Beismerte a korrupciót
Utoljára módositva: 2017-09-06 17:06:44

Börvely egykori polgármestere beismerte az uniós pályázati pénzekkel való mismásolást és csúszópénz elfogadását — 2 év 6 hónapra ítélték.

Bár sokszor felröppen a (megalapozott vagy megalapozatlan) vád, a valóságban kevés polgármester kerül a bírák elé korrupció miatt, arra pedig még ritkábban van példa, hogy az (egykori vagy aktuális) önkormányzati vezető be is ismerje tettét — a Börvelyt egykor vezető Kis Hajnalka esetében mindkettő megtörtént. Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) nagyváradi ügyészei csúszópénz elfogadása, valamint európai uniós pénzek jogtalan megszerzése céljából történő csalás vádjával indítottak eljárást Kis Hajnalka és Burian Crinel Ghiţă ellen. A vádirat szerint Kis Hajnalka polgármesterként és projektvezetőként 2011. január elején írta alá a sürgősségi helyzetek megelőzését célzó, FiReMan elnevezésű, 184 975 euró értékű határon átnyúló pályázatot, melynek keretében a projektvezetőnek számító Börvely község 157 228 eurónyi vissza nem térítendő támogatásban részesült. Annak az évnek november-decemberében Kis projektkivitelezői felelős minőségében, rossz szándékkal hamis okmányokat mutatott be a pályázat megvalósulását ellenőrző szervnek, és így 46 970 lej jogtalan haszonra tett szert. A hamis dokumentációk „előállításában” segítőtársa volt Burian Crinel Ghiţă — ő készítette azokat az okmányokat, különféle trükközött fotókat, melyekkel Kis „igazolta” a jogtalanul megszerzett 46 970 lej elköltését „a projekt megvalósítása érdekében”. Mindezek mellett szintén 2011 decemberében Kis Hajnalka polgármesterként és projektvezetőként 3000 lej csúszópénzt kért és kapott is egy kereskedelmi társaság vezetőjétől azért, hogy bizonyos szolgáltatások elvégzésére a szóban forgó céggel kössön szerződést. A nyomozás során mindkét vádlott nyomatékosan beismerte vétkességét az ellene felhozott vádakban, elfogadták a bűnvádi minősítés besorolását és a kiszabott büntetést is, amely Kis Hajnalka számára 2 év 6 hónap felfüggesztett börtönbüntetés megfigyelés alatt és 2 év közügyektől való eltiltás (a 46 970 lejt már az eljárás során visszaszolgáltatta a hatóságnak), Burian Crinel Ghiţă számára pedig 2 év felfüggesztett börtönbüntetés megfigyelés alatt és 2 év közügyektől való eltiltás.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Sírok gondozását vállalom Nagykárolyban, a református és Mesterrészi...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...