Be kell jelenteni a névcserét
Utoljára módositva: 2014-04-23 11:14:37

Komoly problémát okozhat az, ha valaki nem jelenti be a második állampolgárságának megszerzése esetén eszközölt névmódosítást.

 

Ionel Torja

Nemcsak kötelező, de érdemes is bejelenteni, ha valakinek megváltozott a neve a magyar (vagy más) állampolgárság felvételekor a külföldi nyilvántartásban, figyelmeztetett újból a szatmárnémeti lakosság-nyilvántartó hivatal vezetője. Ionel Torja szerint komoly bonyodalmakhoz vezethet a legapróbb névbeli eltérés is — például ha valaki Tătarból lesz Tatár a magyarországi névjegyzékben — , amennyiben olyan esemény történik az életében, aminek során összehasonlításra kerülhet sor a két ország adatbázisa között. Torja egy romániai biztosított Magyarország területén elszenvedett balesetét hozta fel példának, akit, tegyük fel, magyar lakcímkártyájában szereplő neve (maradjunk a Tatárnál) alapján vettek fel a sürgősségire, viszont idehaza Tătar néven szerepel a biztosítottak névjegyzékében, a román személyi igazolványa alapján. Tatár néven egyszerűen romániai biztosítottként nem lehet azonosítani, így a román állam nem fogja megtéríteni külföldi kezelésének, lábadozásának költségeit.

Ezért kell a változtatást idehaza is bejelenteni, az. illető eredeti neve megmarad, új neve e mellett fog szerepelni a hivatalos romániai adatbázisokban.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Annabelle 2. - A teremtés
Ma, 20:55
Leírás: A félelem nem múlik el. A Gonoszt nem lehet lerázni: mindig visszatér, és arra csap le, aki a leginkább megérdemelné a jót. Egy babakészítő évekkel ezelőtt elveszítette a lányát, és még mindig nem heverte ki a tragédiát. Azt hiszi, a jóság segít majd felejtenie és megbékélnie. Ezért amikor ő és a felesége hírét veszi, hogy valahol a környékükön bezárnak egy árvaházat, befogadják magukhoz az intézményt vezető apácát és neveltjeit: egy csapat árva kislányt. De a lányokkal még valami érkez
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. augusztus 24.
Olyan új helyzetekbe kerül, ahol nem boldogul a régi sablonokkal. Engedje szabadon áradni képzelőerejét, és megtalálja a megoldásokat!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. augusztus 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 8 dkg lila hagyma, 50 dkg paradicsom, 25 dkg koktélparadicsom, 10 dkg joghurt, 1 dl tejszín + a ...