Beismerte a korrupciót
Utoljára módositva: 2017-09-06 17:06:44

Börvely egykori polgármestere beismerte az uniós pályázati pénzekkel való mismásolást és csúszópénz elfogadását — 2 év 6 hónapra ítélték.

Bár sokszor felröppen a (megalapozott vagy megalapozatlan) vád, a valóságban kevés polgármester kerül a bírák elé korrupció miatt, arra pedig még ritkábban van példa, hogy az (egykori vagy aktuális) önkormányzati vezető be is ismerje tettét — a Börvelyt egykor vezető Kis Hajnalka esetében mindkettő megtörtént. Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi ügyészei csúszópénz elfogadása, valamint európai uniós pénzek jogtalan megszerzése céljából történő csalás vádjával indítottak eljárást Kis Hajnalka és Burian Crinel Ghiţă ellen. A vádirat szerint Kis Hajnalka polgármesterként és projektvezetőként 2011. január elején írta alá a sürgősségi helyzetek megelőzését célzó, FiReMan elnevezésű, 184 975 euró értékű határon átnyúló pályázatot, melynek keretében a projektvezetőnek számító Börvely község 157 228 eurónyi vissza nem térítendő támogatásban részesült. Annak az évnek november-decemberében Kis projektkivitelezői felelős minőségében, rossz szándékkal hamis okmányokat mutatott be a pályázat megvalósulását ellenőrző szervnek, és így 46 970 lej jogtalan haszonra tett szert. A hamis dokumentációk „előállításában” segítőtársa volt Burian Crinel Ghiţă — ő készítette azokat az okmányokat, különféle trükközött fotókat, melyekkel Kis „igazolta” a jogtalanul megszerzett 46 970 lej elköltését „a projekt megvalósítása érdekében”. Mindezek mellett szintén 2011 decemberében Kis Hajnalka polgármesterként és projektvezetőként 3000 lej csúszópénzt kért és kapott is egy kereskedelmi társaság vezetőjétől azért, hogy bizonyos szolgáltatások elvégzésére a szóban forgó céggel kössön szerződést. A nyomozás során mindkét vádlott nyomatékosan beismerte vétkességét az ellene felhozott vádakban, elfogadták a bűnvádi minősítés besorolását és a kiszabott büntetést is, amely Kis Hajnalka számára 2 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetés megfigyelés alatt és 2 év közügyektől való eltiltás (a 46 970 lejt már az eljárás során visszaszolgáltatta a hatóságnak), Burian Crinel Ghiţă számára pedig 2 év felfüggesztett börtönbüntetés megfigyelés alatt és 2 év közügyektől való eltiltás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...