Békevágyáról beszélt Ferenc pápa Jeruzsálemben
Utoljára módositva: 2014-05-26 16:41:24

Békevágyáról beszélt a római katolikus egyház feje szentföldi zarándoklatának harmadik, befejező napján, az izraeli főrabbikkal és Simon Peresz államelnökkel tartott találkozóján.

A Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumból az izraeli főrabbikkal rendezett találkozójára utazott a katolikus egyházfő. Jichák Joszef szefárd és Dávid Lau askenázi főrabbi egy a Vatikán és a zsidók közötti kapcsolatokról szóló könyvvel lepte meg a pápát, miután megköszönték látogatását. „Jó testvérek között lenni, és ha ők idősebb testvérek, akkor még jobb” — mondta a pápa a megbeszélésen. Lau főrabbi arra kérte a pápát, hogy hívjon össze vallásközi békekonferenciát Jeruzsálembe, valamint arra, hogy erősítse Izraelt a gyűlölettel és az antiszemitizmussal szemben. A pápa elmondta, hogy véleménye szerint a zsidók és a katolikusok kapcsolatában az utóbbi évtizedekben elért fejlődés “Isten valódi ajándéka”. „Katolikus részről őszinte a vágy, hogy kifejezzük vallásunk zsidó gyökereit” — mondta Ferenc pápa. „Hiszek benne, hogy segítségükkel a zsidók körében is őszinte érdeklődés lesz a kereszténység iránt” — tette hozzá.

„Együtt komolyan hozzájárulhatunk a béke ügyéhez” — összegezte véleményét a katolikus egyház feje, és felszólított a zsidók és keresztények közti igaz testvériség kötelékének megteremtésére.

A főrabbik után Simon Peresz államfő fogadta közeli rezidenciáján a pápát, hat beteg keresztény arab gyermek társaságában, akik kézcsókkal köszöntötték az egyházfőt. Találkozójuk kezdetén ajándékot cseréltek egymással: Ferenc pápa egy galileai gyerekek készítette, fát és halakat ábrázoló mozaikot kapott, Simon Peresz pedig egy medált, amely VI. Pál pápa 1964-es szentföldi zarándoklatának állít emléket.

Az egyházfő előző nap a Vatikánba invitálta békeimára Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amit már aznap mindketten elfogadtak. Izraeli tisztviselők szerint várhatóan már június hatodikán sor kerül az eseményre, amely a kilenc hónapig, március végéig amerikai közvetítéssel folytatott sikertelen tárgyalás után talán az ima erejével hozza közelebb a békét.

A Vatikán képviselője újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a pápa azért Pereszt és nem Benjamin Netanjahu miniszterelnököt hívta a Vatikánba, mert „jó érzése van Simon Peresszel kapcsolatban”. „Peresszel és Abbásszal jó a kiindulópont a közös imához, ami a pápa és az elnök barátságának a jele” — vélekedett a Vatikáni szakértő. Negyedórás beszélgetésük után az egyházfő az államelnöki rezidencia kertjében szimbolikusan elültetett egy olajfát. Később beszédében Peresz a diszkrimináció, az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni küzdelem harcosának nevezte Ferenc pápát. „Látogatása és békére való felhívása visszhangra talál a térségben és hozzájárul az erőfeszítések életre keltéséhez, a köztünk és a palesztinok közt zajló békefolyamat befejezéséhez, amely két békés államon alapul. Egy zsidó államon — Izraelen, és egy arab államon – Palesztinán” — mondta az izraeli elnök.

„Ez a megoldás közös megegyezéssel elérhető”, folytatta Peresz. „Úgy hiszem, a térség polgárai békét akarnak, békéért imádkoznak. Készek a békére szomszédaikkal és a térség minden népével” — tette hozzá. „Megöregedtem és megtanultam, hogy az álmok nem öregednek. Mindenkinek azt javasolom, hogy hasonlóképpen vélekedjék” — zárta beszédét Simon Peresz. Ferenc pápa szavaival a szent helyek védelmére és szabad látogatására szólított fel, a diszkrimináció, a terror és az antiszemitizmus elleni fellépésre. Beszédét a béke héber nevével, a „salom” szóval zárta.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 16.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...