Beszélnünk kell 1956-ról!
Utoljára módositva: 2015-10-26 09:52:13

Tegnap délután ökumenikus istentisztelet, „vespera” keretében tartottak emlékezést Nagykárolyban a helyi evangélikus-lutheránus templomban.

Vitéz Bikfalvi Györgyöt 15 év kényszermunkára ítélték, amiből négy évet töltött le

Beszélnünk kell, emlékeznünk kell az 1956. október 23-i eseményekre, hiszen magyar nemzetünk életében fontos momentum ez. A főhajtás alkalmából megtartott istentiszteleten Illyés Sándor evangélikus, Kurta Szabolcs református és Tatár Zoltán római katolikus lelkipásztorok szolgáltak, énekkel készült a Nagykároly-kertvárosi Pro Ecclesia vegyeskar, Kovács Márta irányításával.

Illyés Sándor lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Kurta Szabolcs rövid beszédének végén így fogalmazott: „Kérünk Istenünk, maradj velünk, magyarokkal, őrizz meg minket, s add, hogy akár 4000 év múlva is ezen a nyelven adhassunk hálát neked”.

A Teremi úti templomban megtartott esemény főszervezője Geréb Miklós irinyi református lelkipásztor volt. Miért fontos nekünk 1956? – ezt a címet viselte történelmi áttekintést célzó összefoglalója. „Azért fontos az 1956-os események felidézése, mert a mai napig nem valósult meg az az igazságbeszéd, ami leleplezi ezt a velejéig romlott rendszert, a szocializmust. A magyarok a forradalommal azt bizonyították: nem kérnek ebből, s csak azt kérik, hagyják őket élni, dolgozni” — mondta Geréb, aki beszédében konkrét párhuzamot vont a ma történései és a magyarságra történelme során jellemző, örökös helytállás között.

Az eseményen jelen volt egy ’56-os szabadságharcos, vitéz Bikfalvi György is, aki saját tapasztalait idézte fel. Bikfalvit 15 év kényszermunkára ítélték, amiből négy évet töltött le, majd közkegyelemmel szabadult. A 73 éves férfi beszédében rámutatott: nem lehet lezárni a múltat, amíg a szörnyűségekről nem beszélünk s a holtakra nem emlékezünk. Örül, hogy szólhat arról, amit átélt, de jobban örülne, ha több fiatal jönne ezekre az alkalmakra, mert nem mindegy, hogy valamit a történelemkönyvekből ismerünk meg, vagy egy szemtanú szájából halljuk.

A beszédeket követően Geréb Miklós felolvasta a nagykárolyi ’56-osok neveit, majd a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt a rendezvény zárásaként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nünberg környékén. Jelentkezni...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség (nő-férfi) beteggondozói munkakörben, Bayern-Nürnberg környékén. jelentkezni...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Tini titánok, harcra fel! - A film
Ma, 17:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A kém, aki dobott engem
Ma, 18:40
Audrey (Mila Kunis) és Morgan (Kate McKinnon) a legjobb barátnők, élnek, mint hal a vízben a nyüzsgő Los Angelesben. Egészen addig, amíg ki nem derül, hogy Audrey expasija (Justin Theroux) kém, és elszánt bérgyilkosok üldözik, akik történetesen épp a csajok lakásán kötnek ki. A duó akcióba lendül, és beszáll a nemzetközi kémjátszmába, csak egy a gond: halvány lila gőzük sincs, hogy mit csinálnak. A szálak Európába vezetnek, és miközben az önjelölt Mata Harik a nyomukban lihegő gyilkosokkal próbá
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Hol nyaralsz legszívesebben?
Tengerparton
Hegyekben
City Tour-on
Ahol a pénztárca engedi
Nincs pénzem nyaralásra
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. augusztus 20.
Túl sokat beszélsz hétfőn. Mostanában egyre többet és többet beszélsz, és egyre kevesebbet cselekszel. Ez pedig oda vezethet, hogy mindenki unja a szavaidat, te magad is. Talán te magad is arra vágysz hogy a szájhősködés helyett a valódi cselekvésnek add át a helyet. Ma tedd meg azt, amiről már régóta beszélsz és csak beszélsz.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. augusztus 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1/2 csomag leveles tészta, 50 dkg csiperke gomba, 30 dkg füstölt kolbász, 2 gerezd fokhagyma, 6 dl tej, ...