Beigazolódott a korábbi gyanú
Utoljára módositva: 2014-11-07 10:09:12

Bebizonyosodott, hogy fél métert lelopott az út szélességéből a Construcţii Drumuri, ez is oka lehet annak, hogy szerda délután árokba borult a terelőút egyik kanyarjában egy kamion.

Teljes hosszában veszélyes a kamionok számára az egy éve megépült kis elkerülőút

Augusztusban már írtunk arról, hogy vizsgálat indult a DN19A—DJ194 utakat összekötő, Szatmárnémetit részben elkerülő kamionút gyanús keskenysége miatt (bit.ly/1EkWaou). Mostanra beigazolódott: fél méterrel keskenyebb az út, mint kellene hogy legyen. Egy baleset irányította rá a figyelmet újból az útszélesség kérdésére: szerda délután egy máramarosi szállítócég kamionja borult árokba az egyik kanyarban. Tegnap még nem volt hivatalos és végleges hatósági vélemény arról, mi miatt borult árokba az autó, de minden jel arra mutat, hogy az aszfaltfelület túlzott keskenysége miatt történt a baleset. A három és fél kilométeres utat a polgármesteri hivatal megrendelésére a Construcţii Drumuri építette és adta át tavaly december elején, és annak ellenére, hogy az önkormányzat a tulajdonosa az útnak, nem indít eljárást annak érdekében, hogy kiderítse, mi okozta a szerdai balesetet.

 

Lódított a kivitelező

 

Az út megfelelő szélességének megállapítása érdekében pár nappal az átadást követően Maskulik Csaba szatmárnémeti RMDSZ-es tanácsos fordult beadvánnyal a polgármesteri hivatalhoz, ő az egyenetlen aszfaltréteget, az indokolatlanul sok kanyart és a feltűnően keskeny útfelületet furcsállta. Nemrég kiderült, valóban hiányzik menetirányonként 25–25 centiméter az aszfaltfelület szélességéből és nem a tervező, hanem a kivitelező számolta el magát. Stelian Popa, a Construcţii Drumuri igazgatója nem mondott igazat, amikor úgy nyilatkozott, nem csíptek le semennyit sem az aszfaltréteg szélességéből. Szűcs Zsigmond, a polgármesteri hivatal beruházási osztályának vezetője elmondta, a leöntött hat méter helyett hat és fél méter széles kellene hogy legyen a terelőút aszfaltfelülete. Az igazság kiderítése érdekében még év elején elindított jogi eljárás mediálási szakaszában Popa végül elismerte, hogy spóroltak az aszfalttal, de ahelyett hogy a megfelelő szélességűre bővítené az utat, abban maradtak, hogy inkább fizet. A hivatalos iratokban az szerepelt, hogy 250 ezer lej kárt okozott a cég azzal, hogy nem öntötte megfelelő szélességűre az utat, a polgármesteri hivatal és az útépítő cég között született egyezség azonban arról szól, hogy ebből csak 67 ezer lejt fog megtéríteni. Szűcs Zsigmond szerint a városvezetésnek nem volt más választása, mert technikailag kivitelezhetetlen, hogy a meglévő aszfaltréteget kipótolják a hiányzó fél méterrel. Az útépítő cég szerint megtoldani az utat balesetveszélyesebb lett volna, mint maga a keskenyebb út. Sebességkorlátozó táblát fognak kihelyezni, vázolta a lehetséges megoldást Szűcs, más lehetőség egyszerűen nincs a jövőbeni balesetek megelőzésére. A végleges megoldás természetesen az lesz, amikor megépül a körgyűrű, és azon át lehet elvezetni Szatmárnémeti mellett a tranzitforgalmat.

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 16.
Ne mondj igent arra, amit nem akarsz. Igen, tudom, hogy ez nem az a nagy életbölcsesség, amire egy horoszkóptól vársz. Ugyanakkor ma sokan akarják rád tukmálni az akaratukat, és az érzelmi zsarolás igen sokféle formájával találkozhatsz. Ragaszkodj a saját akaratodhoz, és szelíden mondj nemet minden manipulációra.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...