Bentlakás vagy albérlet?
Utoljára módositva: 2014-09-05 13:46:56

Örökös dilemma a vidéki diákok, egyetemisták számára, hogy bentlakásba vagy albérletbe költözzenek az újabb tanév során. Arról, hogy kinek mi felel meg, általában a szülők pénztárcájának vastagsága dönt.

 

A Kölcsey Ferenc Főgimnázium bentlakásába még lehet jelentkezni, a Hám János Iskolaközpont Szent Alajos Konviktusába pedig már lezárult a beiratkozás.

A főgimnázium bentlakásában száz férőhely van, ám mint megtudtuk, nem minden hely telt még be. „Három fiút tudunk még felvenni a bentlakásba, a lányoknál viszont minden szabad hely betelt” — tudtuk meg az internátus vezetőjétől, Veres Ádámtól. A bentlakásba idén sem csak az oktatási intézmény diákjai és posztlíceumi hallgatói nyertek felvételt, hanem más iskolák magyar diákjai is beiratkozhattak. A költségek a tavalyi évhez hasonlóak: a rezsiköltség egy hónapra 50 lej, míg az étkezés egy napra 10 lejbe kerül, de ezért reggelit, ebédet és vacsorát is kapnak a bentlakók.

A Hám János Líceumhoz tartozó Szent Alajos Konviktus 120 férőhelyes, itt hatvan diáklányt és hatvan fiút látnak el a 2014/2015-ös tanév során. Ők már szeptember 14-én, vasárnap el is foglalhatják a helyeiket a konviktusban. A beiratkozáskor, a helyek leosztásakor természetesen az iskolaközpont diákjai élveztek előnyt, de más tanintézményekből is jelentkezhettek tanulók.

Az általános- és középiskolások mellett nemsokára a vidéken vagy más városban lakó egyetemistáknak is szálláshely után kell nézniük. Bár Szatmárnémetiben is egyre több egyetemi szak, kihelyezett tagozat működik, a megyeszékhelyen mégsem olyan borsosak az ingatlanok bérleti díjai, mint a nagyobb egyetemi városokban — általánosan 20-30 százalékkal olcsóbban lehet albérlethez jutni, ám ezek így sem mondhatók olcsónak.

 

A lakónegyedek olcsóbbak

 

A legalacsonyabb összegeket a Solidarităţii, 14 Mai, Soarelui és a 14-es lakónegyedi tömbházlakásokért kell kifizetni havonta, itt már 100–150 euróért is lehet bérelni kétszobás, 30–50 négyzetméter közötti lakásokat, megegyezés alapján azonban olyan főbérlők is vannak, akik még ebből az árból is engednek.

A megyeszékhely központjában a kétszobás tömbházlakások bérleti díjai 150–200 euró körül kezdődnek, egy háromszobás, mindennel felszerelt régi központi albérletért pedig kétszáz eurónál is többet kell kiadni havonta.

Érdekes, hogy a havonta fizetendő összeg nem függ például a tömbházak típusától, nagyjából azonos az új, illetve a régi építésű lakások esetében, az ár inkább a felszereltség, berendezés függvénye. Sokan adnak ki albérletbe bútorozatlan lakást, de mint megtudtuk, nincs túl nagy különbség a berendezett, illetve az üres lakások bérleti díja között.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:20
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hogyan védekezel a megfázás ellen?
Különféle vitaminokat szedek
Rengeteg gyümölcsöt fogyasztok ilyenkor
Mindig figyelek arra, hogy kellően fel legyek öltözve
Nem szoktam megfázni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 23.
Irigylésre méltóan sok energiája van, senki és semmi nem tartóztathatja fel, ha valamit a fejébe vesz, márpedig ma tele van jobbnál jobb ötletekkel.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...