Beadvány útügyben: menteni kell a lázári utat
Utoljára módositva: 2014-07-04 19:09:42

Hétfőn újabb beadványt fogalmazott meg a lázári polgármester a megyei tanács illetékesei számára, a kamionforgalom miatt gödrössé vált 194-es számú út egy részének javítását sürgetve. Szatmár megye egyik legveszélyesebb útszakaszává vált az érintett szakasz.

A rekordok könyvébe illő gödröket kell kerülgetniük a Szatmárnémeti és Lázári között autóval közlekedőknek

Egy, még tavasszal benyújtott petíció iktatása óta senki füle botját sem mozdította a lázári községvezetés panaszára: egyre használhatatlanabb a kamionforgalom miatt a Lázárit Szatmárnémetivel összekötő út egy szakasza. Azóta a megye egyik legveszélyesebb útjává vált ez: óriási gödrök tátonganak az út szélén. Hétfőn emiatt újabb beadványt fogalmazott meg Lengyel István lázári polgármester, amiben ugyanazt kéri: az út gazdája, azaz a Szatmár megyei önkormányzat minél előbb találjon megoldást az érintett útszakasz rendbetételére, mert ha ez őszig nem történik meg, teljesen járhatatlanná válik az alig hat évvel ezelőtt épített aszfaltút. A félelmek nem alaptalanok, nyilatkozta lapunknak tegnap az üggyel kapcsolatban Roszpapa Csaba lázári alpolgármester, hiszen a gödrökben felgyűlt esővíz beszivárog az aszfalt alá, tovább lazítja az alap felsőbb rétegeit, ami miatt az aszfaltréteg lemorzsolódik az autók kerekei alatt, és egyre szaporább ütemben szélesednek és mélyülnek majd a már meglévő gödrök, és jönnek létre újabbak.

Gödrök és aszfalthalmok

A 194-es számű megyei rangú útnak a „csontház”-tól Szatmárnémetiig vezető szakaszát tavaly december ötödike óta járják a kamionok, alig néhány hónap alatt akkora gödrök keletkeztek az úton, hogy csak a szembejövő sávra átvágva tudják kikerülni azokat a Szatmárnémeti felől érkezők. Illetve a két település között húzódó, úgynevezett „nagy árkon” át épített híd közelében olyan kitüremkedés keletkezett az út közepén az aszfalton, hogy csak az útpadkára lehajtva lehet azt kikerülni. Az utat a Gheorghe Baritiu úti letérőtől Szárazberekig 2008-ban a Tehnic Asist építette, ám akkor még szó sem volt arról, hogy ezt kamionok is használni fogják, ezért az alapját sem építették akkora teherbírásúra, mint ahogy arra ma már szükség lenne.

Tili-toli

Úgy tudjuk az elmúlt hónapokban a felelősség áthárítása volt a legfőbb elfoglaltság az útjavítás kapcsán, a megyei tanács a szatmárnémeti városvezetésre hárította volna az útjavítás költségeit, ez utóbbi pedig kibújt volna a felelősség alól azzal, hogy megyei útról van szó, arra városi költségvetésből költeni nem lehet. A megyei tanácselnök szerint a szatmárnémeti polgármestert terheli a felelősség az út állapota miatt, hiszen ő terelte erre a nehézgépjármű-forgalmat, miközben utóbbi szerint ez nem történhetett volna meg az út tulajdonosa, azaz a megyei tanács engedélye nélkül. A hivatalos dokumentumok tanúsága szerint a 194-es út Szatmárnémetihez legközelebb eső végén, ötszáz méter hosszan még a szatmárnémeti önkormányzaté az út.

Hatvanezres költség

A hétfői, polgármesteri beadvány nyomán csütörtökön a megyei tanács műszaki osztályának szakemberei mindenesetre jártak kint a helyszínen és megvizsgálták, indokolt-e a panasz. Ioan Şereş osztályvezető szerint nemcsak hogy gödörtömésre, de újraalapozásra is szükség lenne, főleg ha sokáig arra fognak még járni a nagy kocsik. Az útjavítás megkezdéséhez a tanácselnök aláírására van szükség, egyelőre az előterjesztésen dolgoznak, amiben részletezik, mire lenne szükség a közlekedés normalizálódása érdekében. Becslések szerint hatvanezer lejre lesz szükség az úton lévő gödrök betömésére és a kitüremkedések elsimítására.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 18.
Valaki most nagyon szeretné felhívni magára a figyelmedet, és nagyon szeretné, ha segítenél neki, de sajnos nem a megfelelő módon kér. Talán nem is kér, hanem rögtön leszúr, vagy veszekedni kezd, esetleg megkérdőjelezi az igazadat. Tudd, hogy ma minden ilyen reakció valójában egy-egy segélykérés.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 18.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...