Beiratkozás a Babeş-Bolyaira
Utoljára módositva: 2014-07-15 11:22:00

Július 14–21. között lehet beiratkozni a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanítóképző és közigazgatási karára. Az idei évben az eddigieknél többféle támogatást biztosítanak a hallgatók számára.

 

Tegnap elkezdődött a beiratkozás a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, melynek Szatmárnémetiben van a felvételi központja — tájékoztatta lapunkat Végh Balázs Béla docens és Ştefan Şuta nevelési igazgató. A régióból (Szatmár, Máramaros és Szilágy megyék) itt várják a beiratkozókat az egyetem minden karára és szakára (huszonegy kar, száztizenhét szak). Az egyetem huszonhétezer helyet hirdetett meg országosan, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem szatmári kihelyezett tagozatán a Pszichológia és Neveléstudományok Karra és a Közigazgatási Kar politológia szakára várják a jelentkezőket. Az óvónő- és tanítóképzőben tizenöt állami és tizenöt fizetéses hely van a nappali képzésen, távoktatáson harminc. A távoktatáson tanulók számára az egyetem táblagépeket biztosít, hogy tudják használni az internetet felkészülés közben. Tíz távoktatásban részesülő hallgató hétszázötven lejes ösztöndíjat kap. A Szatmár megyében élők számára amiatt előnyös a szatmárnémeti kihelyezett tagozatra való beiratkozás, mert közel van, és olcsó a képzés (kétezer lej egy évre), van lehetőség ösztöndíjakra, az egyetemnek jók a külföldi kapcsolatai, a hallgatókat testvérintézményekbe küldik továbbképzésre, működik az Erasmus-program és az egyetemnek jó gyakorlóiskolái vannak. A végzősök hatvan százaléka helyezkedik el a szakmában, a többiek egy része pályát változtat, mások tovább tanulnak, sokan elmennek külföldre.

 

Közigazgatás

 

A Közigazgatási Karon ötven-ötven hely van a román és a magyar tagozaton, román tagozaton tizennyolc, magyar tagozaton tizenöt állami hely van. A távoktatási rendszerben harminc hely van, de ott csak román nyelven lehet tanulni, ezenkívül mesteri képzés is van harminc helyre. A hallgatók tudományos diákköri konferenciákon vehetnek részt, emellett lehetőség van számos országos, illetve külföldi ösztöndíjpályázásra.

A beiratkozás mindkét karon július 14–21. között zajlik, eredményhirdetés július 22-én lesz, július 23–24-én lehet az óvásokat benyújtani, július 31-én függesztik ki a végleges eredményeket.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...