Beértek a pályázatok „gyümölcsei” Halmiban
Utoljára módositva: 2017-10-11 10:50:50

Halmihegyen az illatos szőlő, Halmiban a pályázatok gyümölcsei értek be: elkészült az after-school modern, világos épülete; betonozott árkok futnak a leaszfaltozott utak mentén; épül az eperátvevő, új térfigyelőkamerákat szerelnek fel, térköves járda lesz a Nevetlen utcában.

Már az ugocsai községközpont „bejárata” előtt munkagépekkel találkozik az arra járó s az út szélén, a vásártéren egyre inkább körvonalazódik a régi álom, a 90×60 méteres, multifunkcionális átvevőközpont. „Hangsúlyozom: multifunkcionális, ugyanis a munkálatok haladtával lábra keltek olyan híresztelések, hogy nem lesz ott már vásártér. De lesz! Ott lesz, pontosabban marad a vásár, a nagybani piac, rendezvényhelyszín és eperátvevő — az irodák és a mosdók épületei már készen vannak, következik az aszfaltozás és két sorban a fedett rész kialakítása. Februárig be kell legyen fejezve teljes egészében.” — magyarázza Incze Lajos polgármester, hozzátéve: a majdani rendezvények számára hamarosan érkezik a színpad, illetve most készülnek a néptáncos– és mazsorettruhák is, utolsó tételeként annak a 1 300 000 euró értékű, három részből álló pályázatnak, amelynek keretében 4,3 kilométernyi útszakasz kapott új aszfaltréteget és lettek kibetonozva az út menti árkok, és amelynek keretében megépült a régi községi könyvtár helyén az after-school.

Az egyemeletes, modern és fényben fürdő épület (amelynek emeleti részén kap helyet a könyvtár is) minden részlete és része az avasújvárosi kivitelező gondos keze munkáját dicséri. „Megérkezett a bútorzat és a számítógépek is, és hamarosan sor kerül a beruházás végleges átvételére, aztán kezdődik az engedélyek beszerzése, ami legalább két–három hónapot fog tartani — addig pedig eldöntjük, mit és hogyan alakítunk ki az épület háta mögötti udvaron/kertben.” — mondja Incze, akit nyugodtan lehet a pályázatok polgármesterének is nevezni: szereti a pályázatokat és a pályázatok is „szeretik őt”. Ugyanis a napokban írja alá azt a másik pályázatot, melynek keretében 7 kilométernyi utat és utcát (Halmi – Nyírestanya, Ion Creangă, Nicolae Bălcescu, Petőfi Sándor utcák) előbb leköveznek, majd tavasszal leaszfaltoznak. S ha lassan is, de a közbeszerzés malmai őrölnek a már szintén régóta tervezett, hosszított programú napközi kialakításával kapcsolatban is: megvan a nyertes kivitelezője a hosszított programú óvodának, azaz a „piros téglás iskola” udvarán álló, az árvaház egykori kantinjaként működött épület felújítója (melynek tetőszerkezetét az önkormányzat 2014–ben már önerőből kicserélte) — de nem csak a kivitelező, hanem a beruházás összegének 40 %–is is már az önkormányzat számláján van.

Nyertes lett az április elején benyújtott és a kultúrház épületének teljes körű felújítását célzó (új tető, épületszigetelés, központi fűtés felújítása, légkondicionáló berendezések, tisztességes parkoló az udvarban), 437 000 euró értékű pályázat is. „ A közbeszerzés malmainak gyorsaságától függően vagy 2018 végén vagy 2019 elején kezdődhet el majd a munka, amelyet két év alatt kell befejeznie a kivitelezőnek. Még nem nyertes, de az elbírálások első rostáján sikeresen átment az a határon átnyúló pályázat is, amelyben Szatmárudvarival, Szatmárpálfalvával és Szatmárheggyel közösen veszünk részt s a reánk eső közel 250 ezer euróból egy új tűzoltókocsit akarunk beszerezni. Amink van, az már egy kicsit régi, szeretnénk egy modernebbet (ezt indokolja mind a vám, mind a határátkelő, mind a nagy forgalmú teherállomás is), olyan 4×4 meghajtásút, amilyennel szükség esetén például Halmihegyre is fel lehet menni oltani.” — magyarázza.

Persze nem csak pályázatokból fejlesztenek, hanem önerőből is: 8 térfigyelő kamerával bővítik a már meglévő rendszert: négyet az after-schoolnál, hármat a szintén önerőből felújított-átalakított focipálya-öltözőnél, egyet pedig a piac mellett szerelnek fel (valaki/k ugyanis rendszeresen oda hordják össze a különféle szemetet). Szintén önerőből lesz járda a községközpont egyik legbalasetveszélyesebb utcájának minősülő, a határátkelőhöz vezető Nevetlen utcában, ahol nem csak a gyalogosút térköveit rakják le, de a mellette futó árkot is kibetonozzák.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...