Betlehemes csoportok hozták el az örömhírt
Utoljára módositva: 2017-12-28 10:59:21

A SzékelyKapuk-ZöldKapuk programban részt vevő Szatmár megyei diákok hozták az örömhírt a kisded Jézus születéséről: a Friss Újság szerkesztősége hagyományos betlehemes játékaiktól, szép éneküktől volt hangos az elmúlt napokban.

Az idei, 2017/2018-as tanévben ismét nagyon sok fiatal, elemista és általános iskolás nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk programba, amely magyarországi és határon túli fiatalokat szólít meg azzal a céllal, hogy a pedagógusok és gyerekek megismerkedjenek a népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységekben vegyenek részt. Ezt a célt sok Szatmár megyei diákcsapat is fontosnak tartja, éppen ezért részt vesznek a kétfordulós programban.

Az első fordulóban a diákok igyekeznek minél több intézmény székhelyére eljutni, hogy ápolják és továbbadják a betlehemezés hagyományát, egyúttal ünnepi hangulatot lopva az ünnep előtti zsúfolt és dolgos hétköznapokba. A diákok az elmúlt napokban szerkesztőségünkben előadott hagyományőrző betlehemes játékaikkal, szép énekükkel örömet szereztek minden kollégának. Idén hét csapat látogatott el hozzánk.

Elsőként az Ákosi Általános Iskola Életretörők csoportja érkezett szerkesztőségünkbe, akik már második éve kapcsolódtak be a pályázatba Virág Ibolya tanárnő vezetésével. A Bălcescu–Petőfi Általános Iskola csapatát Sebesi Ibolya készítette fel és kísérte el hozzánk, a csapatot 6–7. osztályos tanulók alkotják. Őket követte a Krasznabélteki Általános Iskola Napkelet csapata Rist Anikó, Semperger Klára, Bekecs László és Pop Virgil pedagógusok vezetésével. A csapat harmadik alkalommal nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk versenybe. Az előadások közben adományokat is gyűjtenek, amit a Föld legrászorultabb gyermekeinek ajánlanak fel, a csapat munkáját dokumentálják és Betlehemes Naplóba fűzik össze. Negyedikként az egri Csűry Bálint Általános Iskola negyedikesei, azaz a Picurkák csapata jött el a szerkesztőségünkbe. A 14 fős csapat hagyományos betlehemes pásztorjátékot mutatott be Gáti Noémi tanítónő vezetésével.

Őket a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola diákjai követték. A Kállai Karola és Bakos Anna tanárnők által vezetett, hatodikos diákokból álló Gézengúzok csapat bukovinai betlehemes játékkal készült, Kodály Zoltán 1917-es gyűjteményéből szemezgetve. A csapat három tagja a két pedagógus kíséretében január 8-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben Romániát egyedüliként képviselve viszi el az örömüzenetet.

Az egri Csűry Bálint Általános Iskola másik csapata, a Hírhozók is szerkesztőségünkbe látogatott Kállai Karola, Jáger-Péter Mónika és Nagy Andrea tanárnők vezetésével. Ők egy citerás-furulyás betlehemes összeállítással leptek meg bennünket.

Végezetül pedig a lázári Petőfi Sándor Szaklíceum Hétszínvirágok csapata hozta el betlehemes játékát Fehér Kinga biológia és Fórizs-Kiss Imola magyar szakos tanárnő irányításával.

Minden csoport nagyon ügyesen mutatta be ünnepi produkcióját, az őket elkísérő, felkészítő pedagógusok szerint pedig minden diák nagy örömmel végezte a „munkát”, örömmel hirdette a karácsony üzenetét. A „munka” azonban a következő félévben is folytatódik: a csapatok közül többen környezetvédelmi akcióban vesznek részt tavasszal, vándorkiállításon bemutatott plakátokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre. A SzékelyKapuk-ZöldKapuk program egyúttal versengés is a diákok körében, hiszen a legügyesebb csapatok egy egyhetes tengerparti nyaralást nyerhetnek Horvátországba.

 Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...