Bértábla a közszférában: anyagi megbecsülést követel a FSLI
Utoljára módositva: 2018-01-15 17:45:05

A Szabad Tanügyi Szakszervezet továbbra is a tanügyi dolgozók bérének látványosabb növekedéséért harcol. Tegnapi közleményében a bérek lassú növekedését kritizálja a szakszervezeti vezető.

„Szégyen és gyalázat, hogy egy közintézmény titkára vagy sofőrje jobban keres, mint egy pedagógus” — áll a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) legfrissebb közleményében, amely az idei év januárjától bevezetett módosított bértörvényre reflektál.

A közlemény szerint tavaly egy kezdő pedagógus 1440 lejes nettó fizetést vitt haza, míg az idei évi 25%-os bruttó fizetésemelés után 55 lejjel fog nőni az adott kategóriájú tanügyi dolgozó fizetése, ami ha a nettó bért figyeljük meg, alig 3,8%-os növekedést jelent. Egy 40 éve a pályán lévő pedagógus 2887 lejes bére januártól 117 lejjel, azaz 4,2%-kal lesz több, amit a szakszervezet egyszerűen elfogadhatatlannak vél. A legújabb bérszabályozások értelmében az állami szektorban dolgozók azon bértáblázata szerint, amely a legkisebb és legnagyobb fizetési szorzókat állítja rangsorba, a pedagógusi fizetések a táblázat alsó harmadában helyezkednek el 1,64-es és 2,76-os koefficienssel. Példának okáért a közlemény szerint egy 3000 fős község alpolgármesterének átlagosan 5700 lej a bére (3-as szorzót alkalmaznak), egy municípium alpolgármestere 8-as szorzóval 15 200 lejes bruttó fizetést kap, míg Bukarest polgármestere 10-es szorzóval 19 000 lejes bérre jogosult.

Mindezek fényében a pedagógusi bérek jócskán alulmaradnak az állami szektorban dolgozók kiemelkedő fizetéseihez képest, de még az átlagos béreket sem minden esetben érik el, ugyanis a közlemény szerint a romániai közalkalmazotti bérek átlagosan bruttó 3850 lejt tesznek ki, míg a pedagógusok mindössze bruttó 2350 lejért dolgoznak, amiből alig 1600 lejt visznek haza.

Simion Hăncescu szerint amennyiben az ország a jövőben is csak ennyire lesz képes megbecsülni azokat a szakembereket, akik a jövő generációjának képzéséért felelősek, akkor a romániai életszínvonal növekedése még nagyon sokáig fogja a zérót súrolni, ahelyett, hogy a nyugati országok példáját követve emelkedni kezdene.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. augusztus 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...