Bértábla a közszférában: anyagi megbecsülést követel a FSLI
Utoljára módositva: 2018-01-15 17:45:05

A Szabad Tanügyi Szakszervezet továbbra is a tanügyi dolgozók bérének látványosabb növekedéséért harcol. Tegnapi közleményében a bérek lassú növekedését kritizálja a szakszervezeti vezető.

„Szégyen és gyalázat, hogy egy közintézmény titkára vagy sofőrje jobban keres, mint egy pedagógus” — áll a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) legfrissebb közleményében, amely az idei év januárjától bevezetett módosított bértörvényre reflektál.

A közlemény szerint tavaly egy kezdő pedagógus 1440 lejes nettó fizetést vitt haza, míg az idei évi 25%-os bruttó fizetésemelés után 55 lejjel fog nőni az adott kategóriájú tanügyi dolgozó fizetése, ami ha a nettó bért figyeljük meg, alig 3,8%-os növekedést jelent. Egy 40 éve a pályán lévő pedagógus 2887 lejes bére januártól 117 lejjel, azaz 4,2%-kal lesz több, amit a szakszervezet egyszerűen elfogadhatatlannak vél. A legújabb bérszabályozások értelmében az állami szektorban dolgozók azon bértáblázata szerint, amely a legkisebb és legnagyobb fizetési szorzókat állítja rangsorba, a pedagógusi fizetések a táblázat alsó harmadában helyezkednek el 1,64-es és 2,76-os koefficienssel. Példának okáért a közlemény szerint egy 3000 fős község alpolgármesterének átlagosan 5700 lej a bére (3-as szorzót alkalmaznak), egy municípium alpolgármestere 8-as szorzóval 15 200 lejes bruttó fizetést kap, míg Bukarest polgármestere 10-es szorzóval 19 000 lejes bérre jogosult.

Mindezek fényében a pedagógusi bérek jócskán alulmaradnak az állami szektorban dolgozók kiemelkedő fizetéseihez képest, de még az átlagos béreket sem minden esetben érik el, ugyanis a közlemény szerint a romániai közalkalmazotti bérek átlagosan bruttó 3850 lejt tesznek ki, míg a pedagógusok mindössze bruttó 2350 lejért dolgoznak, amiből alig 1600 lejt visznek haza.

Simion Hăncescu szerint amennyiben az ország a jövőben is csak ennyire lesz képes megbecsülni azokat a szakembereket, akik a jövő generációjának képzéséért felelősek, akkor a romániai életszínvonal növekedése még nagyon sokáig fogja a zérót súrolni, ahelyett, hogy a nyugati országok példáját követve emelkedni kezdene.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...