Be kell jelenteni a névcserét
Utoljára módositva: 2014-04-23 11:14:37

Komoly problémát okozhat az, ha valaki nem jelenti be a második állampolgárságának megszerzése esetén eszközölt névmódosítást.

 

Ionel Torja

Nemcsak kötelező, de érdemes is bejelenteni, ha valakinek megváltozott a neve a magyar (vagy más) állampolgárság felvételekor a külföldi nyilvántartásban, figyelmeztetett újból a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatal vezetője. Ionel Torja szerint komoly bonyodalmakhoz vezethet a legapróbb névbeli eltérés is — például ha valaki Tătarból lesz Tatár a magyarországi névjegyzékben — , amennyiben olyan esemény történik az életében, aminek során összehasonlításra kerülhet sor a két ország adatbázisa között. Torja egy romániai biztosított Magyarország területén elszenvedett balesetét hozta fel példának, akit, tegyük fel, magyar lakcímkártyájában szereplő neve (maradjunk a Tatárnál) alapján vettek fel a sürgősségire, viszont idehaza Tătar néven szerepel a biztosítottak névjegyzékében, a román személyi igazolványa alapján. Tatár néven egyszerűen romániai biztosítottként nem lehet azonosítani, így a román állam nem fogja megtéríteni külföldi kezelésének, lábadozásának költségeit.

Ezért kell a változtatást idehaza is bejelenteni, az. illető eredeti neve megmarad, új neve e mellett fog szerepelni a hivatalos romániai adatbázisokban.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 45 dkg paradicsompüré, 2 tk. pirospaprika-pehely, 1 tk. szárított ...