Becsapottnak, megkárosítottnak érzi magát
Utoljára módositva: 2018-07-18 09:55:35

A szatmárnémeti elkerülő út nyomvonalában található, 2017. június 16. óta kisajátított telke miatti problémái okán kereste fel a prefektúrát tegnap az ügyben érintett egyik állampolgár.

A Szatmár Megyei Prefektúrán tartott tegnapi fogadóórán egy olyan szatmárnémeti panaszos is fontosnak tartotta megjelenni, akinek a telke kisajátításra került a szatmárnémeti elkerülő út építése folytán. A panaszos elkeseredettségének adott hangot, mert szerinte ezzel a kisajátítási üggyel becsapták és megkárosítják anyagilag. Ezt a következőkkel indokolta: az érvényben lévő törvény szerint 1000 lej/ár az összeg, amit kaphat az a tulajdonos, akinek a földje kisajátításra került. Igen ám, de ő, aki például ugyanabban a zónában akart vásárolni 5 ár földet, már 1500 eurót (vagy ahogy megalkuszik az eladó és a potenciális vásárló) kellene hogy fizessen egy ár földért. Arról nem is beszélve, hogy tavaly nyár óta, pontosan 2017. június 16. óta már nem használhatja a földjét, mert az kisajátításra került, de az érte járó összeget csak 2019 végén kapja meg, legalábbis ezt ígérték neki. Ráadásul addig is jövedelemadót kell fizetnie a telekért, tehát a pénz 10%-ának, amit kap majd, búcsút mondhat. Azzal a gondolattal is foglalkozott már, hogy pert indít azért, hogy a pénze kamatait is kapja meg, mert mi van akkor, ha nem jövőre, hanem csak öt év múlva lát pénzt, ha egyáltalán lát valamikor. A panaszos nem győzte hangoztatni, hogy ő nem akar az infrastrukturális fejlődés útjába állni, és az állam ellen sem akar hadakozni, de szeretné tudni, mit tehet akkor, ha csak az ígérgetéssel marad. Ki fizet majd kamatot arra a pénzre, amit egy olyan telekért kap meg évek múltán, ami felett már tavaly óta nem rendelkezik? Azt is elmondta, hogy a telkét azóta már letarolták a munkagépek, s erről még csak nem is figyelmeztették. A gyümölcsfákkal, amiket tönkretettek ezzel a beavatkozással, két télen tudott volna fűteni. A fogadóórán azért jelent meg, hogy úgy a saját, mint a többi 436 tulajdonos nevében beszéljen, akiket ugyanilyen hátrányosan érint ez a kisajátítás. Sajnos nagyon sok közöttük az idős ember, aki nem meri vagy nem tudja kellőképpen érvényesíteni az érdekeit. Megítélése szerint nem lenne szabad, hogy az állam hagyja, hogy ezek az emberek kárt szenvedjenek.

Darius Filip prefektus és munkatársai időt kértek a panaszostól, hogy tájékozódjanak a témában.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Sötét elmék
Ma, 21:00
Amikor tizenévesek rejtélyes módon új, természetfeletti adottságok birtokába jutnak, a kormány fenyegetésnek nyilvánítja és befogja őket. A tizenhat éves Ruby, az egyik legerősebb fiatal mind közül, megszökik a táborból és csatlakozik a biztonságos menedék felé tartó tinédzserek csapatához. Rövidesen ráébred azonban újdonsült családjával együtt, hogy egy világban, ahol az irányító felnőttek elárulták a gyerekeket, menekülni nem elég. Ellenállást kell szítaniuk, együttesen használva erőiket, hogy
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 21.
Olyannyira makacs vagy, hogy az mások számára könnyen tűnhet következetességnek. Mások talán azt gondolják, hogy azért ismételgeted ugyanazt, mert következetes vagy. De valójába csak arról van szó, hogy félsz megnyílni az újdonságok előtt kedden. Talán attól is félsz, hogy kiengedd a kezedből az irányítást.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...