Bezártak az iskolák, otthon a diákok
Utoljára módositva: 2020-03-11 08:01:20


Mától március 22-ig nincs tanítás a romániai oktatási intézményekben: sem a bölcsődék, óvodák, sem az iskolák nem várták ma a gyerekeket tárt kapukkal. Rengeteg a kérdőjel, nem biztos, hogy csak 10 napig tart a „karantén”, és azt sem tudni, hogyan pótolnak majd a diákok.

„Kérjük meg a nagyszülőket, hogy segítsenek!” — ezt a tanácsot hirdette a Magyar Szülők Szövetsége az óvodás és iskolás korú gyermekek hozzátartozóinak a Facebookon most, hogy március 11–22. között felfüggesztették a tanítást a romániai közoktatásban. Minden bizonnyal sok édesanyának és édesapának okozott komoly fejtörést ez a döntés, mert természetesen amellett, hogy mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, és a legtöbben egyetértenek azzal, hogy a tanítási szünettel megállítható a koronavírus-fertőzés terjedése, sajnos rengeteg családban nincs kire hagyni az óvodást, iskolást. Sok családban a nagyszülők a gyermekeikhez hasonlóan még alkalmazottak, dolgoznak, de olyanok is akadnak bőven, akiknek egyszerűen nincs kihez fordulniuk, mert a nagyszülők vagy betegek, és nem tudnak vigyázni a gyerekekre, vagy már elhunytak. A tinédzsereknek, középiskolásoknak már nem feltétlenül kell felügyeletet biztosítani odahaza, a szülő nyugodtan elmehet dolgozni — sokan azonban úgy vélik, hogy éppen ezért fognak megtelni a bevásárlóközpontok, mozik és akár a szórakozóhelyek is, ahol ugyanúgy vagy akár még inkább ki lesznek téve a vírusfertőzés lehetőségének a diákok.
Amíg a kényszerszünet tart, a bölcsődéket, óvodákat és iskolákat takarítják, fertőtlenítik, sőt, olyan iskola is akad, ahol nem hagyják, hogy nagyon lemaradjanak a diákok: a pedagógusok online útbaigazítást adnak például az országos vizsgákra készülő tanulóknak.
Pataki Enikőtől, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium vezetőjétől megtudtuk, hogy a keddi nap folyamán értesítették a szülőket, hozzátartozókat az elrendelt oktatási szünet időtartamáról. Mától bezárja a kapuit a főgimnázium is, csak a takarító személyzet fog dolgozni, ugyanis a következő napokban fertőtlenítő takarítást végeznek úgy az iskolaépületben, mint a tanintézményhez tartozó óvodában és a bentlakásban.
„Úgy érzem, ez az egy hét, tíz nap még bepótolható, de nagyon sok a kérdőjel. A végzős évfolyamoknak, a nyolcadikosoknak és tizenkettedikeseknek a tanítási szünetet követően, március 23-tól kezdődik a próbavizsgák, a próbaérettségi időszaka. Egyelőre nem tudjuk, hogy vajon meg lehet-e tartani a felméréseket” — magyarázta érdeklődésünkre Pataki Enikő, hozzátéve, hogy a pedagógusaik a kényszerszünet ideje alatt is igyekeznek foglalkozni a tanulókkal. A tanárok mindent megtesznek azért, hogy a tanulók ne maradjanak le: online felületeken keresztül segítenek a felkészülésben, szükség esetén feladatokat osztanak, feltöltenek tananyagokat.

Az iskolában legalább van víz

Szénás Barnabás, az Óvári Általános Iskola igazgatója állítja, hogy a gyerekek jó része nagyobb biztonságban van az iskolában, a pedagógusa felügyelete alatt, mint a munkahelyéről nem hiányozható szülő felügyeletének hiányában.
„Ismerem a diákjainkat, azt a közeget, ahonnan nap mint nap az iskolába érkeznek. Sajnos vannak olyan tanulók, akiknél nem mindennapos rutin a kézmosás: vagy a tiszta víz hiánya miatt, vagy azért, mert szappan sincs otthon. Az iskolában ellenben felvilágosítottuk őket a megfelelő higiénés szabályokról, naponta többször is figyelmeztettük őket, hogy alaposan mossanak kezet, ehhez pedig a tanintézményben a víz és szappan is biztosított” — magyarázta az igazgató. Mint megtudtuk, az iskolában már jó ideje komolyan foglalkoznak azzal, hogy tudatosítsák a gyerekekben azt, miért van szükség még nagyobb személyes higiéniára, odafigyelésre, miért is kell betartani az óvintézkedéseket.
Az, hogy nem folyik mindenütt tiszta víz a csapból, sokak számára meglepő lehet, ám kicsit sem az: az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a városi lakosság 98 százalékának van hozzáférése ivóvízhez, ellenben vidéken csak 35 százaléknak. Minden negyedik romániai háztartásnak nincs hozzáférése tiszta vízhez. Rengeteg az olyan település, ahol csak az udvaron fúrt kútból vagy rosszabb esetben a falu központjában lévő kútról juthatnak vízhez a lakosok.

Mi lesz a beiratkozással?

Szatmárnémeti egyik legkedveltebb központi általános iskolájának az ősszel induló előkészítő osztályába éppen tegnap reggel íratta be a gyermekét egy ismerős édesanya. Elmondása szerint míg a kérvényt kitöltötte, folyamatosan érkeztek olyan szülők, akik azt szerették volna megtudakolni, hogy a tanítási szünet alatt is folytatódik-e a beiratkozás — erre azonban egyelőre senki nem tudott választ adni.
Monica Anisie ügyvivő tanügyminiszter azt mondta, az előkészítő osztályokba való beiratkozás a kényszerszünet ideje alatt is folytatódik, nem kell aggódniuk a szülőknek. Az előkészítő osztályba való beiratkozás folytatódik, erre online is van lehetőség, közölte, és ha szükséges lesz, meghosszabbítják az iratkozási határidőt. Egyetlen apró hiba azért került a gépezetbe: a gyerekeket valóban be lehet íratni iskolába online, az interneten kitöltött kérvény segítségével, viszont ezt személyesen is érvényesíteni kell, a szülők be kell fáradjanak a tanintézményekbe, ahol el kell lássák a kérvényt az aláírásukkal — zárt kapukkal azonban erre nincs lehetőség.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. március 30.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...