Bemutatták a megvalósításokat Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-12-20 18:22:45

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a nagykárolyi önkormányzat. A helyi tanács szerda délben idei utolsó ülésére ült össze. Különleges helyszínen, a polgármesteri hivatal új dísztermében zajlott az esemény, mely kis kitérőt követően állófogadással ért véget.

Eredményesnek és megvalósításokban gazdagnak ítélte Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő az elmúlt egy évet. Míg korábban a kastély felújítása, a szociális központtá avanzsált egykori kaszárnya épületének átalakítása, a történelmi városközpont átformálása (hogy csak párat idézzünk) jelentette a sikert, addig idén az utakra fókuszáltak. A nagykárolyi közutak állapota nem tért el az országos viszonyoktól, s ezen szeretett volna változtatni a városvezetés.

Az elmúlt egy évben 116 utcát aszfaltoztak le, összesen 41 kilométer hosszan, nem csak Nagykárolyban, hanem a hozzá közigazgatásilag tartozó Ianculeşti-en is, hangzott el a tegnapi tanácsülésen, amikor is Kovács Jenő értékelte az elmúlt egy év megvalósításait. Az utcák aszfaltozására, a járdák aszfalt- és térkőborítással történő ellátására helyeztük idén a hangsúlyt. Alig néhány utca maradt ki, ezeket pályázati pénzekből szeretnénk le-, illetve újraaszfaltoztatni” — fogalmazott Kovács.

A polgármester, igaz csak érintőlegesen, de arról is szólt, hogy szerencsére továbbjutott a rostákon, az az átfogó mobilitási projekt, mely révén valóban létrejöhet a városi tömegközlekedési vállalat, hiszen a város elektromos buszokat vásárolhat. Ez viszont csupán az egyik szegmense a rendkívül átfogó, közel 8 millió eurós értékű projektnek: ebben foglaltatik ugyanis a várost kettészelő főút rehabilitálási munkálata is. Ide tartozik a Vasút és Mioriţei utcák újraaszfaltozása, valamint a Gencsi út. Fontos és forgalmas részei ezek Nagykárolynak. (A főút csapnivaló állapotban van, s hiába kátyúznak, azzal már csak a kritikán aluli helyzeten tudnak valamennyit javítani.)

A mai tanácsülés az utolsó volt ebben az évben. A különböző napirendi pontok elfogadását követően a gyűlés utolsó pontjaként a város volt jegyzőjének, Sróth Klárának a Pro Urbe-díjazásáról is döntés született. Sróth Klára jegyzőként hét polgármester mellett dolgozott, a nagykárolyi hivatalban. Korrektsége, konszenzusra való törekvése tette nagyszerűvé, s egyben akár példaképpé is kollégái előtt, mondta Kovács. A polgármester eredményes nyugdíjas éveket kívánt Sróth Klárának.

A gyűlés során továbbá átadták azt a pénzbeli elismerést, mellyel Podoba Mircea tanítványát, a nagykárolyi származású, de ma már magyarországi színekben versenyző Dari Helga sportolót díjazták.

Az év utolsó tanácsülésén a megyei tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett. Beszédében úgy fogalmazott, olyan élhető Szatmár megyét kell teremtenünk, mely vonzerővel bír a fiatalok számára, hogy itt maradjanak, itt képzeljék a jövőjüket.

Keizer Lajos alpolgármester rövid beszédében az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a nagykárolyi lakosoknak együtt kell működniük az önkormányzattal, a rend és a tisztaság megőrzésében.

A tanácsülés végén a meghívottak két busszal város- és Ianculeşti-néző kirándulásra indultak. Megtekintették a frissen leaszfaltozott részeket, mi több, a Ianculeşti-en épülő új kápolnát is. A Nagykároly melletti településen szívélyesen fogadták a vendégeket.

A Nagykárolyba való visszatérés során a csapat megnézhette azt az egykori kazánházépületet, amelyet Podoba Mircea igazgat, s amely a helyi önkormányzat támogatásával újult meg és vált a régió egyik legkorszerűbb ilyen jellegű létesítményévé.

Az út végállomása ismét a polgármesteri hivatal épülete volt, ahol a Pro Urbe-díj átadását követően a meghívottak és a hivatal alkalmazottai állófogadással búcsúztatták az évet.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...