Bemutatják Kiss Kálmán könyvét
Utoljára módositva: 2019-07-10 11:57:26

Vasárnap Egriben a 11 órakor kezdődő istentiszteletet követően mutatják be Kiss Kálmán Megírni az igazságot, Egri történelméről és neves személyiségeiről című kötetét.

Kiss Kálmán neve nem ismeretlen a Szatmár megyeiek számára. Egriben született, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán szerzett tanári diplomát. A Túrterebesi Általános Iskolában tanított, hosszú ideig volt annak igazgatója. Tanári munkája mellett helytörténeti kutatásokat is végzett — ezt teszi nyugdíjasként is —, tanulmányait lapokban és kötetekben közölte. Legutóbbi kötete írásakor Kiss Kálmán célja az volt, hogy megörökítse Egri és környéke azon híres személyiségeit, akik a hitük miatt szenvedtek. Ilyen volt Visky Ferenc és a sógora, Papp Antal, aki annak idején a tsz elnöke volt. Kiss Kálmán úgy érezte, hogy az ő történetüket meg kell örökítse. A kötetben ír Csűry Bálintról, Gellért Sándorról és Bura Lászlóról. A kötetben benne van az a nekrológ, amit Péntek János írt Bura László halálára. Kiss Kálmán azt szorgalmazza, hogy Mikolában nevezzenek el utcát Gellért Sándorról, Szatmárnémetiben pedig állítsanak emléktáblát Bura Lászlónak, Dabolcon pedig Kürti Károlynak.

A könyv címe Gellért Sándortól származik, Kiss Kálmánt is az a gondolat vezérli, hogy megírja az igazságot. Magyar, román és német szakos tanárként úgy érzi, ismeri ennek a három népnek a kultúráját, sokat tud arról, hogy Szatmár megyében milyen problémák voltak és vannak a három nemzet együttélésekor. Ezeknek a problémáknak a megoldását szorgalmazta és szorgalmazza ma is.

Az egri emberek tudatából nagyon sok minden kimaradt, a fiatalok meg sem ismerhették őseik történetét, mert sokáig nem lehetett azokról beszélni. Most lenne itt az idő, hogy pótolják a hiányosságokat.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...