Bértábla a közszférában: anyagi megbecsülést követel a FSLI
Utoljára módositva: 2018-01-15 17:45:05

A Szabad Tanügyi Szakszervezet továbbra is a tanügyi dolgozók bérének látványosabb növekedéséért harcol. Tegnapi közleményében a bérek lassú növekedését kritizálja a szakszervezeti vezető.

„Szégyen és gyalázat, hogy egy közintézmény titkára vagy sofőrje jobban keres, mint egy pedagógus” — áll a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) legfrissebb közleményében, amely az idei év januárjától bevezetett módosított bértörvényre reflektál.

A közlemény szerint tavaly egy kezdő pedagógus 1440 lejes nettó fizetést vitt haza, míg az idei évi 25%-os bruttó fizetésemelés után 55 lejjel fog nőni az adott kategóriájú tanügyi dolgozó fizetése, ami ha a nettó bért figyeljük meg, alig 3,8%-os növekedést jelent. Egy 40 éve a pályán lévő pedagógus 2887 lejes bére januártól 117 lejjel, azaz 4,2%-kal lesz több, amit a szakszervezet egyszerűen elfogadhatatlannak vél. A legújabb bérszabályozások értelmében az állami szektorban dolgozók azon bértáblázata szerint, amely a legkisebb és legnagyobb fizetési szorzókat állítja rangsorba, a pedagógusi fizetések a táblázat alsó harmadában helyezkednek el 1,64-es és 2,76-os koefficienssel. Példának okáért a közlemény szerint egy 3000 fős község alpolgármesterének átlagosan 5700 lej a bére (3-as szorzót alkalmaznak), egy municípium alpolgármestere 8-as szorzóval 15 200 lejes bruttó fizetést kap, míg Bukarest polgármestere 10-es szorzóval 19 000 lejes bérre jogosult.

Mindezek fényében a pedagógusi bérek jócskán alulmaradnak az állami szektorban dolgozók kiemelkedő fizetéseihez képest, de még az átlagos béreket sem minden esetben érik el, ugyanis a közlemény szerint a romániai közalkalmazotti bérek átlagosan bruttó 3850 lejt tesznek ki, míg a pedagógusok mindössze bruttó 2350 lejért dolgoznak, amiből alig 1600 lejt visznek haza.

Simion Hăncescu szerint amennyiben az ország a jövőben is csak ennyire lesz képes megbecsülni azokat a szakembereket, akik a jövő generációjának képzéséért felelősek, akkor a romániai életszínvonal növekedése még nagyon sokáig fogja a zérót súrolni, ahelyett, hogy a nyugati országok példáját követve emelkedni kezdene.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni?
Igen, szükség van megtisztítani a szervezetet
Még nem próbáltam, de itt az ideje elkezdeni
Nem szoktam, szerintem semmi szükség rá
Mi az a méregtelenítés?
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...