Beindult a Lindner konyhaklub
Utoljára módositva: 2018-12-07 11:53:26

Bánhatja, aki lemaradt a Hans Lindner Alapítvány szerdai, első konyhaklubjáról, a résztvevők értékes konyhatechnikai információkkal gazdagodtak, jövő szerdán pedig folytatódik a tanulás.

Ahogy azt korábban már meghirdette a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány, az egészséges táplálkozást szem előtt tartva heti rendszerességgel konyhaklubot indít 10 éven felüli gyerekek számára. Ennek első alkalmára szerdán délután került sor az alapítvány Szigetlanka utcai ingatlanában, ahol 7 gyermek vágott bele a konyhai ismeretek elsajátításába.

A fiúk és lányok anyanyelvét figyelembe véve magyar és román nyelven is elhangzott minden információ, így senkinek nem kellett attól tartania, hogy nyelvi korlátokba ütközik az alkalom során.

A nagyjából kétórás tevékenység első felében a fiatalok olyan elméleti ismeretekre tehettek szert, amelyeket a jövőben hasznosan kamatoztathatnak majd a konyhában. Így megismerkedtek a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszerrel, és megtanulták, milyen kockázatokat rejthet egy-egy étel, milyen veszélyforrásokká válhatnak ezek a tényezők, illetve mi módon lehet megakadályozni ezt.

Tanultak a 14 fő allergénről, amelyek a legveszélyesebbek az emberek számára., illetve eszükbe vésték azokat a legfőbb higiéniai előírásokat is, amelyek betartása elengedhetetlen a konyhába való belépéskor. Ezek közül az egyik legfontosabb a kézmosás, amelyet az amerikai One Republic zenekar is népszerűsített, ehhez pedig egy dalt is írt, amit természetesen meg is hallgattak.

A napi gyakorlati téma a kolbásztöltés és kenőmájas-készítés volt, ezért szó esett arról is, hogyan készül a boldog disznóból ízletes házi kolbász, megmagyarázva, mit is jelentenek ezek a fogalmak.

Az elméleti rész után kezdődött a valódi konyhai munka, a 7 részt vevő gyermek az alapítvány négy munkatársának közreműködésével elkezdte a kolbászhoz való hús felszeletelését és ledarálását, a májpástétom alapanyagainak előkészítését, majd végül a kolbásztöltéssel ért véget a foglalkozás. A gyerekek felváltva darálták a húst vagy keverték a pástétomot, majd együtt szép szál és igen ízletes házi kolbászokat töltöttek.

És hogy a jó munkának jutalma is legyen, a frissen töltött kolbász kisvártatva serpenyőbe került, megsütötték, és már meg is kóstolhatták kezük munkáját a résztvevők, örömmel állapítva meg: bizony jó munkát végeztek. Jövő szerdán a tej és tejtermékek témaköre mentén folytatódik a konyhaklub, ahová természetesen lehet még jelentkezni.

 

 

Bajnai Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...