Beiratkozás a Babeş-Bolyaira
Utoljára módositva: 2014-07-15 11:22:00

Július 14–21. között lehet beiratkozni a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanítóképző és közigazgatási karára. Az idei évben az eddigieknél többféle támogatást biztosítanak a hallgatók számára.

 

Tegnap elkezdődött a beiratkozás a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, melynek Szatmárnémetiben van a felvételi központja — tájékoztatta lapunkat Végh Balázs Béla docens és Ştefan Şuta nevelési igazgató. A régióból (Szatmár, Máramaros és Szilágy megyék) itt várják a beiratkozókat az egyetem minden karára és szakára (huszonegy kar, száztizenhét szak). Az egyetem huszonhétezer helyet hirdetett meg országosan, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatán a Pszichológia és Neveléstudományok Karra és a Közigazgatási Kar politológia szakára várják a jelentkezőket. Az óvónő- és tanítóképzőben tizenöt állami és tizenöt fizetéses hely van a nappali képzésen, távoktatáson harminc. A távoktatáson tanulók számára az egyetem táblagépeket biztosít, hogy tudják használni az internetet felkészülés közben. Tíz távoktatásban részesülő hallgató hétszázötven lejes ösztöndíjat kap. A Szatmár megyében élők számára amiatt előnyös a szatmárnémeti kihelyezett tagozatra való beiratkozás, mert közel van, és olcsó a képzés (kétezer lej egy évre), van lehetőség ösztöndíjakra, az egyetemnek jók a külföldi kapcsolatai, a hallgatókat testvérintézményekbe küldik továbbképzésre, működik az Erasmus-program és az egyetemnek jó gyakorlóiskolái vannak. A végzősök hatvan százaléka helyezkedik el a szakmában, a többiek egy része pályát változtat, mások tovább tanulnak, sokan elmennek külföldre.

 

Közigazgatás

 

A Közigazgatási Karon ötven-ötven hely van a román és a magyar tagozaton, román tagozaton tizennyolc, magyar tagozaton tizenöt állami hely van. A távoktatási rendszerben harminc hely van, de ott csak román nyelven lehet tanulni, ezenkívül mesteri képzés is van harminc helyre. A hallgatók tudományos diákköri konferenciákon vehetnek részt, emellett lehetőség van számos országos, illetve külföldi ösztöndíjpályázásra.

A beiratkozás mindkét karon július 14–21. között zajlik, eredményhirdetés július 22-én lesz, július 23–24-én lehet az óvásokat benyújtani, július 31-én függesztik ki a végleges eredményeket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...