Beértek a pályázatok „gyümölcsei” Halmiban
Utoljára módositva: 2017-10-11 10:50:50

Halmihegyen az illatos szőlő, Halmiban a pályázatok gyümölcsei értek be: elkészült az after-school modern, világos épülete; betonozott árkok futnak a leaszfaltozott utak mentén; épül az eperátvevő, új térfigyelőkamerákat szerelnek fel, térköves járda lesz a Nevetlen utcában.

Már az ugocsai községközpont „bejárata” előtt munkagépekkel találkozik az arra járó s az út szélén, a vásártéren egyre inkább körvonalazódik a régi álom, a 90×60 méteres, multifunkcionális átvevőközpont. „Hangsúlyozom: multifunkcionális, ugyanis a munkálatok haladtával lábra keltek olyan híresztelések, hogy nem lesz ott már vásártér. De lesz! Ott lesz, pontosabban marad a vásár, a nagybani piac, rendezvényhelyszín és eperátvevő — az irodák és a mosdók épületei már készen vannak, következik az aszfaltozás és két sorban a fedett rész kialakítása. Februárig be kell legyen fejezve teljes egészében.” — magyarázza Incze Lajos polgármester, hozzátéve: a majdani rendezvények számára hamarosan érkezik a színpad, illetve most készülnek a néptáncos– és mazsorettruhák is, utolsó tételeként annak a 1 300 000 euró értékű, három részből álló pályázatnak, amelynek keretében 4,3 kilométernyi útszakasz kapott új aszfaltréteget és lettek kibetonozva az út menti árkok, és amelynek keretében megépült a régi községi könyvtár helyén az after-school.

Az egyemeletes, modern és fényben fürdő épület (amelynek emeleti részén kap helyet a könyvtár is) minden részlete és része az avasújvárosi kivitelező gondos keze munkáját dicséri. „Megérkezett a bútorzat és a számítógépek is, és hamarosan sor kerül a beruházás végleges átvételére, aztán kezdődik az engedélyek beszerzése, ami legalább két–három hónapot fog tartani — addig pedig eldöntjük, mit és hogyan alakítunk ki az épület háta mögötti udvaron/kertben.” — mondja Incze, akit nyugodtan lehet a pályázatok polgármesterének is nevezni: szereti a pályázatokat és a pályázatok is „szeretik őt”. Ugyanis a napokban írja alá azt a másik pályázatot, melynek keretében 7 kilométernyi utat és utcát (Halmi – Nyírestanya, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, Petőfi Sándor utcák) előbb leköveznek, majd tavasszal leaszfaltoznak. S ha lassan is, de a közbeszerzés malmai őrölnek a már szintén régóta tervezett, hosszított programú napközi kialakításával kapcsolatban is: megvan a nyertes kivitelezője a hosszított programú óvodának, azaz a „piros téglás iskola” udvarán álló, az árvaház egykori kantinjaként működött épület felújítója (melynek tetőszerkezetét az önkormányzat 2014–ben már önerőből kicserélte) — de nem csak a kivitelező, hanem a beruházás összegének 40 %–is is már az önkormányzat számláján van.

Nyertes lett az április elején benyújtott és a kultúrház épületének teljes körű felújítását célzó (új tető, épületszigetelés, központi fűtés felújítása, légkondicionáló berendezések, tisztességes parkoló az udvarban), 437 000 euró értékű pályázat is. „ A közbeszerzés malmainak gyorsaságától függően vagy 2018 végén vagy 2019 elején kezdődhet el majd a munka, amelyet két év alatt kell befejeznie a kivitelezőnek. Még nem nyertes, de az elbírálások első rostáján sikeresen átment az a határon átnyúló pályázat is, amelyben Szatmárudvarival, Szatmárpálfalvával és Szatmárheggyel közösen veszünk részt s a reánk eső közel 250 ezer euróból egy új tűzoltókocsit akarunk beszerezni. Amink van, az már egy kicsit régi, szeretnénk egy modernebbet (ezt indokolja mind a vám, mind a határátkelő, mind a nagy forgalmú teherállomás is), olyan 4×4 meghajtásút, amilyennel szükség esetén például Halmihegyre is fel lehet menni oltani.” — magyarázza.

Persze nem csak pályázatokból fejlesztenek, hanem önerőből is: 8 térfigyelő kamerával bővítik a már meglévő rendszert: négyet az after-schoolnál, hármat a szintén önerőből felújított-átalakított focipálya-öltözőnél, egyet pedig a piac mellett szerelnek fel (valaki/k ugyanis rendszeresen oda hordják össze a különféle szemetet). Szintén önerőből lesz járda a községközpont egyik legbalasetveszélyesebb utcájának minősülő, a határátkelőhöz vezető Nevetlen utcában, ahol nem csak a gyalogosút térköveit rakják le, de a mellette futó árkot is kibetonozzák.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...