Beindult a Lindner konyhaklub
Utoljára módositva: 2018-12-07 11:53:26

Bánhatja, aki lemaradt a Hans Lindner Alapítvány szerdai, első konyhaklubjáról, a résztvevők értékes konyhatechnikai információkkal gazdagodtak, jövő szerdán pedig folytatódik a tanulás.

Ahogy azt korábban már meghirdette a szatmárnémeti Hans Lindner Alapítvány, az egészséges táplálkozást szem előtt tartva heti rendszerességgel konyhaklubot indít 10 éven felüli gyerekek számára. Ennek első alkalmára szerdán délután került sor az alapítvány Szigetlanka utcai ingatlanában, ahol 7 gyermek vágott bele a konyhai ismeretek elsajátításába.

A fiúk és lányok anyanyelvét figyelembe véve magyar és román nyelven is elhangzott minden információ, így senkinek nem kellett attól tartania, hogy nyelvi korlátokba ütközik az alkalom során.

A nagyjából kétórás tevékenység első felében a fiatalok olyan elméleti ismeretekre tehettek szert, amelyeket a jövőben hasznosan kamatoztathatnak majd a konyhában. Így megismerkedtek a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszerrel, és megtanulták, milyen kockázatokat rejthet egy-egy étel, milyen veszélyforrásokká válhatnak ezek a tényezők, illetve mi módon lehet megakadályozni ezt.

Tanultak a 14 fő allergénről, amelyek a legveszélyesebbek az emberek számára., illetve eszükbe vésték azokat a legfőbb higiéniai előírásokat is, amelyek betartása elengedhetetlen a konyhába való belépéskor. Ezek közül az egyik legfontosabb a kézmosás, amelyet az amerikai One Republic zenekar is népszerűsített, ehhez pedig egy dalt is írt, amit természetesen meg is hallgattak.

A napi gyakorlati téma a kolbásztöltés és kenőmájas-készítés volt, ezért szó esett arról is, hogyan készül a boldog disznóból ízletes házi kolbász, megmagyarázva, mit is jelentenek ezek a fogalmak.

Az elméleti rész után kezdődött a valódi konyhai munka, a 7 részt vevő gyermek az alapítvány négy munkatársának közreműködésével elkezdte a kolbászhoz való hús felszeletelését és ledarálását, a májpástétom alapanyagainak előkészítését, majd végül a kolbásztöltéssel ért véget a foglalkozás. A gyerekek felváltva darálták a húst vagy keverték a pástétomot, majd együtt szép szál és igen ízletes házi kolbászokat töltöttek.

És hogy a jó munkának jutalma is legyen, a frissen töltött kolbász kisvártatva serpenyőbe került, megsütötték, és már meg is kóstolhatták kezük munkáját a résztvevők, örömmel állapítva meg: bizony jó munkát végeztek. Jövő szerdán a tej és tejtermékek témaköre mentén folytatódik a konyhaklub, ahová természetesen lehet még jelentkezni.

 

 

Bajnai Botond

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. május 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...