Beadvány útügyben: menteni kell a lázári utat
Utoljára módositva: 2014-07-04 19:09:42

Hétfőn újabb beadványt fogalmazott meg a lázári polgármester a megyei tanács illetékesei számára, a kamionforgalom miatt gödrössé vált 194-es számú út egy részének javítását sürgetve. Szatmár megye egyik legveszélyesebb útszakaszává vált az érintett szakasz.

A rekordok könyvébe illő gödröket kell kerülgetniük a Szatmárnémeti és Lázári között autóval közlekedőknek

Egy, még tavasszal benyújtott petíció iktatása óta senki füle botját sem mozdította a lázári községvezetés panaszára: egyre használhatatlanabb a kamionforgalom miatt a Lázárit Szatmárnémetivel összekötő út egy szakasza. Azóta a megye egyik legveszélyesebb útjává vált ez: óriási gödrök tátonganak az út szélén. Hétfőn emiatt újabb beadványt fogalmazott meg Lengyel István lázári polgármester, amiben ugyanazt kéri: az út gazdája, azaz a Szatmár megyei önkormányzat minél előbb találjon megoldást az érintett útszakasz rendbetételére, mert ha ez őszig nem történik meg, teljesen járhatatlanná válik az alig hat évvel ezelőtt épített aszfaltút. A félelmek nem alaptalanok, nyilatkozta lapunknak tegnap az üggyel kapcsolatban Roszpapa Csaba lázári alpolgármester, hiszen a gödrökben felgyűlt esővíz beszivárog az aszfalt alá, tovább lazítja az alap felsőbb rétegeit, ami miatt az aszfaltréteg lemorzsolódik az autók kerekei alatt, és egyre szaporább ütemben szélesednek és mélyülnek majd a már meglévő gödrök, és jönnek létre újabbak.

Gödrök és aszfalthalmok

A 194-es számű megyei rangú útnak a „csontház”-tól Szatmárnémetiig vezető szakaszát tavaly december ötödike óta járják a kamionok, alig néhány hónap alatt akkora gödrök keletkeztek az úton, hogy csak a szembejövő sávra átvágva tudják kikerülni azokat a Szatmárnémeti felől érkezők. Illetve a két település között húzódó, úgynevezett „nagy árkon” át épített híd közelében olyan kitüremkedés keletkezett az út közepén az aszfalton, hogy csak az útpadkára lehajtva lehet azt kikerülni. Az utat a Gheorghe Baritiu úti letérőtől Szárazberekig 2008-ban a Tehnic Asist építette, ám akkor még szó sem volt arról, hogy ezt kamionok is használni fogják, ezért az alapját sem építették akkora teherbírásúra, mint ahogy arra ma már szükség lenne.

Tili-toli

Úgy tudjuk az elmúlt hónapokban a felelősség áthárítása volt a legfőbb elfoglaltság az útjavítás kapcsán, a megyei tanács a szatmárnémeti városvezetésre hárította volna az útjavítás költségeit, ez utóbbi pedig kibújt volna a felelősség alól azzal, hogy megyei útról van szó, arra városi költségvetésből költeni nem lehet. A megyei tanácselnök szerint a szatmárnémeti polgármestert terheli a felelősség az út állapota miatt, hiszen ő terelte erre a nehézgépjármű-forgalmat, miközben utóbbi szerint ez nem történhetett volna meg az út tulajdonosa, azaz a megyei tanács engedélye nélkül. A hivatalos dokumentumok tanúsága szerint a 194-es út Szatmárnémetihez legközelebb eső végén, ötszáz méter hosszan még a szatmárnémeti önkormányzaté az út.

Hatvanezres költség

A hétfői, polgármesteri beadvány nyomán csütörtökön a megyei tanács műszaki osztályának szakemberei mindenesetre jártak kint a helyszínen és megvizsgálták, indokolt-e a panasz. Ioan Şereş osztályvezető szerint nemcsak hogy gödörtömésre, de újraalapozásra is szükség lenne, főleg ha sokáig arra fognak még járni a nagy kocsik. Az útjavítás megkezdéséhez a tanácselnök aláírására van szükség, egyelőre az előterjesztésen dolgoznak, amiben részletezik, mire lenne szükség a közlekedés normalizálódása érdekében. Becslések szerint hatvanezer lejre lesz szükség az úton lévő gödrök betömésére és a kitüremkedések elsimítására.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Szörnyen boldog család
Ma, 15:00
Wishbonék messze nem a legboldogabb család. Emma, egy csőd szélén álló könyvesboltot vezet, míg férje, Frank túl sokat dolgozik és szenved zsarnok főnökétől. Öntudatos lánya, Fay, épp az első szerelmet éli meg, míg fiát, a kis zsenit, Maxot csúfolják az iskolatársai. De ez még nem minden! Egy jelmezes buliban egy gonosz boszorkány szörnyekké varázsolja őket: Emma vámpírrá, Frank Frankenstein szörnyévé, Fay egy múmiává, Max pedig egy vérfarkassá változik. Kalandos hajsza indul a banya után a fél
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 18.
Ma valahogy nem tud rendet tartani maga körül, ami a belső zűrzavar kivetülése. Ne keseredjen el, ezután a rendrakás megnyugtató fázisa következik majd.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...