Biotermékek ellenőrzése zajlott
Utoljára módositva: 2014-02-19 10:56:10

Február 10. és 14. között az egész országra kiterjedő akció keretén belül biotermékeket ellenőriztek az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársai, így a Szatmár Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (OPC) ellenőrei is.

Tíz kereskedelmi egységet kerestek fel, s mindeniknél valami rendellenességet fedeztek fel az ellenőrök, akik 5258,6 lej értékű bioterméket vizsgáltak át — tájékoztatott Maria Pinter aligazgató.

 

Hiányosságok

 

A következő szabálytalanságokkal találkoztak: nem volt látható helyen feltüntetve a termékek ára, de az is előfordul, hogy a kifüggesztett árlista apró betűi alig látszottak. Ez a gond 3 olyan cégnél fordult elő, amelyek mézet, búzadarát, barna cukrot és száraztésztát forgalmaztak. Két üzletben különböző kávék csomagolása volt kifogásolható, míg a szavatossági idő feltüntetése két kilogrammnyi tökmag és rizs csomagolásáról maradt le. A címkézéssel kapcsolatos hiányosságok sem új keletűek: az importból származó Biopont száraztésztáról hiányzott a román nyelvű fordítás, két céget találtak ebben vétkesnek. Negyed kilogrammos kiszerelésű méznél is akadtak gondok: egy aradi székhelyű cég nem tüntette fel román nyelven azt, hogy meddig fogyasztható az általa forgalmazott termék. Ezt két megyénkbeli cég kínálta eladásra. Vajas-, mézes- és citromos ízesítésű gabonakeksz (160 grammos kiszerelésű) csomagolásán pedig a román nyelvű tájékoztatóról hiányoztak az összetevők. A kávék is górcső alá kerültek, a 250 grammos tételeben forgalomba kerülő Arabica kávé csomagolásán olvashatatlan volt a szavatossági idő. További szabálytalanságok között meg lehet említeni azt, hogy a 375 grammos csomagolásban kapható gabonatermékeken, de a csokoládénál és a különböző teáknál sem szerepeltek az összetevők.

 

Büntetések

 

Terepútjuk során az ellenőrök figyelmeztették, de pénzbírsággal is sújtották a szabálytalanságon ért üzleteket, összesen 35 ezer lej értékben. Ezzel egyidejűleg 223,5 kilogrammnyi áru forgalmazását függesztették fel (4337 lej), 2 kilogramm árut (40 lej értékben) teljesen kivontak a forgalomból — tájékoztatott a Maria Pinter.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...