Biden Romániában: Az Egyesült Államok nem hagyja magukra NATO-szövetségeseit
Utoljára módositva: 2014-05-22 13:46:26

Az Egyesült Államok nem hagyja magukra NATO-szövetségeseit, a védelmi szövetség tagjai külső agresszió esetén megvédik egymást – hangoztatta kétnapos bukaresti látogatása alkalmával több ízben is szerdán Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke.

Biden a román államfővel és miniszterelnökkel folytatott megbeszélései alkalmával a korrupció elleni harc folytatását kérte vendéglátóitól, segítséget ígért az energetikai függetlenség megteremtéséhez, Oroszországnak pedig megüzente, hogy a szankciók súlyosbítására számíthat, ha akadályozza a vasárnapi ukrán elnökválasztást.

 

Kétnapos romániai látogatás során Biden négy ízben beszélt a sajtó nyilvánossága előtt: hasonló tartalmú üzeneteiben minden alkalommal máshova helyezve a hangsúlyt, de azt mindannyiszor elismételte, hogy az európai NATO-szövetségesek számíthatnak az Egyesült Államokra, a “NATO-országok soha sincsenek egyedül”.

Kedden, érkezése után első útja egy Bukarest melletti légi támaszpontra vezetett, ahol a román és amerikai katonák előtt mondott beszédében kifejtette: az Egyesült Államok elítéli a Krím orosz annektálását, és úgy értékeli, Oroszország nemcsak Ukrajna szuverenitását sértette meg, hanem a huszadik század alapelvét is, miszerint soha többé nem szabad ez európai határokat erőszakkal megváltoztatni.

Szerdán Traian Basescu román államfővel folytatott megbeszélése után az amerikai alelnök közös sajtónyilatkozatuk alkalmával rámutatott: fontosnak tartja román földről megerősíteni, hogy az Egyesült Államok eleget tesz az Észak-Atlanti Szerződés ötödik cikkelyében megszabott kötelezettségének, amely szerint a NATO-országok valamelyike elleni fegyveres támadást a tagországok valamennyi szövetséges elleni támadásnak minősítik, és megvédik megtámadott társukat.

“Ez szent kötelességünk, amelynek eleget fogunk tenni, ne legyen kételyük erre vonatkozóan. Egyetlen szövetségesünket sem hagyjuk magára: mi megvédjük egymást, legyen világos” – hangoztatta Biden.

Elmondta: Washington értékeli, amit az ukrán kormány tett az intézményi és alkotmányos reform terén, és fontosnak tartja hogy a vasárnapi választáson az ukrán állampolgároknak lehetőségük nyílik dönteni országuk jövőjéről. Biden szerint minden európai országnak latba kell vetnie befolyását, hogy segítse ezt a folyamatot. Ugyanakkor figyelmeztette Moszkvát: az Egyesült Államok eltökélt szándéka, hogy szigorúbb szankciókat vezessen be Oroszország ellen, ha akadályozza a vasárnapi ukrán elnökválasztást.

Victor Ponta román miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után Joe Biden újabb sajtónyilatkozat keretében beszélt arról, hogy Európának összekapcsolt, változatos és megbízható energiapiacra van szüksége, mert a nemzeti szuverenitás és az energiabiztonság elválaszthatatlan egymástól a világnak ezen a részén.

Bejelentette: az Egyesült Államok kész a szükséges segítséget biztosítani Romániának ahhoz, hogy energetikailag függetlenné váljon és más forrásokkal helyettesítse az orosz energiaimportot.

Úgy vélekedett: Románia kulcsszerepet tölthet be abban, hogy a Fekete-tengertől Közép-Európáig kiépüljön egy energetikai hálózat, amely összekapcsolja a térség energiapiacait, de ehhez korszerűsítenie kell infrastruktúráját.

Elutazása előtt Joe Biden a román elnöki hivatalban a korrupció elleni harcnak, a jogállamiság megerősítésének fontosságáról mondott beszédet román politikusok, a jegybank kormányzója, a titkosszolgálati vezetők, az alkotmánybíróság elnöke, valamint a civil társadalom képviselői előtt.

Kifejtette: a korrupció nem csak a gazdaságot veszélyezteti, mert amikor a politikusokat és bírákat meg lehet vásárolni, amikor a sajtó propagandaeszközzé válik, akkor az ország biztonsága és demokratikus berendezkedése is veszélybe kerül, és külső erők manipulációjának eshet áldozatul.

“Láttuk, miként ásta alá Ukrajna önvédelmi képességét, katonai rendszerét az elmúlt 15 évnyi korrupció” – figyelmeztetett Biden.

Egyes román hírtelevíziók úgy értékelték, hogy a korrupcióellenes üzenet burkolt figyelmeztetés az államfői poszt elnyerésére leginkább esélyes Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök és pártja számára, akit a tisztségben lévő jobboldali Traian Basescu államfő rendszeresen a jogállamiság aláásásával vádol.

A román elnök köszönetet mondott Bidennek, hogy Amerika azonnal reagált a Krím félsziget illegális orosz annektálására és megerősítette katonai jelenlétét a térségben. Basescu úgy fogalmazott: a katonai műveletek egyik célja mérsékelni Oroszország “étvágyát” arra, hogy ismét “Szovjetunióvá” váljon.

Victor Ponta kormányfő fontos jelzésként értékelte az amerikai alelnök bukaresti látogatását nemcsak Románia, hanem Moldova, Ukrajna és Grúzia szempontjából is, amelyek “úgy döntöttek, hogy a reformok útjára lépnek”. Mint mondta: az orosz agresszió, a nemzetközi jog megsértése példátlan kihívások elé állítják a térséget. Romániának viszont eltökélt szándéka teljesíteni a NATO és az EU keleti határországaként rá háruló kötelezettségeit – biztosította Ponta az amerikai alelnököt.

Az amerikai alelnök szerda délután elhagyta Bukarestet: európai útját Cipruson folytatja.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 15:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...