Bekecs és lajbi
Utoljára módositva: 2014-08-06 09:43:04

 

Elek György

Elnökválasztásra készül az ország, őszig ahol ketten–hárman egybegyűlnek ott teljesen mindegy, hogy honnan indulnak el vagy hova érkeznek meg, nem fognak elmaradni az ígéretek, mind a jobboldal, mind a baloldal politikusai igyekeznek majd meggyőzni a választókat, hogy az ő jelöltjeikre érdemes szavazni, mert az az egyetlen, aki megoldást tud adni a problémákra. Mint legtöbb esetben, most is az RMDSZ a mérleg nyelve, és ezt előre látják a politikusok. Előre látta ezt Victor Ponta, akinek pártja egyedül is tudott kormányt alakítani, mert meg volt a többsége, de bevette csendestársként az RMDSZ–t, odadobott neki egy–két jelentéktelen tisztséget abban a reményben, hogy az elnökválasztáson viszonzásul megkapja a magyarok támogatását. A jobboldal is számít az RMDSZ támogatására, sőt logikusnak tartja, hogy egy olyan párt, amelyik az Európai Parlamentben a Néppártban vesz részt, itthon nem támogat egy olyan szociáldemokrata pártot, amelyik Brüsszelben ellenfél. Mert minálunk nem probléma, hogy egy politikus vagy politikai formáció egyik nap még baloldali, másik napra már jobboldalivá válik, ilyen–olyan koalíciók meg fúziók nyomán olyan keverékek, korcs politikai szülemények jönnek létre, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük. Mit tehet ilyenkor a több tűz között ingadozó magyarság? Semmiképp sem azt, hogy bedőljön bármiféle ígéreteknek, mert a kampány üres ígéretekből áll. Victor Ponta a nyergestetői csata 165. évfordulóján szervezett megemlékezésen a székelyek hősiességéről még magyarul is beszélt. Eddig az 1848–49–es eseményekről annyit tudtak a román politikusok, hogy Kossuth serege negyvenezer románt gyilkolt le, ezt most Ponta hősiességnek nevezte és az sem zavarta, hogy mellette lengett a székely zászló. Emlékezzünk a néhány hónappal ezelőtti Sămbra Oilor rendezvényre, amikor Ponta arra figyelmeztette a románokat, hogy mindent meg kell tenni azért, hogy Szatmár megyében a 2-es körzetbe ne magyar jelölt nyerjen az időközi képviselőválasztáson. Ponta, mint minden eddigi román politikus, mindent megígér a magyaroknak, hogy támogassák az elnökválasztás második fordulójában, választások után pedig minden marad a régi. Az RMDSZ most kellene követelje, hogy Ponta teljesítse a kéréseit, mert miniszterelnökként, parlamenti többséggel bármit megtehet. Az, amit most nem tesz meg, arról választások után már szót sem fog ejteni. Világosan látszik, hogy Ponta az Avasban felveszi a bekecset, Székelyföldön pedig a lajbit. Nekünk azért kell tudni: egyszerre horát és csárdást járni nem lehet.

Elek György

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. november 25.
Végre visszatért régi önbizalma! Úgy érzi, aki nem értékeli és nem ismeri fel különlegességét, vagyis nem szereti, az nem is érdemli meg Önt.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. november 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...