Betegelégedettségi kérdőív — SMS-ben és online is
Utoljára módositva: 2019-07-17 13:24:21

Az egyik legfontosabb minőségi indikátor a betegek elégedettsége. Ezt méri az egészségügyi tárca SMS-ben és online, illetve a kórházak papíralapon és online is — már csak az a kérdés, a következtetések levonása után lesz-e valamilyen változás.

Az Egészségügyi Minisztérium és a hazai kórházak több különböző csatornán is arra próbálnak fényt deríteni, hogy a betegek mennyire elégedettek az egészségügyi intézményekben folyó gyógyító és ápoló munka minőségével. A pácienseknek a legtöbb kórházban — például a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is — lehetőségük van egy kérdőíven névtelenül értékelni a kapott egészségügyi szolgáltatásokat, azonban kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A kérdőíves értékelést 2016-ban vezették be, de kevesen töltik ki azt, mert az emberek nem bíznak abban, hogy ez valóban biztosítja a teljes névtelenséget, pedig ezeken is lehetne jelezni, ha bárki kenőpénzt kért vagy fogadott el.

A szaktárca http://infrastructura-sanatate.ms.ro honlapján egy online betegelégedettségi ívet is kitölthetnek a páciensek, de akkor sem kell megijedni, ha SMS-ben érkezik a kérés: a krónikus vagy korábban beutalt betegeket ugyanis ezen a módon is „kikérdezik”, bár kevesen válaszolnak erre. A program beindításakor 17 ezer páciensnek küldték ki a kérdőívet SMS-ben, de csak 2800 választ kaptak a szaktárca illetékesei az első öt napon belül. Sokan szkeptikusak, nem bíznak abban, hogy őszinte válaszaik nyitott fülekre találnak, de abban sem, hogy bármi is változhat az egészségügyi rendszerben.

A SMS-ben kiküldött felmérés egyébként nem hosszú, mindössze tíz kérdést tartalmaz — tudtuk meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egyik kezeltjének kiküldött kérdőívből. Az első kérdésben megjelölheti, hogy mennyire elégedett a szatmári kórház szolgáltatásaival, majd rákérdeznek a beteg elégedettségi szintjére a kezelőorvossal és egy újabb kérdésben az asszisztensekkel kapcsolatban is, ugyanakkor arra is, hogy a diagnózisra és kezelésre vonatkozóan világos magyarázatokat kapott-e a beteg. Rákérdeznek arra is, mennyire volt elégedett a páciens a tisztasággal, kellett-e saját zsebből gyógyszert vagy egyéb egészségügyi eszközöket vásárolnia, amíg be volt utalva a kórházba, ajánlaná-e kezelés céljából a kórházat közeli hozzátartozójának, milyen az állapota a kórházi kezelést követően, de arra is kíváncsiak, kértek-e a beutalttól pénzt vagy egyéb figyelmességeket az orvosok vagy asszisztensek — ez utóbbit jelenteni is lehet az Egészségügyi Minisztérium korrupcióellenes felelősének, erről szól az utolsó, tizedik kérdés.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban már évek óta papír kérdőívet is a beutalt betegek rendelkezésére bocsátanak, amelyet szintén anonim módon tölthetnek ki a páciensek. Nem csak a kórházi osztályokra beutaltak véleményére kíváncsiak, hanem a megyei egészségügyi intézmény keretében működő sürgősségi osztály munkáját is értékelhetik nemcsak a betegek, hanem a hozzátartozók is, és ezt online is meg lehet tenni a kórház honlapján, a www.sjusm.ro oldalon. Ebben arra kíváncsiak, hogyan érkezett a páciens a sürgősségire — hozzátartozók vagy a mentőszolgálat vitte be, netán egyedül sétált be —, az elmúlt 12 hónapban hányszor kellett a sürgősségi szakembereihez fordulnia, majd azt is meg lehet jelölni, mennyire gyorsan dolgoztak a regisztráción, majd milyen gyorsan részesült az illető orvosi ellátásban. Persze az orvosi ellátás minőségére is rákérdeznek, arra, hogy felvilágosították-e a beteget arról, milyen kivizsgálásnak vetik alá, milyen kezelésben részesült, elkísérték-e a különböző vizsgálatokra — például röntgen, ultrahang —, a kórházból való távozás előtt pedig világosan elmagyarázták-e a betegnek a követendő kezelés részleteit. A hozzátartozók megjelölhetik, hogy tájékoztatták-e őket szerettük állapotával kapcsolatban, amíg várakoztak, ugyanakkor jelölni lehet az elégedettségi szintet az alkalmazottak munkájával kapcsolatban.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...