Beszélgetés vívókkal, vívókról
Utoljára módositva: 2017-07-16 17:54:04

Vívók, vívóedzők és a vívósportot kedvelők beszélgettek a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia termében a sportág múltjáról, jelenéről és a támogatás hiányában bizonytalan esélyeiről.

Pesek Attila, Csiszár Ferenc, Simona Pop, Osváth Richárd, Lengyel Éva és File Attila

A Véndiáktalálkozó programjaként a szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia termében került sor arra a beszélgetésre, amelyen részt vett Simona Pop olimpiai bajnok és Osváth Richárd kerekesszékes paralimpiai érmes, valamint Csiszár Ferenc, Lengyel Éva és File Attila nevelőedzők. A beszélgetést vezető Pesek Attila, a Szatmári Friss Újság sportrovatának szerkesztője elmondta, hogy Szatmár megyéből már többen szereztek olimpiai érmet, s mindannyian vívók voltak. Pesek bemutatta a beszélgetésen részt vevő vívókat és a nevelőedzőket, de beszélt az eddigi eredményes vívókról, valamint azokról, akik most eredményesek Bukarestben vagy a világ más városaiban. Az első kérdés az volt a sportolók felé, hogy egy évvel a riói események után hogy érzik magukat, sikerült-e feldolgozni a győzelmi örömöt. Mindkét sportoló azt válaszolta, hogy mára inkább a kellemes emlékek maradtak meg és az érem. Simona elmondta, hogy mosolyogva emlékszik vissza azokra a napokra, amikor Rióban a szállodai szobában csak forró víz volt, a sportruházatuk pedig az első mosás után tönkrement és akkor szakadt ki, amikor a dobogón átvették az érmet. Richie arra számított, hogy nem készül el az olimpiai falu, amire megérkeznek, de meglepetésszerűen elkészült. A sikerek mindent elfeledtetnek — jegyezte meg Richie —, turistaként bármikor szívesen visszamegy Brazíliába. Mindkét sportoló versenyéről vetítettek ki részleteket, és bemutatták a győzelem örömét. Pesek Attila elmondta, hogy milyen a kerekesszékben az edzés, milyen szabályok vannak, mi az, amire oda kell figyelni. Az edzők arról is beszéltek, hogy Szatmárnémetiben nevelőedzőkként nagyon sok versenyzőt felkészítenek, akik aztán kénytelenek elmenni Bukarestbe vagy más városokba, mert itt nincsenek meg a feltételek, hogy szatmári színekben versenyezzenek világversenyeken. Csiszár kifejtette: Szatmárnémetiben a vívósport hozza a legjobb eredményeket, ezek a sportolók népszerűsítik a várost és az országot, mégsem kaptak elegendő támogatást, hogy minél több helyre eljussanak. Pesek arra kérte az edzőket beszéljenek arról, hogy mit kaptak ők Csipler Sándortól, a szatmári vívóiskola alapítójától, és mit adnak át abból tanítványaiknak. Az edzők anekdotákat meséltek, amelyek valóban tanulságosak a mai sportolók számára is. Mindkét sportoló szeretne részt venni a következő olimpián: Simona számára most az a legfontosabb, hogy megszülje a gyermekét és együtt legyen a férjével, Richie pedig örül annak, hogy olyan felesége van, aki biztonságot és nyugalmat biztosít számára a versenyekhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Rampage - Tombolás
Ma, 18:25
Davis (Dwayne Johnson) nagy tudós, és van egy jó barátja: egy intelligens gorilla, George. Csakhogy egy rosszul sikerült genetikai kísérlet következtében az addig barátságos emberszabású durván átalakul: dühöngő szörnyszülötté válik, aki elhagyja szeretett otthonát, a laboratóriumot, és hosszú útra indul Észak-Amerikán keresztül: de akármerre jár mindenütt tombolás és rombolás jelzi a nyomát. A gazdája szeretné hazavinni régi kedvencét, ezért egy másik - szintén bogaras - tudós segítségével kikí
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Számodra milyen az álomnyaralás?
Csakis a tengerpart jöhet szóba
Magashegyi túrázás az igazi
Városnézés és felfedezés a legjobb
Bulizás egy partinyaraláson
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. április 19.
Ön igazán hosszan képes küzdeni vágyai megvalósulásáért. Amikor meg akar hódítani valakit, akkor is bőven hagy időt önmagának és a másik félnek is.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. április 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykacomb, 20 dkg zöldborsó, 15 dkg zöldbab, 1 db nagyobb sárgarépa, 15 dkg zsíros tejföl, 8 ...