Bemutatták a megvalósításokat Nagykárolyban
Utoljára módositva: 2017-12-20 18:22:45

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a nagykárolyi önkormányzat. A helyi tanács szerda délben idei utolsó ülésére ült össze. Különleges helyszínen, a polgármesteri hivatal új dísztermében zajlott az esemény, mely kis kitérőt követően állófogadással ért véget.

Eredményesnek és megvalósításokban gazdagnak ítélte Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő az elmúlt egy évet. Míg korábban a kastély felújítása, a szociális központtá avanzsált egykori kaszárnya épületének átalakítása, a történelmi városközpont átformálása (hogy csak párat idézzünk) jelentette a sikert, addig idén az utakra fókuszáltak. A nagykárolyi közutak állapota nem tért el az országos viszonyoktól, s ezen szeretett volna változtatni a városvezetés.

Az elmúlt egy évben 116 utcát aszfaltoztak le, összesen 41 kilométer hosszan, nem csak Nagykárolyban, hanem a hozzá közigazgatásilag tartozó Ianculeşti-en is, hangzott el a tegnapi tanácsülésen, amikor is Kovács Jenő értékelte az elmúlt egy év megvalósításait. Az utcák aszfaltozására, a járdák aszfalt- és térkőborítással történő ellátására helyeztük idén a hangsúlyt. Alig néhány utca maradt ki, ezeket pályázati pénzekből szeretnénk le-, illetve újraaszfaltoztatni” — fogalmazott Kovács.

A polgármester, igaz csak érintőlegesen, de arról is szólt, hogy szerencsére továbbjutott a rostákon, az az átfogó mobilitási projekt, mely révén valóban létrejöhet a városi tömegközlekedési vállalat, hiszen a város elektromos buszokat vásárolhat. Ez viszont csupán az egyik szegmense a rendkívül átfogó, közel 8 millió eurós értékű projektnek: ebben foglaltatik ugyanis a várost kettészelő főút rehabilitálási munkálata is. Ide tartozik a Vasút és Mioriţei utcák újraaszfaltozása, valamint a Gencsi út. Fontos és forgalmas részei ezek Nagykárolynak. (A főút csapnivaló állapotban van, s hiába kátyúznak, azzal már csak a kritikán aluli helyzeten tudnak valamennyit javítani.)

A mai tanácsülés az utolsó volt ebben az évben. A különböző napirendi pontok elfogadását követően a gyűlés utolsó pontjaként a város volt jegyzőjének, Sróth Klárának a Pro Urbe-díjazásáról is döntés született. Sróth Klára jegyzőként hét polgármester mellett dolgozott, a nagykárolyi hivatalban. Korrektsége, konszenzusra való törekvése tette nagyszerűvé, s egyben akár példaképpé is kollégái előtt, mondta Kovács. A polgármester eredményes nyugdíjas éveket kívánt Sróth Klárának.

A gyűlés során továbbá átadták azt a pénzbeli elismerést, mellyel Podoba Mircea tanítványát, a nagykárolyi származású, de ma már magyarországi színekben versenyző Dari Helga sportolót díjazták.

Az év utolsó tanácsülésén a megyei tanács elnöke, Pataki Csaba is részt vett. Beszédében úgy fogalmazott, olyan élhető Szatmár megyét kell teremtenünk, mely vonzerővel bír a fiatalok számára, hogy itt maradjanak, itt képzeljék a jövőjüket.

Keizer Lajos alpolgármester rövid beszédében az együttműködésre helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, a nagykárolyi lakosoknak együtt kell működniük az önkormányzattal, a rend és a tisztaság megőrzésében.

A tanácsülés végén a meghívottak két busszal város- és Ianculeşti-néző kirándulásra indultak. Megtekintették a frissen leaszfaltozott részeket, mi több, a Ianculeşti-en épülő új kápolnát is. A Nagykároly melletti településen szívélyesen fogadták a vendégeket.

A Nagykárolyba való visszatérés során a csapat megnézhette azt az egykori kazánházépületet, amelyet Podoba Mircea igazgat, s amely a helyi önkormányzat támogatásával újult meg és vált a régió egyik legkorszerűbb ilyen jellegű létesítményévé.

Az út végállomása ismét a polgármesteri hivatal épülete volt, ahol a Pro Urbe-díj átadását követően a meghívottak és a hivatal alkalmazottai állófogadással búcsúztatták az évet.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...