Bem Józsefre emlékeztek
Utoljára módositva: 2017-12-10 18:41:41

Tegnap Bem Józsefre emlékeztek Szamoskrassón, aki egy éjszakát töltött a Darvai-kúriában, amikor Nagybányára utazott, hogy átvegye az Erdélyi Hadtest vezetését a forradalom idején.

A szamoskrassói református templomban istentisztelettel vette kezdetét az idei Bem-megemlékezés. Mihály Lehel helyi református lelkipásztor Keresztelő János feladatáról és a Messiás eljövetelének előkészületeiről beszélt igehirdetésében. Keresztelő János megszületését angyal jelentette be, pedig ő csak előkészítője volt annak, aki változásokat hozott az emberek életében. A hallgatóság figyelmét felhívta arra, hogy nem mindig hallja szívesen az ember Keresztelő János szavait, mert azok nem csak örömteli dolgokról szólnak, hanem arra késztetnek, gondolkozzunk el, kik vagyunk, milyen változásokon kell átmennünk. Advent idején várunk valakire, készülünk arra, hogy a mi életünk is megváltozik. Az emberek arra kíváncsiak, hogy mikor jön el az a pillanat, ami megváltoztatja az életünket. Mikor érkezik meg, mikor talál otthonra életünkben Krisztus evangéliuma? Advent idején rá kell döbbenni, hogy életünk elszakadt Krisztustól, ezzel egyszerre elkezdett bennünk kihűlni a szeretet, szeretet nélkül pedig pusztává, magányossá válik az élet. Keresztelő János arra tanít, hogy advent idején keressük meg a Krisztushoz és az egymáshoz vezető utat.

A templomi istentisztelet után a résztvevők a Darvai-kúria előtt lévő Bem-szoborhoz vonultak, ahol Domokos Sándor polgármester köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy a román centenáriumi évben a magyarokat is igyekeznek rábeszélni az ünneplésre, mi viszont a saját történelmünk nagyjaira emlékezzünk! Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a község szülötte rövid beszédében kifejtette, hogy Bem tábornoknak sikerült egy seregbe tömöríteni különböző népeket, még Avram Iancuval is együtt tudott működni. Szamoskrassón Bem példájára egy egységes csapatot kell összeállítani a magyar jövő megteremtéséhez, ehhez kellene itt egy mai Bemet megtalálni.

Bem József szobrának megkoszorúzása után Thoroczkay Sándor tartott előadást a Darvai-kúria pincéjében Bem József életéről és katonai pályájáról. Kiemelte a tábornok katonai szerepének azokat a mozzanatait, amelyek fontosak voltak az 1948–49-es forradalom és szabadságharc idején az Erdélyi Hadtest élén kifejtett tevékenysége során. A Bem József Általános Iskola tanulói rövid irodalmi-történelmi előadást mutattak be Man Gabriella igazgató és Erdei Árva Erika magyartanár irányításával.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...