Bentlakás vagy albérlet?
Utoljára módositva: 2014-09-05 13:46:56

Örökös dilemma a vidéki diákok, egyetemisták számára, hogy bentlakásba vagy albérletbe költözzenek az újabb tanév során. Arról, hogy kinek mi felel meg, általában a szülők pénztárcájának vastagsága dönt.

 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásába még lehet jelentkezni, a Hám János Iskolaközpont Szent Alajos Konviktusába pedig már lezárult a beiratkozás.

A főgimnázium bentlakásában száz férőhely van, ám mint megtudtuk, nem minden hely telt még be. „Három fiút tudunk még felvenni a bentlakásba, a lányoknál viszont minden szabad hely betelt” — tudtuk meg az internátus vezetőjétől, Veres Ádámtól. A bentlakásba idén sem csak az oktatási intézmény diákjai és posztlíceumi hallgatói nyertek felvételt, hanem más iskolák magyar diákjai is beiratkozhattak. A költségek a tavalyi évhez hasonlóak: a rezsiköltség egy hónapra 50 lej, míg az étkezés egy napra 10 lejbe kerül, de ezért reggelit, ebédet és vacsorát is kapnak a bentlakók.

A Hám János Líceumhoz tartozó Szent Alajos Konviktus 120 férőhelyes, itt hatvan diáklányt és hatvan fiút látnak el a 2014/2015-ös tanév során. Ők már szeptember 14-én, vasárnap el is foglalhatják a helyeiket a konviktusban. A beiratkozáskor, a helyek leosztásakor természetesen az iskolaközpont diákjai élveztek előnyt, de más tanintézményekből is jelentkezhettek tanulók.

Az általános- és középiskolások mellett nemsokára a vidéken vagy más városban lakó egyetemistáknak is szálláshely után kell nézniük. Bár Szatmárnémetiben is egyre több egyetemi szak, kihelyezett tagozat működik, a megyeszékhelyen mégsem olyan borsosak az ingatlanok bérleti díjai, mint a nagyobb egyetemi városokban — általánosan 20-30 százalékkal olcsóbban lehet albérlethez jutni, ám ezek így sem mondhatók olcsónak.

 

A lakónegyedek olcsóbbak

 

A legalacsonyabb összegeket a Solidarităţii, 14 Mai, Soarelui és a 14-es lakónegyedi tömbházlakásokért kell kifizetni havonta, itt már 100–150 euróért is lehet bérelni kétszobás, 30–50 négyzetméter közötti lakásokat, megegyezés alapján azonban olyan főbérlők is vannak, akik még ebből az árból is engednek.

A megyeszékhely központjában a kétszobás tömbházlakások bérleti díjai 150–200 euró körül kezdődnek, egy háromszobás, mindennel felszerelt régi központi albérletért pedig kétszáz eurónál is többet kell kiadni havonta.

Érdekes, hogy a havonta fizetendő összeg nem függ például a tömbházak típusától, nagyjából azonos az új, illetve a régi építésű lakások esetében, az ár inkább a felszereltség, berendezés függvénye. Sokan adnak ki albérletbe bútorozatlan lakást, de mint megtudtuk, nincs túl nagy különbség a berendezett, illetve az üres lakások bérleti díja között.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 23.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...