Betlehemes csoportok hozták el az örömhírt
Utoljára módositva: 2017-12-28 10:59:21

A SzékelyKapuk-ZöldKapuk programban részt vevő Szatmár megyei diákok hozták az örömhírt a kisded Jézus születéséről: a Friss Újság szerkesztősége hagyományos betlehemes játékaiktól, szép éneküktől volt hangos az elmúlt napokban.

Az idei, 2017/2018-as tanévben ismét nagyon sok fiatal, elemista és általános iskolás nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk programba, amely magyarországi és határon túli fiatalokat szólít meg azzal a céllal, hogy a pedagógusok és gyerekek megismerkedjenek a népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységekben vegyenek részt. Ezt a célt sok Szatmár megyei diákcsapat is fontosnak tartja, éppen ezért részt vesznek a kétfordulós programban.

Az első fordulóban a diákok igyekeznek minél több intézmény székhelyére eljutni, hogy ápolják és továbbadják a betlehemezés hagyományát, egyúttal ünnepi hangulatot lopva az ünnep előtti zsúfolt és dolgos hétköznapokba. A diákok az elmúlt napokban szerkesztőségünkben előadott hagyományőrző betlehemes játékaikkal, szép énekükkel örömet szereztek minden kollégának. Idén hét csapat látogatott el hozzánk.

Elsőként az Ákosi Általános Iskola Életretörők csoportja érkezett szerkesztőségünkbe, akik már második éve kapcsolódtak be a pályázatba Virág Ibolya tanárnő vezetésével. A Bălcescu–Petőfi Általános Iskola csapatát Sebesi Ibolya készítette fel és kísérte el hozzánk, a csapatot 6–7. osztályos tanulók alkotják. Őket követte a Krasznabélteki Általános Iskola Napkelet csapata Rist Anikó, Semperger Klára, Bekecs László és Pop Virgil pedagógusok vezetésével. A csapat harmadik alkalommal nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk versenybe. Az előadások közben adományokat is gyűjtenek, amit a Föld legrászorultabb gyermekeinek ajánlanak fel, a csapat munkáját dokumentálják és Betlehemes Naplóba fűzik össze. Negyedikként az egri Csűry Bálint Általános Iskola negyedikesei, azaz a Picurkák csapata jött el a szerkesztőségünkbe. A 14 fős csapat hagyományos betlehemes pásztorjátékot mutatott be Gáti Noémi tanítónő vezetésével.

Őket a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola diákjai követték. A Kállai Karola és Bakos Anna tanárnők által vezetett, hatodikos diákokból álló Gézengúzok csapat bukovinai betlehemes játékkal készült, Kodály Zoltán 1917-es gyűjteményéből szemezgetve. A csapat három tagja a két pedagógus kíséretében január 8-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben Romániát egyedüliként képviselve viszi el az örömüzenetet.

Az egri Csűry Bálint Általános Iskola másik csapata, a Hírhozók is szerkesztőségünkbe látogatott Kállai Karola, Jáger-Péter Mónika és Nagy Andrea tanárnők vezetésével. Ők egy citerás-furulyás betlehemes összeállítással leptek meg bennünket.

Végezetül pedig a lázári Petőfi Sándor Szaklíceum Hétszínvirágok csapata hozta el betlehemes játékát Fehér Kinga biológia és Fórizs-Kiss Imola magyar szakos tanárnő irányításával.

Minden csoport nagyon ügyesen mutatta be ünnepi produkcióját, az őket elkísérő, felkészítő pedagógusok szerint pedig minden diák nagy örömmel végezte a „munkát”, örömmel hirdette a karácsony üzenetét. A „munka” azonban a következő félévben is folytatódik: a csapatok közül többen környezetvédelmi akcióban vesznek részt tavasszal, vándorkiállításon bemutatott plakátokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre. A SzékelyKapuk-ZöldKapuk program egyúttal versengés is a diákok körében, hiszen a legügyesebb csapatok egy egyhetes tengerparti nyaralást nyerhetnek Horvátországba.

 Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Predator - A ragadozó
Ma, 20:50
Shane Black friss vért fecskendez a Predator-sorozatba ezzel a kirobbanó új résszel, amelyben a vadászat a világűr távoli zugaitól a külvárosi utcákig terjed. Az univerzum legveszedelmesebb ragadozói más fajok DNS-ét használva genetikailag módosították magukat, így most erősebbek, okosabbak és halálosabbak, mint bármikor. Mikor egy kisfiú tudtán kívül a Földre vonzza őket, csupán egy exkatonákból álló szedett-vedett csapat és egy morózus technikatanárnő állhat az emberiség pusztulásának útjába.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért szereted az őszt?
A kellemes őszi színek miatt
Végre felvehetem a kedvenc pulcsiaimat, cipőimet
Végre nincs kánikula
Az iskolakezdés miatt
Nem szeretem az őszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. szeptember 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2-3 db padlizsán, 2 fej lila hagyma, 2 db paradicsom, 1 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ...