Bécsben és Münchenben lépett fel a Kölcsey német kórusa
Utoljára módositva: 2014-04-16 11:20:20

A külföldi fellépések alkalmából városnézés is szerepelt a programban

Vidámság, móka, élményszerzés, emlékgyűjtés, állhatatosság, kitartás. Talán ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a bécsi és müncheni látogatásunkat, amelynek egyetlen pillanata sem mondható unalmasnak. Kirándulásunk április 4-én, péntek reggel vette kezdetét, 6-kor indultunk, és lassan-lassan (a határnál levő többórás tartózkodás kissé felkavarta a programot) közeledtünk Bécs felé, mi 45-en a német kórus tagjai közül, a IX. C., E. F., a X. E., F., a XI. E., F. és a XII. E. és F. diákjai.

A császárváros délutáni nyüzsgése fogadott minket, lenyűgözve szépségével. Megérkeztünk az ifjúsági szállóba — ahol ott-tartózkodásunk idejére voltunk elszállásolva —, átöltöztünk és indultunk is egy külvárosi templomba, ahol a jelenlevőknek vallásos és szatmári sváb énekeket adtunk elő. Miután ez véget ért, egy volt kölcseys hölgy, Csiszár Klára esti városnézésre hívott bennünket és szakavatott magyarázatával érdekesebbé tette számunkra Bécs látványosságait, kincseit és történelmét.

Reggel folytattuk utunkat München felé. A hangulatot a buszban való énekpróba fokozta, ugyanakkor azonban a gyakorlás meg is nyugtatott kissé, hiszen aznap három fellépés is várt ránk. Amint úti célunkat elértük, következett is az első fellépés, ami nagy sikert aratott. Ezután elmondhatatlanul finom süteményezésre és teázásra voltunk hivatalosak a német vendéglátóink jóvoltából, s a közönséget hálánk jeléül ismét sváb énekekkel leptük meg. Egy röpke pihenés után indultunk is egy másik templomba fellépni, ahol ugyancsak szívélyes fogadtatásnak örvendhettünk.

Bár a nap elteltével erőnk megfogyatkozott, annyi mégis maradt, hogy a vacsora után egy esti városnézésre vállalkozzunk, aki pedig nem ezt választotta, az a szállóban bulizni mehetett. Csodás volt az esti München, megérte a fáradságot!

A vasárnap mondható kirándulásunk legérdekesebb és legizgalmasabb napjának. Elsőként meglátogattuk a BMW-Világot és -Múzeumot, ahol a BMW és a Rolls Royce elképesztő autóit, motorjait láthattuk. Második állomásunk a német technikai múzeum volt, amelynek 28 000 kiállított tárgya révén betekintést nyerhettünk a világ technika fejlődésébe, különböző témákban, mint a bányászat, csillagászat, zene, sőt az első német tengeralattjárót is megtekinthettük. A múzeum egyik attrakciója a valósághűen felépített föld alatti bánya volt. A múzeumlátogatások után a belvárosban sétáltunk, megcsodáltuk a Marienplatz különleges épületeit, a csodás városházát , és meghallgattuk az óratorony különleges harangjátékát, amely igazi turista látványosság.

A séta után következett az utolsó fellépésünk, ami ugyancsak jól sikerült. A perselyből való összeget több fellépéskor átadták nekünk, amit az iskola a kórus számára szeretne befektetni, egy új és saját hangszer vásárlásával. A hétfői napunkat egy hosszú utazással (ámbár nem unalmassal) lehet jellemezni, éjfél után, 1 óra tájékán szerencsésen és gondmentesen hazaérkeztünk. Úgy gondolom, mindenki jól érezte magát, és azok, akik ott voltak, felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, megérte a sok-sok ráfordított munka, kóruspróba.

Köszönjük mindazon támogatóinknak — Német Demokrata Fórum, Zollner Kft., Hans Lindner Alapítvány, Kölcsey Ferenc Szülői Egyesület —, akik lehetővé tették a kórus utazását, nagylelkűségük folytán elvihettük iskolánk és Szatmár hírét messzi tájakra is.

Benedek Karola, XI. F

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 11:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Elliot, a legkisebb rénszarvas
Ma, 12:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 17:00
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...