Betiltják a műanyag szatyrokat
Utoljára módositva: 2019-01-11 14:52:02

Lassan teljesen kikophatnak a forgalomból a vékony műanyag szatyrok Romániában. Komoly büntetésekre számíthatnak azok a bevásárlóegységek, amelyek nem tartják be a törvényt.

Az Európai Unió környezetvédelmi irányelveinek értelmében Romániában is elkezdődött a vékony műanyag szatyrok és hordtasakok forgalmazásának betiltása. Tavaly az 50, illetve a 15 mikronnál vékonyabb műanyagból készült füles, illetve ingvállas tasakok behozatalát tiltotta meg a törvény, míg az idei év elejétől már a forgalmazásuk is tilos.

A vonatkozó jogszabályra hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség (APM) is, amely közleményében rámutat arra, hogy az Európai Unió műanyag csomagolóeszközökre vonatkozó szabályozásainak gyakorlatba ültetése szerte Európában elkezdődött. A 2018-as szigorítások pedig a környezet műanyagszennyezésének visszaszorítása érdekében születtek meg, egy tisztább Európa érdekében.

Ugyanakkor gazdasági szempontból is előnyt jelentene a vékony műanyag szatyrok teljes kiszorítása, ugyanis az újrahasznosítható szatyrok előállítása új lehetőségeket és munkahelyeket teremthet szerte Európában.

Mivel a világon megtermelt hulladék 85%-át a műanyag teszi ki, 2030-ra a bevásárláshoz használt műanyag hordtasakokat teljes mértékben újrahasznosítható, biodegradábilis szatyrokra cserélné az Európai Unió, az egyszer használatos műanyag termékek használatát pedig csökkentené. Mivel a műanyag felkerül az étkezőasztalra, a mikroplasztikdarabkák a levegőn keresztül akár a tüdőnkbe is kerülhetnek, de bizonyos esetekben az ételben és az ivóvízben is megtalálhatók, miközben jelentős az egészségkárosító hatásuk. Az Európai Unió célul tűzte ki ennek megfékezését, a legkézenfekvőbb megoldás pedig a mindennapokban alkalmazott, egyszer használatos, vékony műanyagból készült hordtasakok kiszorítása lehet.

Romániában erre vonatkozóan 2015-ben született törvény, amely átültette a hazai jogrendbe a könnyű műanyag hordtasakok felhasználásának csökkentését célzó európai uniós irányelvet. Mára országos szinten tiltottá vált ezeknek nemcsak a behozatala, de a forgalmazása is. Az APM tájékoztatása szerint azok a bevásárlóegységek, amelyek nem tartják be a törvényt, 15 000-től 25 000 lejig terjedő büntetésekre számíthatnak.

 

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. március 22.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...