Betonfalat bontanak a kastélykertben
Utoljára módositva: 2019-03-14 10:55:24

Magyar nőszirmot, továbbá számos akáckülönlegességet ültetnek a nagykárolyi dendrológiai park hátsó részébe, a sportpályák mellé, a jelenleg betonkerítéssel körbevett hajdani faiskola helyére. A projekt kivitelezési szerződését nemrégiben írták alá.

Harminc méter hosszú akácos árkád alatt bandukolhatnak rövidesen a nagykárolyiak, illetőleg a városba látogatók. A növény ölelte boltív nyolc méter széles lesz, illetőleg négy méter magas. Számos akác alkotja majd — persze csak azután, hogy odanőnek. Picit odébb kiemelt dendrológiai értéket képviselő növényeket — egész pontosan magyar nőszirmot (Iris aphylla subsp. hungarica) láthatunk majd, a kör alakú terecske közepén pedig egy szökőkút vizében ragyoghatnak majd a napsugarak. A város lakói persze leginkább a jégpályának örülnek, ugyanis a Nyíradonnyal közös RO–HU-s projekt keretében úgynevezett mobil jégpályára tesz szert a város, amely értelemszerűen télen fog működni, míg nyáron növényritkaságok szabadtéri kiállítását lehet majd megtekinteni.

 

Aláírták a kivitelezési szerződést

 

Nagykároly ez alkalommal Nyíradonnyal közösen pályázott, s a RO–HU-s projekt keretében mintegy 300 ezer euró érkezik a városba. Február hónap utolsó napján írták alá a kivitelezési szerződést. Jelenleg a tervezés zajlik, majd rövidesen, akár egy hónapon belül kezdődhet a tulajdonképpeni munka. A projekt megvalósítási határideje jövő év március 1-je, de információink szerint minden bizonnyal már a téli hónapokra elkészül a jégpálya. Illetve ami szintén nagyon örvendetes: rövidesen lebontják a betonfalat, hiszen a projekt egyik lényege az, hogy a kastélykert egészéből megközelíthető lesz ez a rész, amelyet jelenleg betonfal zár el a külvilágtól, és ahol régebben faiskola működött.

A terület két irányból közelíthető meg: egyrészt a kastélykert felől, a helyiek által domboknak nevezett terület felől, a lovarda háta mögötti részről; illetőleg a sportpályák mellől. Ott télen természetes jégpályát alakítottak ki — igen sokan éltek is a korcsolyázás lehetőségével.

 

RO–HU-s projekt

 

A ROHU–103-as projekt címe: „Nagykároly–Nyíradony határon átívelő természeti értékeinek védelme”, és a finanszírozása az INTERREG V-A Románia–Magyarország Program pénzalapjaiból történik. A beruházás fő célkitűzése a természeti értékek és a környezet közös megőrzése, védelme és kiteljesedésének elősegítése a természeti értékek tartós felhasználása révén. Magyarán ültetni fognak, mégpedig kiemelt dendrológiai értéket képviselő növényeket — így magyar nőszirmot (Iris aphylla subsp. hungarica). Tanösvényeket is kialakítanak a kastélykertben, továbbá különösen szép élő tájképet, amelybe növényi alagúton át juthatunk majd be. Lesz ezentúl időszakos növénykiállítás, amelyet telente mobil jégpálya vált fel. A nőszirom növény témájában tanösvényt jelölnek ki (sajnos a kialakításra ebben a projekt keretében nincs keret), amely akár kerékpárral is bejárható lesz. Ez Nyíradony és Nagykároly között húzódik majd. Az egykori Károlypuszta, a mai Horea és a magyarországi Ömböly között szeli át az államhatárt a tematikus út.

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Alkalmazok anyagmozgatót építőanyag/raktárba, B-kategóriás jogosítvánnyal rendelkezők előnyben. Olyanok...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Tervezel-e nyaralást az idén?
Mindenképpen, külföldi nyaralást tervezek
Igen, itthoni kirándulást tervezek
Legfeljebb egy-egy napos kirándulást, strandolást tervezek itt a megyében
Még nem tudom, hova megyek idén nyaralni
Nem nyaralok idén
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. május 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej karfiol, só, 6 db tojás, 25 dkg bacon, 5 dl tejföl, bors, 1 mk. őrölt szerecsendió, ...