Beindult a Zöldház program
Utoljára módositva: 2019-09-11 08:55:19

Megjelent a Környezetvédelmi Alap idei Zöldház programjának legújabb pályázati kiírása, a lakosság villamos energiát előállító napelemek megvásárlására és felszerelésére pályázhat.

Szeptember 9-én startolt el az idei országos napelemprogram, amelyet ezúttal is a Környezetvédelmi Alap (AFM) indított útjára. Míg az előző két kiírás során ezt a megyei környezetvédelmi ügynökségekkel karöltve bonyolította a Környezetvédelmi Alap, ezúttal a beszereléssel foglalkozó cégeken keresztül pályázhatnak a magánszemélyek.

A Környezetvédelmi Alap által lebonyolított projekt keretében az érdeklődők 20 ezer lejig terjedő támogatást hívhatnak le napelemek megvásárlására és felszerelésére. A határösszegig az állami támogatás az összköltségek 90 százalékát teszi ki, 10 százalék pedig az igénylő által kifizetett önrész.

A közreműködő cégek listája a napokban felkerült a Környezetvédelmi Alap honlapjára. A pályázó magánszemélyeknek az általuk kiválasztott céggel kell ez ügyben felvenniük a kapcsolatot, a dokumentáció leadása pedig hétfő óta lehetséges.

Szatmár megyében egy kaplonyi és három szatmárnémeti cég vesz részt a programban, a cégek neve és elérhetősége az AFM honlapján megtalálható.

Ami a szükséges dokumentációt illeti, az igénylő dossziéjában szerepelnie kell az igénylési kérvénynek, az igénylő személyazonossági igazolványa másolatának, a ház telekkönyvi kivonatának, igazolásnak a helyi polgármesteri hivataltól és az adóhatóságtól, hogy az igénylőnek nincs adóssága.

A maximális finanszírozás egy legkevesebb 22 ezer lejbe kerülő rendszer megvásárlásakor illeti meg az igénylőt, akinek minimum 2 ezer lejes önrészt kell kifizetnie. A program olyan napelemek beszerzését támogatja, melyek legalább 3 kW teljesítményűek, amelyek a szakértők szerint egy átlagos háztartás energiafogyasztásának közel felét állíthatják elő. A korábban Zöld ház programnak nevezett kezdeményezés eléggé népszerű volt, nagy érdeklődés övezte, de forráshiány miatt eddig csak két alkalommal írták ki, legutóbb például 2016-ban, de akkor is csak korlátozott számú igénylő kapta meg a támogatást.

Az idei kiírásra összesen 480,4 millió lejt különített el az AFM, az összeget pedig az ország 8 fejlesztési régiójára osztotta fel. Az Északnyugati Fejlesztési Régió, melyhez megyénk is tartozik — Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Szilágy és Máramaros megye mellett —, 65,54 millió lejt kap erre a célra.

A pályázó magánszemélyek addig adhatják le kérelmeiket, amíg a keret tart.

Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója a téma kapcsán lapunknak elmondta, hogy érdemes élni a lehetőséggel, hiszen akik megnyernek egy ilyen pályázatot, gyakorlatilag függetleníteni fogják saját háztartásukat villamos energia tekintetében, sőt, amennyiben többletenergiát termelnek, lehetőségük lesz beadni azt az országos hálózatba, amiért idővel némi jutalék is járhat.

Hangsúlyozta, hogy a program nem a környezetvédelmi ügynökségen keresztül zajlik, éppen ezért a pályázóknak nem is tudnak segítséget nyújtani a program során.

Viszont azt hozzátette, hogy érdemes szem előtt tartani, hogy a pályázat során a lehetséges költségek legtöbb 90%-át, maximum 20 000 lejt finanszíroz a Környezetvédelmi Alap, viszont ha a tervezett rendszer értéke meghaladja a 22 000 lejt, úgy a 10%-os önrész mellett a különbözetet is az igénylőnek kell fizetnie. Ezeket a számításokat jó az elején tisztázni a kivitelező cég munkatársaival, és csak akkor belevágni a pályázatba, ha az igénylő megbizonyosodott arról, hogy rendelkezik az önrész és adott esetben a különbözet összegével.

Amire Békéssy Erzsébet szerint adott esetben még figyelni kell, az a cégek esetleges turpissága lehet, ugyanis voltak már olyan visszajelzések, hogy a listán szereplő cégek közül többen előre elkérnék a teljes, 20 000 lejes összeget a pályázótól, mondván, hogy nekik nincs pénzük arra, hogy előfinanszírozzák a különböző pályázatokat. Ez viszont nem törvényes, a kérelmezőnek csak az önrészt kell biztosítania, a kivitelező cég kell megoldja a vásárlást és a beszerelést, amelynek költségeit az AFM utófinanszírozással téríti majd meg számukra; a teljes összeget semmilyen módon nem kérhetik el a pályázótól. „Ezekre figyelni kell. Mi azt javasoljuk, hogy semmiképp ne fizesse ki senki a teljes összeget, inkább válasszanak egy megbízható, tőkeerős céget, akár más megyéből, hiszen a lista elég hosszú” — hangsúlyozta az APM szatmári igazgatója.

Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 4.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...