Beszélni a hitről akár alkalmas, akár alkalmatlan
Utoljára módositva: 2015-10-12 11:04:33

Legyetek következetesek, folyamatosan haladjatok előre a tudásban, és beszéljetek a hitetekről — kérte a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hitoktatóit a hét végén tartott nagyszokondi találkozójukon Nm. és Ft. Schönberger Jenő megyéspüspök.

 

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hitoktatói számára rendezett találkozót október 9. és 11. között az egyházmegyei tanfelügyelőség a nagyszokondi Szent Ignác Lelkigyakorlatos Házban. Sokéves hagyománynak megfelelően ülnek össze minden tanév elején a hitoktatók megbeszélni a közös kihívásokat, megosztani az őket foglalkoztató gondolatokat. „Elfogadni, amim van” — idén e téma köré gyűjtötték a hét végén közölni kívánt gondolatokat.

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök is kilátogatott hozzájuk, és a rendezvény nyitómomentumaként pénteken este szentmisét mutatott be. A bevonulást követően emlékeztette a jelenlevőket az áldozatbemutatás titok-, csúcs- és forrásjellegére, majd megköszönte a hitoktatók minden munkáját, kérve, hogy továbbra is szeretettel, áldozatkészséggel és hűséggel végezzék szolgálatukat. Szentbeszédében már a következetesség fontosságáról beszélt: „A fiatalok elsősorban azt figyelik, hogy ti hogyan éltek, s nem azt, hogy mit mondtok. Legyetek ezért következetesek, folyamatosan haladjatok előre a tudásban, és legyetek készek a hitetekről beszélni.”

Végül arra kérte a hitoktatókat, a felajánlásban mindenki helyezze oda a gyermekeket imáiban Istenhez, ahogy máskor is gyakran imádkozzanak értük.

 

A szentmisét követően a püspök is részt vett egy kerekasztal-beszélgetésen, amit a Szent Ignác Lelkigyakorlatos Központban tartottak. Ott megismételte kérését, miszerint beszéljenek a hitükről akár alkalmas, akár alkalmatlan. Szóba került az iskolai mellett a plébániai hitoktatás kérdése és a hitoktatók személyes lelki élete is. Schönberger Jenő püspök buzdította a jelenlevőket, kérjék imában, szentmisében a kegyelmet a nehézségeikre, problémáikra.

 

A hitoktatók találkozója szombaton előadásokkal folytatódott — dr. Szabó Thalmeiner Noémi és Kardos Melinda tartott helyzetfeltárást és empátiagyakorlatokat, Ft. Orbán Mihály SJ, a Kálvária-templom német közösségének plébánosa pedig az elfogadásról beszélt. Szombaton este és vasárnap reggel is szerepelt a programban szentmise, majd a módszertani megbeszélések után rövid visszatekintéssel ért véget a találkozó.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. január 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...