Becsapottnak, megkárosítottnak érzi magát
Utoljára módositva: 2018-07-18 09:55:35

A szatmárnémeti elkerülő út nyomvonalában található, 2017. június 16. óta kisajátított telke miatti problémái okán kereste fel a prefektúrát tegnap az ügyben érintett egyik állampolgár.

A Szatmár Megyei Prefektúrán tartott tegnapi fogadóórán egy olyan szatmárnémeti panaszos is fontosnak tartotta megjelenni, akinek a telke kisajátításra került a szatmárnémeti elkerülő út építése folytán. A panaszos elkeseredettségének adott hangot, mert szerinte ezzel a kisajátítási üggyel becsapták és megkárosítják anyagilag. Ezt a következőkkel indokolta: az érvényben lévő törvény szerint 1000 lej/ár az összeg, amit kaphat az a tulajdonos, akinek a földje kisajátításra került. Igen ám, de ő, aki például ugyanabban a zónában akart vásárolni 5 ár földet, már 1500 eurót (vagy ahogy megalkuszik az eladó és a potenciális vásárló) kellene hogy fizessen egy ár földért. Arról nem is beszélve, hogy tavaly nyár óta, pontosan 2017. június 16. óta már nem használhatja a földjét, mert az kisajátításra került, de az érte járó összeget csak 2019 végén kapja meg, legalábbis ezt ígérték neki. Ráadásul addig is jövedelemadót kell fizetnie a telekért, tehát a pénz 10%-ának, amit kap majd, búcsút mondhat. Azzal a gondolattal is foglalkozott már, hogy pert indít azért, hogy a pénze kamatait is kapja meg, mert mi van akkor, ha nem jövőre, hanem csak öt év múlva lát pénzt, ha egyáltalán lát valamikor. A panaszos nem győzte hangoztatni, hogy ő nem akar az infrastrukturális fejlődés útjába állni, és az állam ellen sem akar hadakozni, de szeretné tudni, mit tehet akkor, ha csak az ígérgetéssel marad. Ki fizet majd kamatot arra a pénzre, amit egy olyan telekért kap meg évek múltán, ami felett már tavaly óta nem rendelkezik? Azt is elmondta, hogy a telkét azóta már letarolták a munkagépek, s erről még csak nem is figyelmeztették. A gyümölcsfákkal, amiket tönkretettek ezzel a beavatkozással, két télen tudott volna fűteni. A fogadóórán azért jelent meg, hogy úgy a saját, mint a többi 436 tulajdonos nevében beszéljen, akiket ugyanilyen hátrányosan érint ez a kisajátítás. Sajnos nagyon sok közöttük az idős ember, aki nem meri vagy nem tudja kellőképpen érvényesíteni az érdekeit. Megítélése szerint nem lenne szabad, hogy az állam hagyja, hogy ezek az emberek kárt szenvedjenek.

Darius Filip prefektus és munkatársai időt kértek a panaszostól, hogy tájékozódjanak a témában.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...