Becsapottnak, megkárosítottnak érzi magát
Utoljára módositva: 2018-07-18 09:55:35

A szatmárnémeti elkerülő út nyomvonalában található, 2017. június 16. óta kisajátított telke miatti problémái okán kereste fel a prefektúrát tegnap az ügyben érintett egyik állampolgár.

A Szatmár Megyei Prefektúrán tartott tegnapi fogadóórán egy olyan szatmárnémeti panaszos is fontosnak tartotta megjelenni, akinek a telke kisajátításra került a szatmárnémeti elkerülő út építése folytán. A panaszos elkeseredettségének adott hangot, mert szerinte ezzel a kisajátítási üggyel becsapták és megkárosítják anyagilag. Ezt a következőkkel indokolta: az érvényben lévő törvény szerint 1000 lej/ár az összeg, amit kaphat az a tulajdonos, akinek a földje kisajátításra került. Igen ám, de ő, aki például ugyanabban a zónában akart vásárolni 5 ár földet, már 1500 eurót (vagy ahogy megalkuszik az eladó és a potenciális vásárló) kellene hogy fizessen egy ár földért. Arról nem is beszélve, hogy tavaly nyár óta, pontosan 2017. június 16. óta már nem használhatja a földjét, mert az kisajátításra került, de az érte járó összeget csak 2019 végén kapja meg, legalábbis ezt ígérték neki. Ráadásul addig is jövedelemadót kell fizetnie a telekért, tehát a pénz 10%-ának, amit kap majd, búcsút mondhat. Azzal a gondolattal is foglalkozott már, hogy pert indít azért, hogy a pénze kamatait is kapja meg, mert mi van akkor, ha nem jövőre, hanem csak öt év múlva lát pénzt, ha egyáltalán lát valamikor. A panaszos nem győzte hangoztatni, hogy ő nem akar az infrastrukturális fejlődés útjába állni, és az állam ellen sem akar hadakozni, de szeretné tudni, mit tehet akkor, ha csak az ígérgetéssel marad. Ki fizet majd kamatot arra a pénzre, amit egy olyan telekért kap meg évek múltán, ami felett már tavaly óta nem rendelkezik? Azt is elmondta, hogy a telkét azóta már letarolták a munkagépek, s erről még csak nem is figyelmeztették. A gyümölcsfákkal, amiket tönkretettek ezzel a beavatkozással, két télen tudott volna fűteni. A fogadóórán azért jelent meg, hogy úgy a saját, mint a többi 436 tulajdonos nevében beszéljen, akiket ugyanilyen hátrányosan érint ez a kisajátítás. Sajnos nagyon sok közöttük az idős ember, aki nem meri vagy nem tudja kellőképpen érvényesíteni az érdekeit. Megítélése szerint nem lenne szabad, hogy az állam hagyja, hogy ezek az emberek kárt szenvedjenek.

Darius Filip prefektus és munkatársai időt kértek a panaszostól, hogy tájékozódjanak a témában.

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországba (Bayern, Nürnberg környékére) tapasztalt betegápolókat keresünk (nők-férfiak)...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:40
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. december 18.
Ön javíthatatlanul romantikus alkat, mégpedig nem csak a szerelemben, hanem élete minden területén, mert mindent idealisztikusan lát és él meg.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...