Beavató színház: Segítsd a királyt!
Utoljára módositva: 2014-05-09 08:57:32

Szombat délelőtt lesz a Segítsd a királyt! bemutató előadása. A Ratkó József nyíregyházi szerző történelmi verses drámája alapján készített produkció igazi kuriózumnak ígérkezik.

 

Holnap kerül sor az idei évad utolsó ifjúsági előadásának bemutatójára, mely érdekes előadásnak ígérkezik, ugyanakkor nagy kihívást is jelent a művészek számára, mondta a tegnap tartott sajtótájékoztatón Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, aki arról is beszámolt, hogy a darab ötletét az adta, hogy az elmúlt évben a fiatalok részéről nagy volt az érdeklődés a nyílt próba iránt. Rendkívüli módon beindította a fantáziájukat az, hogy bepillanthattak a kulisszák mögé, s olyasmit láthattak, amit egyébként nem láthatnak a nézők. Ebből is született a gondolat, hogy mi lenne, ha létrejönne egy olyan előadás, mely egy egész próbafolyamatba avatja bele a nézőket, végigveszi az olvasópróbától a bemutatóig azokat a nagy fázisokat, amelyeken keresztül elkészül egy előadás. A darabválasztás az előadás egyik rendezőjének, Tasnádi Csabának, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójának köszönhető, aki rávilágított arra, hogy idén Ratkó-emlékév van, Ratkó József halálának 25. évfordulója alkalmából. A magyarországi szerző királydrámáját, a Segítsd a királyt! című darabot beavató színházi előadás formájában mutatja be a Harag György Társulat. A két színház koprodukcióban állítja színpadra a királydrámát, és kapcsolódik be a Ratkó-emlékév programsorozatába. A bemutatón jelen lesz a Ratkó család is, illetve azok az általános iskolai felső tagozatos diákok, akik részt vettek Nagykállóban a „Jutok majd bogárnak, virágnak…” címmel Ratkó József emlékére rendezett vetélkedőn. A darab társrendezője, Kányádi Szilárd a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta, nehéz dolog egyszerre rendezőnek és színésznek is lenni, de örül annak, hogy belevágtak. Érdekes és izgalmas a beavató színházi projekt, mely ugyanakkor rendkívüli történelemóra és színháztechnikai bemutató, mely számol a gyerekek képzelőerejével is, ettől válik igazán interaktívvá az előadás. Fornvald Gréti m. v. díszlettervező elmondta, hogy a díszlet 12 egyforma méretű, tetszés szerint variálható modulból áll, melyeknek köszönhetően állandóan változtatható teret lehet kialakítani. A bemutató előadás szombaton 11 órakor kezdődik a Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében. A darabot mind a nyíregyházi, mind a szatmári színház művészei játsszák majd, ezért kettős szereposztással tervezték a produkciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...