Beavató színház: Segítsd a királyt!
Utoljára módositva: 2014-05-09 08:57:32

Szombat délelőtt lesz a Segítsd a királyt! bemutató előadása. A Ratkó József nyíregyházi szerző történelmi verses drámája alapján készített produkció igazi kuriózumnak ígérkezik.

 

Holnap kerül sor az idei évad utolsó ifjúsági előadásának bemutatójára, mely érdekes előadásnak ígérkezik, ugyanakkor nagy kihívást is jelent a művészek számára, mondta a tegnap tartott sajtótájékoztatón Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a darab ötletét az adta, hogy az elmúlt évben a fiatalok részéről nagy volt az érdeklődés a nyílt próba iránt. Rendkívüli módon beindította a fantáziájukat az, hogy bepillanthattak a kulisszák mögé, s olyasmit láthattak, amit egyébként nem láthatnak a nézők. Ebből is született a gondolat, hogy mi lenne, ha létrejönne egy olyan előadás, mely egy egész próbafolyamatba avatja bele a nézőket, végigveszi az olvasópróbától a bemutatóig azokat a nagy fázisokat, amelyeken keresztül elkészül egy előadás. A darabválasztás az előadás egyik rendezőjének, Tasnádi Csabának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójának köszönhető, aki rávilágított arra, hogy idén Ratkó-emlékév van, Ratkó József halálának 25. évfordulója alkalmából. A magyarországi szerző királydrámáját, a Segítsd a királyt! című darabot beavató színházi előadás formájában mutatja be a Harag György Társulat. A két színház koprodukcióban állítja színpadra a királydrámát, és kapcsolódik be a Ratkó-emlékév programsorozatába. A bemutatón jelen lesz a Ratkó család is, illetve azok az általános iskolai felső tagozatos diákok, akik részt vettek Nagykállóban a „Jutok majd bogárnak, virágnak…” címmel Ratkó József emlékére rendezett vetélkedőn. A darab társrendezője, Kányádi Szilárd a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, nehéz dolog egyszerre rendezőnek és színésznek is lenni, de örül annak, hogy belevágtak. Érdekes és izgalmas a beavató színházi projekt, mely ugyanakkor rendkívüli történelemóra és színháztechnikai bemutató, mely számol a gyerekek képzelőerejével is, ettől válik igazán interaktívvá az előadás. Fornvald Gréti m. v. díszlettervező elmondta, hogy a díszlet 12 egyforma méretű, tetszés szerint variálható modulból áll, melyeknek köszönhetően állandóan változtatható teret lehet kialakítani. A bemutató előadás szombaton 11 órakor kezdődik a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében. A darabot mind a nyíregyházi, mind a szatmári színház művészei játsszák majd, ezért kettős szereposztással tervezték a produkciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...