×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON

Benépesült az érhatvani templom

2019.09.24 - 16:49
Megosztas :
 • Benépesült az érhatvani templom

  Szórványnapi istentiszteletre gyűltek össze vasárnap délelőtt az érhatvani református templomban. A Nagykárolyi Református Egyházmegyében évről évre megtartják a szórványvasárnapot.

  Érhatvanban ugyan már nem él egyetlen református sem, ám minden szeptember harmadik vasárnapján megnyílik a templom ajtaja a környékbeli hívek előtt.

  Az ünnepi istentiszteleten Kátai Tibor börvelyi református lelkész a 84. zsoltárból olvasott fel. A Jeruzsálembe zarándokló választott nép és az érhatvani zarándokok között vont párhuzamot az igehirdető. „Eljöttünk ebbe a templomba, hogy a mai délutánon együtt legyünk, együtt énekeljünk, imádkozzunk és hallgassuk Isten igéjét. Hosszabb vagy rövidebb zarándokutunk után itt vagyunk a templomban… A zarándok kívánkozik, hogy találkozzon az ő istenével. Az istenfélő ember óhajt a templomban lenni, az istentiszteleti közösségben részt venni. Számára ez lelki táplálék” — fogalmazott a lelkipásztor. Az ünneplő gyülekezetet Nagy Róbert magyarcsaholyi lelkipásztor köszöntötte. A lelkipásztor elmondta, hogy csak akkor éljük át igazán a közösség csodáját, ha amikor megcsendülnek a harangok, elindulunk templomaink felé. Egy igemagyarázatot meghallgathatunk a rádióban, megnézhetünk a televízióban, de ezek nem hasonlíthatók ahhoz az istentiszteleti élményhez, amit a hívek gyülekezeti társaik közösségében, a templomban átélnek. Az ünnepséget idén is a Nagykároly-kertvárosi Református Egyházközség énekkara, a Pro Eclessia énekei tették szebbé és tartalmasabbá.

  A templomból kijövet a tasnádszántói reformátusok jóvoltából szeretetvendégségre invitálták a Tasnád és Nagykároly környékéről érkezett zarándokokat. Lehetőség kínálkozott arra is, hogy a rég nem látott ismerősök néhány szót váltsanak egymással.

  A napfényes őszi délutánon mindenki lelkileg feltöltődve indult haza az otthonába. Jó volt újra együtt lenni, egy templomban dicsérni a mindenség Urát, felekezeti és etnikai hovatartozástól függetlenül. Átélni azt, hogy vannak bőven olyan helyek, ahol békében, szeretetben és egymás iránti tiszteletben élnek magyarok, románok és romák, reformátusok, katolikusok és ortodoxok.

  Cookie