Betegelégedettségi kérdőív — SMS-ben és online is
Utoljára módositva: 2019-07-17 13:24:21

Az egyik legfontosabb minőségi indikátor a betegek elégedettsége. Ezt méri az egészségügyi tárca SMS-ben és online, illetve a kórházak papíralapon és online is — már csak az a kérdés, a következtetések levonása után lesz-e valamilyen változás.

Az Egészségügyi Minisztérium és a hazai kórházak több különböző csatornán is arra próbálnak fényt deríteni, hogy a betegek mennyire elégedettek az egészségügyi intézményekben folyó gyógyító és ápoló munka minőségével. A pácienseknek a legtöbb kórházban — például a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban is — lehetőségük van egy kérdőíven névtelenül értékelni a kapott egészségügyi szolgáltatásokat, azonban kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A kérdőíves értékelést 2016-ban vezették be, de kevesen töltik ki azt, mert az emberek nem bíznak abban, hogy ez valóban biztosítja a teljes névtelenséget, pedig ezeken is lehetne jelezni, ha bárki kenőpénzt kért vagy fogadott el.

A szaktárca http://infrastructura-sanatate.ms.ro honlapján egy online betegelégedettségi ívet is kitölthetnek a páciensek, de akkor sem kell megijedni, ha SMS-ben érkezik a kérés: a krónikus vagy korábban beutalt betegeket ugyanis ezen a módon is „kikérdezik”, bár kevesen válaszolnak erre. A program beindításakor 17 ezer páciensnek küldték ki a kérdőívet SMS-ben, de csak 2800 választ kaptak a szaktárca illetékesei az első öt napon belül. Sokan szkeptikusak, nem bíznak abban, hogy őszinte válaszaik nyitott fülekre találnak, de abban sem, hogy bármi is változhat az egészségügyi rendszerben.

A SMS-ben kiküldött felmérés egyébként nem hosszú, mindössze tíz kérdést tartalmaz — tudtuk meg a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház egyik kezeltjének kiküldött kérdőívből. Az első kérdésben megjelölheti, hogy mennyire elégedett a szatmári kórház szolgáltatásaival, majd rákérdeznek a beteg elégedettségi szintjére a kezelőorvossal és egy újabb kérdésben az asszisztensekkel kapcsolatban is, ugyanakkor arra is, hogy a diagnózisra és kezelésre vonatkozóan világos magyarázatokat kapott-e a beteg. Rákérdeznek arra is, mennyire volt elégedett a páciens a tisztasággal, kellett-e saját zsebből gyógyszert vagy egyéb egészségügyi eszközöket vásárolnia, amíg be volt utalva a kórházba, ajánlaná-e kezelés céljából a kórházat közeli hozzátartozójának, milyen az állapota a kórházi kezelést követően, de arra is kíváncsiak, kértek-e a beutalttól pénzt vagy egyéb figyelmességeket az orvosok vagy asszisztensek — ez utóbbit jelenteni is lehet az Egészségügyi Minisztérium korrupcióellenes felelősének, erről szól az utolsó, tizedik kérdés.

A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban már évek óta papír kérdőívet is a beutalt betegek rendelkezésére bocsátanak, amelyet szintén anonim módon tölthetnek ki a páciensek. Nem csak a kórházi osztályokra beutaltak véleményére kíváncsiak, hanem a megyei egészségügyi intézmény keretében működő sürgősségi osztály munkáját is értékelhetik nemcsak a betegek, hanem a hozzátartozók is, és ezt online is meg lehet tenni a kórház honlapján, a www.sjusm.ro oldalon. Ebben arra kíváncsiak, hogyan érkezett a páciens a sürgősségire — hozzátartozók vagy a mentőszolgálat vitte be, netán egyedül sétált be —, az elmúlt 12 hónapban hányszor kellett a sürgősségi szakembereihez fordulnia, majd azt is meg lehet jelölni, mennyire gyorsan dolgoztak a regisztráción, majd milyen gyorsan részesült az illető orvosi ellátásban. Persze az orvosi ellátás minőségére is rákérdeznek, arra, hogy felvilágosították-e a beteget arról, milyen kivizsgálásnak vetik alá, milyen kezelésben részesült, elkísérték-e a különböző vizsgálatokra — például röntgen, ultrahang —, a kórházból való távozás előtt pedig világosan elmagyarázták-e a betegnek a követendő kezelés részleteit. A hozzátartozók megjelölhetik, hogy tájékoztatták-e őket szerettük állapotával kapcsolatban, amíg várakoztak, ugyanakkor jelölni lehet az elégedettségi szintet az alkalmazottak munkájával kapcsolatban.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...