Bemutatták a megvalósításokat Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-12-20 18:22:45

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a nagykárolyi önkormányzat. A helyi tanács szerda délben idei utolsó ülésére ült össze. Különleges helyszínen, a polgármesteri hivatal új dísztermében zajlott az esemény, mely kis kitérőt követően állófogadással ért véget.

Eredményesnek és megvalósításokban gazdagnak ítélte Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő az elmúlt egy évet. Míg korábban a kastély felújítása, a szociális központtá avanzsált egykori kaszárnya épületének átalakítása, a történelmi városközpont átformálása (hogy csak párat idézzünk) jelentette a sikert, addig idén az utakra fókuszáltak. A nagykárolyi közutak állapota nem tért el az országos viszonyoktól, s ezen szeretett volna változtatni a városvezetés.

Az elmúlt egy évben 116 utcát aszfaltoztak le, összesen 41 kilométer hosszan, nem csak Nagykárolyban, hanem a hozzá közigazgatásilag tartozó Ianculeşti-en is, hangzott el a tegnapi tanácsülésen, amikor is Kovács Jenő értékelte az elmúlt egy év megvalósításait. Az utcák aszfaltozására, a járdák aszfalt- és térkőborítással történő ellátására helyeztük idén a hangsúlyt. Alig néhány utca maradt ki, ezeket pályázati pénzekből szeretnénk le-, illetve újraaszfaltoztatni” — fogalmazott Kovács.

A polgármester, igaz csak érintőlegesen, de arról is szólt, hogy szerencsére továbbjutott a rostákon, az az átfogó mobilitási projekt, mely révén valóban létrejöhet a városi tömegközlekedési vállalat, hiszen a város elektromos buszokat vásárolhat. Ez viszont csupán az egyik szegmense a rendkívül átfogó, közel 8 millió eurós értékű projektnek: ebben foglaltatik ugyanis a várost kettészelő főút rehabilitálási munkálata is. Ide tartozik a Vasút és Mioriţei utcák újraaszfaltozása, valamint a Gencsi út. Fontos és forgalmas részei ezek Nagykárolynak. (A főút csapnivaló állapotban van, s hiába kátyúznak, azzal már csak a kritikán aluli helyzeten tudnak valamennyit javítani.)

A mai tanácsülés az utolsó volt ebben az évben. A különböző napirendi pontok elfogadását követően a gyűlés utolsó pontjaként a város volt jegyzőjének, Sróth Klárának a Pro Urbe-díjazásáról is döntés született. Sróth Klára jegyzőként hét polgármester mellett dolgozott, a nagykárolyi hivatalban. Korrektsége, konszenzusra való törekvése tette nagyszerűvé, s egyben akár példaképpé is kollégái előtt, mondta Kovács. A polgármester eredményes nyugdíjas éveket kívánt Sróth Klárának.

A gyűlés során továbbá átadták azt a pénzbeli elismerést, mellyel Podoba Mircea tanítványát, a nagykárolyi származású, de ma már magyarországi színekben versenyző Dari Helga sportolót díjazták.

Az év utolsó tanácsülésén a megyei tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett. Beszédében úgy fogalmazott, olyan élhető Szatmár megyét kell teremtenünk, mely vonzerővel bír a fiatalok számára, hogy itt maradjanak, itt képzeljék a jövőjüket.

Keizer Lajos alpolgármester rövid beszédében az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a nagykárolyi lakosoknak együtt kell működniük az önkormányzattal, a rend és a tisztaság megőrzésében.

A tanácsülés végén a meghívottak két busszal város- és Ianculeşti-néző kirándulásra indultak. Megtekintették a frissen leaszfaltozott részeket, mi több, a Ianculeşti-en épülő új kápolnát is. A Nagykároly melletti településen szívélyesen fogadták a vendégeket.

A Nagykárolyba való visszatérés során a csapat megnézhette azt az egykori kazánházépületet, amelyet Podoba Mircea igazgat, s amely a helyi önkormányzat támogatásával újult meg és vált a régió egyik legkorszerűbb ilyen jellegű létesítményévé.

Az út végállomása ismét a polgármesteri hivatal épülete volt, ahol a Pro Urbe-díj átadását követően a meghívottak és a hivatal alkalmazottai állófogadással búcsúztatták az évet.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...