Betlehemes találkozó Mikolában
Utoljára módositva: 2017-12-12 22:11:48

Hétfőn a Mikolai Ifjúsági és Turisztikai Központban rendezték meg a második Székely Kapu – Zöld Kapu Betlehemes Versenyt. A rendezvényen tizenöt betlehemes és öt kántáló csoport vett részt.

A résztvevőket Dobos Csaba, a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola igazgatója köszöntötte, és jelen volt Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye esperese is.

Az idei betlehemes találkozóra Magyarországról, a Partiumból és Erdélyből érkeztek betlehemes csoportok, Kolozsvár környékéről pedig román kántáló csoportok. A verseny célja megismertetni a fiatalokkal a betlehemes játékokat, és arra ösztönözni őket, hogy felkutassák azokat a régen bemutatott betlehemeseket, amelyek településeiken voltak ismertek, esetleg ott keletkeztek. A Mikolában bemutatott betlehemes játékok között voltak valóban sajátos és eredeti előadások, de voltak adaptált produkciók is, amelyeket a csoportok vagy azok felkészítői több betlehemes játékból állítottak össze. Olyan előadások is színpadra kerültek, amelyek teljesen mai megközelítésből jöttek létre. Az előadásokat zsűri (Blatniczki Cecilia tanítőnő, Elek György publicista és Higyed István református lelkipásztor) pontozta, s az értékelés során figyelembe vették a csoportok a jelmezeit, azt, hogy milyen hangszereket használtak, milyen énekeket énekeltek, és mennyire volt autentikus a szöveg. A gyerekek ebédet és ajándékot kaptak, amíg társaik műsorát nézték, ott volt asztalon a sütemény és az üdítő.

A betlehemesek kategóriájában nagyon szoros volt a verseny, s a következő sorrend alakult ki: I. díj: a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum Szikrák csapata (felkészítők: Gyurka Izabella Katalin és dr. Deák Angéla) és a margittai Horváth János Elméleti Líceum Betlehemi csillagok csapata (felkészítők: Bordás Mária és Nagy Gabriella), II. díj: a magyarországi Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúri betlehemesek csapata (felkészítők: Kocsis István és Kadlovics Krisztina) és a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola Csillagfény csapata (felkészítők: Zaharia Gabriella, Kállai Karolina és Barta Imre). III. díj: az egri Csűry Bálint Általános Iskola Picurkák csapata (felkészítő: Gáti Noémi) és a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi csillagok csapata (felkészítők: Benedek Ramona és Palotás Zsuzsa). Dicséretben részesült: az egri Csűry Bálint Általános Iskola Hírhozók csapata (felkészítők: Jáger-Peter Mónika és Nagy Andrea), a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola Borostyán csapata (felkészítők: Sebesi Ibolya és Mitroi Tímea) és a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola Gézengúzok csapata (felkészítők: Kállai Karolina és Bakos Anna).

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Csillag születik
Ma, 18:50
A show business kegyetlen és kiszámíthatatlan: de mennie kell. Jackson Maine (Bradley Cooper) valaha híres volt, de az ital és az örök turnézás kiszívta minden erejét. Leáldozóban van a csillaga. Ám megismerkedik egy fiatal, naiv és ismeretlen énekesnővel (Lady Gaga), akiben meglátja a zsenit. A férfi támogatja felfedezettjét, és közben beleszeret. Egyre szenvedélyesebb viszonyuk közben egyre jobban el is távolodnak egymástól: mert az ismeretlen lány pályája fantasztikus ütemben ível felfelé. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Megiseli-e szervezetedet az óraátállítás?
Szerencsére nem, nagyon hasznosnak tartom
Nem, de nem látom értelmét
Egy-két nap kell, míg hozzászokok
Teljesen felborítja a ritmusom, napokig szenvedek miatta
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...