Bezárás fenyegeti az otthont
Utoljára módositva: 2014-02-17 10:32:39

Szatmárhegyen 2011-től működtet idősotthont a Casa Sătmăreană Alapítvány. Amennyiben nem találnak támogatókat, az otthon bezárásra kényszerül, a lakók sorsa bizonytalanná válik.

 

A Casa Sătmăreană Alapítvány 2007-ben jött létre Zutphen és Szatmárnémeti városok, valamint magán- és jogi személyek támogatásával, 44 ezer lej alaptőkével. Az alapítvány olyan idősek gondozását tűzte ki alapcéljául, akik betegségeik miatt nem élhetnek otthon, mert állandó gyógyszeres kezelés és felügyelet alatt kell lenniük. 2008 és 2011 között a holland kormány a Matra–program keretén belül 550 ezer eurót juttatott el az alapítványhoz, ez különböző intézményeken keresztül került felhasználásra. 2009 októberétől az alapítvány a szatmárhegyi önkormányzat tulajdonában lévő épületben működött, miután az épületet teljesen felújították és a szolgáltatásnak megfelelően berendezték. 2011 januárjában az otthon nem hivatalosan elkezdte a működését, melyben Alzheimer- és Parkinson-kórban szenvedő, hatvan év feletti időseket ápolnak. A szatmárhegyi otthon az egyetlen a megyében, melyben az említett betegségben szenvedőket olyan egészségügyi személyzet lát el, akik Hollandiában végezték tanulmányaikat. 2011-től az otthon havonta 11 ezer lej veszteséget termel, melynek kiegyenlítésére az alapítvány Szatmárnémeti önkormányzatát kérte fel, mivel a betegek valamennyien szatmárnémeti lakcímmel rendelkeznek. Szatmárnémeti polgármestere folyamatosan azt nyilatkozza, hogy a városnak nincs lehetősége törvényes módon támogatni az alapítványt, Mihaela Pop, az idősek otthonának menedzsere viszont erre több törvényes lehetőséget is felsorolt. Tegnapi sajtótájékoztatóján kihangsúlyozta, hogy amennyiben nem kap támogatást az otthon, idős betegeket el kell szállítani, függetlenül attól, hogy milyen körülmények közé kerülnek.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 21:10
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...