Betlehemes csoportok hozták el az örömhírt
Utoljára módositva: 2017-12-28 10:59:21

A SzékelyKapuk-ZöldKapuk programban részt vevő Szatmár megyei diákok hozták az örömhírt a kisded Jézus születéséről: a Friss Újság szerkesztősége hagyományos betlehemes játékaiktól, szép éneküktől volt hangos az elmúlt napokban.

Az idei, 2017/2018-as tanévben ismét nagyon sok fiatal, elemista és általános iskolás nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk programba, amely magyarországi és határon túli fiatalokat szólít meg azzal a céllal, hogy a pedagógusok és gyerekek megismerkedjenek a népművészeti hagyományokkal, közösségi kultúrával, környezeti neveléssel, társadalomépítő és humanitárius tevékenységekben vegyenek részt. Ezt a célt sok Szatmár megyei diákcsapat is fontosnak tartja, éppen ezért részt vesznek a kétfordulós programban.

Az első fordulóban a diákok igyekeznek minél több intézmény székhelyére eljutni, hogy ápolják és továbbadják a betlehemezés hagyományát, egyúttal ünnepi hangulatot lopva az ünnep előtti zsúfolt és dolgos hétköznapokba. A diákok az elmúlt napokban szerkesztőségünkben előadott hagyományőrző betlehemes játékaikkal, szép énekükkel örömet szereztek minden kollégának. Idén hét csapat látogatott el hozzánk.

Elsőként az Ákosi Általános Iskola Életretörők csoportja érkezett szerkesztőségünkbe, akik már második éve kapcsolódtak be a pályázatba Virág Ibolya tanárnő vezetésével. A Bălcescu–Petőfi Általános Iskola csapatát Sebesi Ibolya készítette fel és kísérte el hozzánk, a csapatot 6–7. osztályos tanulók alkotják. Őket követte a Krasznabélteki Általános Iskola Napkelet csapata Rist Anikó, Semperger Klára, Bekecs László és Pop Virgil pedagógusok vezetésével. A csapat harmadik alkalommal nevezett be a SzékelyKapuk-ZöldKapuk versenybe. Az előadások közben adományokat is gyűjtenek, amit a Föld legrászorultabb gyermekeinek ajánlanak fel, a csapat munkáját dokumentálják és Betlehemes Naplóba fűzik össze. Negyedikként az egri Csűry Bálint Általános Iskola negyedikesei, azaz a Picurkák csapata jött el a szerkesztőségünkbe. A 14 fős csapat hagyományos betlehemes pásztorjátékot mutatott be Gáti Noémi tanítónő vezetésével.

Őket a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola diákjai követték. A Kállai Karola és Bakos Anna tanárnők által vezetett, hatodikos diákokból álló Gézengúzok csapat bukovinai betlehemes játékkal készült, Kodály Zoltán 1917-es gyűjteményéből szemezgetve. A csapat három tagja a két pedagógus kíséretében január 8-án Brüsszelben, az Európai Parlamentben Romániát egyedüliként képviselve viszi el az örömüzenetet.

Az egri Csűry Bálint Általános Iskola másik csapata, a Hírhozók is szerkesztőségünkbe látogatott Kállai Karola, Jáger-Péter Mónika és Nagy Andrea tanárnők vezetésével. Ők egy citerás-furulyás betlehemes összeállítással leptek meg bennünket.

Végezetül pedig a lázári Petőfi Sándor Szaklíceum Hétszínvirágok csapata hozta el betlehemes játékát Fehér Kinga biológia és Fórizs-Kiss Imola magyar szakos tanárnő irányításával.

Minden csoport nagyon ügyesen mutatta be ünnepi produkcióját, az őket elkísérő, felkészítő pedagógusok szerint pedig minden diák nagy örömmel végezte a „munkát”, örömmel hirdette a karácsony üzenetét. A „munka” azonban a következő félévben is folytatódik: a csapatok közül többen környezetvédelmi akcióban vesznek részt tavasszal, vándorkiállításon bemutatott plakátokkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre. A SzékelyKapuk-ZöldKapuk program egyúttal versengés is a diákok körében, hiszen a legügyesebb csapatok egy egyhetes tengerparti nyaralást nyerhetnek Horvátországba.

 Bajnai Botond

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A Grincs
Ma, 15:00
Az Illumination nyolcadik egészestés animációs filmje A GRINCS, amely Dr. Seuss közkedvelt karácsonyi klasszikusa alapján készült. A Grincs egy cinikus, zsémbes zöld szőrmók története, aki el akarja lopni a karácsonyt, ám végül egy kislány őszinte ünnepi lelkesedése szívhez téríti. Vicces és szívmelengető történet a karácsony lényegéről és az optimizmus megtörhetetlen erejéről. A Grincs magányosan éldegél barlangjában a Kobak hegyen, egyetlen társasága hűséges kutyája, Max. A barlang tele van mi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Robin Hood
Ma, 20:10
Felejts el mindent, amit a legendás tolvajról eddig hallottál. Azt hiszed, ismered őt, de nem is tévedhetnél nagyobbat. Robin of Loxley és egy mór harcos szilaj története ölt testet ebben a vakmerő és vagány históriában... A keresztes háború véres csatamezőin edződött nemes, Robin of Loxley (Taron Egerton) nem is sejti milyen kegyetlen és korrupt erővel kell szembenéznie, mikor visszatér angol földre, ahol a Nottingham-i seriff a szent háború ürügyén alatt teljesen kisemmizte alattvalóit. Robin
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. december 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...