Beszélni a hitről akár alkalmas, akár alkalmatlan
Utoljára módositva: 2015-10-12 11:04:33

Legyetek következetesek, folyamatosan haladjatok előre a tudásban, és beszéljetek a hitetekről — kérte a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hitoktatóit a hét végén tartott nagyszokondi találkozójukon Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök.

 

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hitoktatói számára rendezett találkozót október 9. és 11. között az egyházmegyei tanfelügyelőség a nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban. Sokéves hagyománynak megfelelően ülnek össze minden tanév elején a hitoktatók megbeszélni a közös kihívásokat, megosztani az őket foglalkoztató gondolatokat. „Elfogadni, amim van” — idén e téma köré gyűjtötték a hét végén közölni kívánt gondolatokat.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök is kilátogatott hozzájuk, és a rendezvény nyitómomentumaként pénteken este szentmisét mutatott be. A bevonulást követően emlékeztette a jelenlevőket az áldozatbemutatás titok-, csúcs- és forrásjellegére, majd megköszönte a hitoktatók minden munkáját, kérve, hogy továbbra is szeretettel, áldozatkészséggel és hűséggel végezzék szolgálatukat. Szentbeszédében már a következetesség fontosságáról beszélt: „A fiatalok elsősorban azt figyelik, hogy ti hogyan éltek, s nem azt, hogy mit mondtok. Legyetek ezért következetesek, folyamatosan haladjatok előre a tudásban, és legyetek készek a hitetekről beszélni.”

Végül arra kérte a hitoktatókat, a felajánlásban mindenki helyezze oda a gyermekeket imáiban Istenhez, ahogy máskor is gyakran imádkozzanak értük.

 

A szentmisét követően a püspök is részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen, amit a Szent Ignác Lelkigyakorlatos Központban tartottak. Ott megismételte kérését, miszerint beszéljenek a hitükről akár alkalmas, akár alkalmatlan. Szóba került az iskolai mellett a plébániai hitoktatás kérdése és a hitoktatók személyes lelki élete is. Schönberger Jenő püspök buzdította a jelenlevőket, kérjék imában, szentmisében a kegyelmet a nehézségeikre, problémáikra.

 

A hitoktatók találkozója szombaton előadásokkal folytatódott — dr. Szabó Thalmeiner Noémi és Kardos Melinda tartott helyzetfeltárást és empátiagyakorlatokat, Ft. Orbán Mihály SJ, a Kálvária-templom német közösségének plébánosa pedig az elfogadásról beszélt. Szombaton este és vasárnap reggel is szerepelt a programban szentmise, majd a módszertani megbeszélések után rövid visszatekintéssel ért véget a találkozó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...