Bemutatták a megvalósításokat Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-12-20 18:22:45

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a nagykárolyi önkormányzat. A helyi tanács szerda délben idei utolsó ülésére ült össze. Különleges helyszínen, a polgármesteri hivatal új dísztermében zajlott az esemény, mely kis kitérőt követően állófogadással ért véget.

Eredményesnek és megvalósításokban gazdagnak ítélte Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő az elmúlt egy évet. Míg korábban a kastély felújítása, a szociális központtá avanzsált egykori kaszárnya épületének átalakítása, a történelmi városközpont átformálása (hogy csak párat idézzünk) jelentette a sikert, addig idén az utakra fókuszáltak. A nagykárolyi közutak állapota nem tért el az országos viszonyoktól, s ezen szeretett volna változtatni a városvezetés.

Az elmúlt egy évben 116 utcát aszfaltoztak le, összesen 41 kilométer hosszan, nem csak Nagykárolyban, hanem a hozzá közigazgatásilag tartozó Ianculeşti-en is, hangzott el a tegnapi tanácsülésen, amikor is Kovács Jenő értékelte az elmúlt egy év megvalósításait. Az utcák aszfaltozására, a járdák aszfalt- és térkőborítással történő ellátására helyeztük idén a hangsúlyt. Alig néhány utca maradt ki, ezeket pályázati pénzekből szeretnénk le-, illetve újraaszfaltoztatni” — fogalmazott Kovács.

A polgármester, igaz csak érintőlegesen, de arról is szólt, hogy szerencsére továbbjutott a rostákon, az az átfogó mobilitási projekt, mely révén valóban létrejöhet a városi tömegközlekedési vállalat, hiszen a város elektromos buszokat vásárolhat. Ez viszont csupán az egyik szegmense a rendkívül átfogó, közel 8 millió eurós értékű projektnek: ebben foglaltatik ugyanis a várost kettészelő főút rehabilitálási munkálata is. Ide tartozik a Vasút és Mioriţei utcák újraaszfaltozása, valamint a Gencsi út. Fontos és forgalmas részei ezek Nagykárolynak. (A főút csapnivaló állapotban van, s hiába kátyúznak, azzal már csak a kritikán aluli helyzeten tudnak valamennyit javítani.)

A mai tanácsülés az utolsó volt ebben az évben. A különböző napirendi pontok elfogadását követően a gyűlés utolsó pontjaként a város volt jegyzőjének, Sróth Klárának a Pro Urbe-díjazásáról is döntés született. Sróth Klára jegyzőként hét polgármester mellett dolgozott, a nagykárolyi hivatalban. Korrektsége, konszenzusra való törekvése tette nagyszerűvé, s egyben akár példaképpé is kollégái előtt, mondta Kovács. A polgármester eredményes nyugdíjas éveket kívánt Sróth Klárának.

A gyűlés során továbbá átadták azt a pénzbeli elismerést, mellyel Podoba Mircea tanítványát, a nagykárolyi származású, de ma már magyarországi színekben versenyző Dari Helga sportolót díjazták.

Az év utolsó tanácsülésén a megyei tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett. Beszédében úgy fogalmazott, olyan élhető Szatmár megyét kell teremtenünk, mely vonzerővel bír a fiatalok számára, hogy itt maradjanak, itt képzeljék a jövőjüket.

Keizer Lajos alpolgármester rövid beszédében az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a nagykárolyi lakosoknak együtt kell működniük az önkormányzattal, a rend és a tisztaság megőrzésében.

A tanácsülés végén a meghívottak két busszal város- és Ianculeşti-néző kirándulásra indultak. Megtekintették a frissen leaszfaltozott részeket, mi több, a Ianculeşti-en épülő új kápolnát is. A Nagykároly melletti településen szívélyesen fogadták a vendégeket.

A Nagykárolyba való visszatérés során a csapat megnézhette azt az egykori kazánházépületet, amelyet Podoba Mircea igazgat, s amely a helyi önkormányzat támogatásával újult meg és vált a régió egyik legkorszerűbb ilyen jellegű létesítményévé.

Az út végállomása ismét a polgármesteri hivatal épülete volt, ahol a Pro Urbe-díj átadását követően a meghívottak és a hivatal alkalmazottai állófogadással búcsúztatták az évet.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...