Beszélnünk kell 1956-ról!
Utoljára módositva: 2015-10-26 09:52:13

Tegnap délután ökumenikus istentisztelet, „vespera” keretében tartottak emlékezést Nagykárolyban a helyi evangélikus-lutheránus templomban.

Vitéz Bikfalvi Györgyöt 15 év kényszermunkára ítélték, amiből négy évet töltött le

Beszélnünk kell, emlékeznünk kell az 1956. október 23-i eseményekre, hiszen magyar nemzetünk életében fontos momentum ez. A főhajtás alkalmából megtartott istentiszteleten Illyés Sándor evangélikus, Kurta Szabolcs református és Tatár Zoltán római katolikus lelkipásztorok szolgáltak, énekkel készült a Nagykároly-kertvárosi Pro Ecclesia vegyeskar, Kovács Márta irányításával.

Illyés Sándor lelkipásztor házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket. Kurta Szabolcs rövid beszédének végén így fogalmazott: „Kérünk Istenünk, maradj velünk, magyarokkal, őrizz meg minket, s add, hogy akár 4000 év múlva is ezen a nyelven adhassunk hálát neked”.

A Teremi úti templomban megtartott esemény főszervezője Geréb Miklós irinyi református lelkipásztor volt. Miért fontos nekünk 1956? – ezt a címet viselte történelmi áttekintést célzó összefoglalója. „Azért fontos az 1956-os események felidézése, mert a mai napig nem valósult meg az az igazságbeszéd, ami leleplezi ezt a velejéig romlott rendszert, a szocializmust. A magyarok a forradalommal azt bizonyították: nem kérnek ebből, s csak azt kérik, hagyják őket élni, dolgozni” — mondta Geréb, aki beszédében konkrét párhuzamot vont a ma történései és a magyarságra történelme során jellemző, örökös helytállás között.

Az eseményen jelen volt egy ’56-os szabadságharcos, vitéz Bikfalvi György is, aki saját tapasztalait idézte fel. Bikfalvit 15 év kényszermunkára ítélték, amiből négy évet töltött le, majd közkegyelemmel szabadult. A 73 éves férfi beszédében rámutatott: nem lehet lezárni a múltat, amíg a szörnyűségekről nem beszélünk s a holtakra nem emlékezünk. Örül, hogy szólhat arról, amit átélt, de jobban örülne, ha több fiatal jönne ezekre az alkalmakra, mert nem mindegy, hogy valamit a történelemkönyvekből ismerünk meg, vagy egy szemtanú szájából halljuk.

A beszédeket követően Geréb Miklós felolvasta a nagykárolyi ’56-osok neveit, majd a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt a rendezvény zárásaként.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:30
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...