Biciklis-népszámlálás kezdődött
Utoljára módositva: 2019-09-12 12:28:04

Szatmárban, de még inkább Németiben időtlen idők óta nagy hagyománya van a drótszamárral való közlekedésnek, hiszen a „lapos” város széles utcáin erőlködés nélkül, kényelmesen lehetett tekerni munkahelyre, piacra, bárhová menet.

S lehet ma is — igaz, a széles utcák jócskán „összeszűkültek” a gépkocsiforgalom és a parkoló autók sora miatt, de még mindig nagyon sokan, pontosabban egyre többen választják a két keréken való közlekedést: az idősebbek úgymond megszokásból, hiszen a bicikli elválaszthatatlanul hozzátartozik mindennapi életükhöz; a fiatalabbak számára pedig nemcsak gyors, de környezetkímélő, „egészséges” jármű is a bringa, amelyen sokkal hamarabb célba érnek, főleg a reggeli, délutáni csúcsidőkben. Ráadásul az utóbbi években jelentősen megnőtt azoknak a száma is, akik kikapcsolódásként pattannak nyeregbe s túráznak a természetben (akár honismereti céllal is), mint ahogy azoké is, akik kimondottan sporteszközként használják a biciklit. De hogy pontosan — vagy legalább hozzávetőlegesen — mennyi kerékpáros is van, arról nincs semmiféle nyilvántartás, most azonban a Román Kerékpáros Föderáció „biciklis-népszámlálást” indított a honlapján.

„Azt akarjuk, hogy a romániaiak megszeressék a kerékpározást és magát a biciklit; hogy kialakítsuk a biciklizés kultúráját, és hogy megmutassuk, milyen szép az ország, ha két kerékről nézed. Az emberek szeretnek biciklizni, akár azért, hogy szabadnak érezzék magukat, akár azért, mert egészségesebb életet akarnak élni, és örömüket lelni a természetben. Felkérjük őket, hogy vegyenek részt a biciklisek népszámlálásán, mert meg akarjuk tudni, hányan gurulunk két keréken ebben az országban” — fogalmazott Novák Eduárd, a kerékpáros szövetség elnöke. A biciklis-népszámlálás egyébként a tegnap Kolozsvárról elstartolt Román Kerékpáros Körverseny kapcsán kezdődött — a megmérettetésen részt vevő 140 versenyző (19 csapat, hét nemzeti válogatott és 12 kontinentális együttes) öt nap alatt tekeri végig a 692 kilométeres össztávot és ér célba Bukarestben.

S hogy a szövetség mennyire komolyan is gondolja a hazai biciklizős világ feltérképezését, azt mi sem igazolja jobban, mint hogy egy országos felmérést is készített, amelyből kiderült, hogy a megkérdezettek 37%-a számára a kerékpár népszerűbb közlekedési eszköz, mint a személygépkocsi. A 18–65 év közötti válaszadókból tízből heten relaxációs céllal, hétvégéken vagy utazáskor ülnek kerékpárra, míg 13 százalékuk hetente legalább egyszer biciklizik. A felmérésben résztvevők 64%-a a kerékpárhoz az egészséget asszociálja, ugyanakkor 46 százalékuk mondta azt, hogy a bicikli gyermekkori emlékeit juttatja eszébe. A megkérdezettek 38%-a a szabadságérzéssel is asszociálja a biciklizést, 29% pedig egyfajta „zöld” viszonyulást kapcsol hozzá. A biciklizés népszerűségének növekedése a profi kerékpárversenyek nézettségének növekedésében is szerepet játszik: a résztvevők ötöde nyilatkozta, hogy követi a kerékpáros versenyeket.

A biciklis-népszámlálásra szeptember 15-ig jelentkezhetnek be mindazok, akiknek egy vagy több bringa van a tulajdonában, a szövetség honlapján (https://turulromaniei.com/recensamant-biciclete), ahol a körverseny napi eseményeiről is tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:35
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...