Beiratkozás a Babeş-Bolyaira
Utoljára módositva: 2014-07-15 11:22:00

Július 14–21. között lehet beiratkozni a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanítóképző és közigazgatási karára. Az idei évben az eddigieknél többféle támogatást biztosítanak a hallgatók számára.

 

Tegnap elkezdődött a beiratkozás a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, melynek Szatmárnémetiben van a felvételi központja — tájékoztatta lapunkat Végh Balázs Béla docens és Ştefan Şuta nevelési igazgató. A régióból (Szatmár, Máramaros és Szilágy megyék) itt várják a beiratkozókat az egyetem minden karára és szakára (huszonegy kar, száztizenhét szak). Az egyetem huszonhétezer helyet hirdetett meg országosan, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatán a Pszichológia és Neveléstudományok Karra és a Közigazgatási Kar politológia szakára várják a jelentkezőket. Az óvónő- és tanítóképzőben tizenöt állami és tizenöt fizetéses hely van a nappali képzésen, távoktatáson harminc. A távoktatáson tanulók számára az egyetem táblagépeket biztosít, hogy tudják használni az internetet felkészülés közben. Tíz távoktatásban részesülő hallgató hétszázötven lejes ösztöndíjat kap. A Szatmár megyében élők számára amiatt előnyös a szatmárnémeti kihelyezett tagozatra való beiratkozás, mert közel van, és olcsó a képzés (kétezer lej egy évre), van lehetőség ösztöndíjakra, az egyetemnek jók a külföldi kapcsolatai, a hallgatókat testvérintézményekbe küldik továbbképzésre, működik az Erasmus-program és az egyetemnek jó gyakorlóiskolái vannak. A végzősök hatvan százaléka helyezkedik el a szakmában, a többiek egy része pályát változtat, mások tovább tanulnak, sokan elmennek külföldre.

 

Közigazgatás

 

A Közigazgatási Karon ötven-ötven hely van a román és a magyar tagozaton, román tagozaton tizennyolc, magyar tagozaton tizenöt állami hely van. A távoktatási rendszerben harminc hely van, de ott csak román nyelven lehet tanulni, ezenkívül mesteri képzés is van harminc helyre. A hallgatók tudományos diákköri konferenciákon vehetnek részt, emellett lehetőség van számos országos, illetve külföldi ösztöndíjpályázásra.

A beiratkozás mindkét karon július 14–21. között zajlik, eredményhirdetés július 22-én lesz, július 23–24-én lehet az óvásokat benyújtani, július 31-én függesztik ki a végleges eredményeket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 17.
Ha mostanában új vállalkozásba kezdett, itt az ideje, hogy levonja a tanulságot és kijavítsa a nyilvánvaló hibákat, hogy hamarosan elérhesse, amit tervezett.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 17.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...