Befejezné a „történelmi” beruházásokat
Utoljára módositva: 2019-04-04 18:10:57

Nem csak fát ültetett és az Avasban barangolt, de a megye több évtizedes, „történelmi” beruházásait, vízügyi munkálatait is be akarja fejezni idén Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter.

Egynapos munkalátogatásra Szatmár megyébe érkezett Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, s tárcájához „illően” nem töltött túl sok időt a hivatalokban és tárgyalótermekben — délelőtt az önkéntes diákokkal tölgyfákat ültetett a muzsdaji erdőben, majd a Valea Rea, a Bârloagele és a Kislekence patak vízügyi munkálatait, és a kányaházi torlasztót tekintette meg. A kellemes tavaszi munkalátogatás-természetjárás egyetlen négy fal közötti megállójának az avasfelsőfalui polgármesteri hivatal gyűlésterme adott otthont. A tárcavezető itt számolt be a Szatmár megyét érintő, 2019–es tervekről. Mint hangsúlyozta, a vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium az elmúlt évtizedek legnagyobb költségvetésével dolgozhat idén: 517 millió lejt fordíthatnak vízügyi munkálatokra, 150 milliót pedig az erdei utak rendbetételére. „Itt az ideje, hogy befejezzük azokat a „történelmi” beruházásokat, amelyeket tíz, húsz vagy még több évvel ezelőtt kezdtek el, s amelyek aztán — legtöbbször az anyagi források hiánya miatt — félbemaradtak, s Szatmár megyében, illetve az Avasban van pár ilyen projekt, melyekre összesen 245 millió lejt fordítunk annak érdekében, hogy idén végre befejeződhessenek vagy megkezdődhessen a közbeszerzési eljárásuk.” – mondta. A tételes felsorolásban elsőként a Kraszna Girókuta és Alsószopor közötti szakaszát említette, ahol az árvízvédelmi és töltéskialakítási munkálatok 2007–ben kezdődtek el s már csak 300 méternyi parterősítési munkálatok hiányoznak a befejezéshez. Bő évtizeddel korábban, 1996–ban fogtak neki a Szamos Sülelmed (Máramaros megye) és Dobrácsapáti közötti szakaszán a rendezési és erősítési munkálatoknak — idén pedig, ha minden a tervek szerint halad végére érnek a szamosborválaszúti, 207 méternyi parterősítési munkáknak, valamint megkezdik Szamoskóródnál az erősítést, 86 méter hosszan.

Az Avast átszelő kis hegyi patakok legtöbbször békésen csörgedeznek medrük mélyén, ám nagyobb esőzések vagy tavaszi hóolvadáskor szó szerint percek alatt sokszorosára duzzadnak, veszélyeztetve a településeket és lakóikat, hiszen mindegyikük egy-egy falun halad keresztül. A Kislekence patak 16 kilométeres szakaszán 2004–ben kezdődtek a mederrendezési, part– és töltéserősítési, buktatókialakítási munkálatok, s már már csak egy 340 méteres szakaszon kell mederrendezést végezni ahhoz, hogy a beruházás befejezett legyen — jóval nagyobb beruházás (munkavégzésileg és anyagilag is) a Valea Bârloagele patak 2537 méteres mederrendezése, s a támfalak kialakítása 2140 méter hosszan, valamint a Valea Rea patak medrének átrendezése és parterősítése egy 8 kilométeres szakaszon, a nagy léptékű munkálatnak azonban ebben az évben nem lesz vége.

 

A kányaházi víztározó

A megye egyik kedvelt kiránduló, horgász és pihenőhelye a kányaházi víztározó — az a torlasztó, amelyet amely 1974–ben jött létre, köszönhetően annak a 16 m magas és 798 m széles gátnak s amely elzárta a Túr völgyét és a tervek szerint 29 millió köbméter vizet tudna megtartani. Az 1,5 – 10 méter közötti mélységű tó térfogatát a csapadékmennyiség és a Túr vízhozama befolyásolja, s annó a környék földjeinek öntözésére, az árvízveszély elkerülésére, haltenyésztésre és szabadidős foglalkozásokra tervezték. No meg árvízvédelemre. A lassan fél évszázad azonban nem múlt el nyomtalanul felette, nagyon is is ideje lenne már a „felújításnak” és olyan közös, összehangolt üzemeltetési szabályok elkészítésének, amelyek (akárcsak az Öreg-Túr) az országhatáron túl is folytatódnak. A Nagyberuházások Operatív Programjának keretében 154,45 millió lejből tervezik a nem csak maga a víztározó megerősítését és felújítását, de az országhatárig tartó védvonalak megemelését 101 kilométeren keresztül és új töltések kialakítását 16 kilométer hosszan.

 

Újraerdősítés: 203 000 facsemete

 

Bár idén főleg a vízügyi munkálatok nyomnak a latba, természetesen a faültetések újraerdősítések, illetve az erdei utak felújítása sem kerül teljesen háttérbe — hangsúlyozta a tárcavezető. Mint elmondta, megyeszerte 106 hektár vár újraerdősítésre, ennek nagyobb részén természetes úton történik, 20 hektáron viszont nem kevesebb mint 203 000, zömében tölgyfacsemetét ültetnek el, az összesen 411 kilométernyi erdei úthálózatból pedig 33,50 kilométernyi szakaszt újítanak fel.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 11.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...