Bírálja az ellenzék Iohannist, amiért nem tagadta meg a szociáldemokrata kormányfőjelölt kinevezését
Utoljára módositva: 2018-01-18 13:50:55

Saját volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Romániában Klaus Iohannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) első jelöltjének, a PSD nőszervezetét vezető Viorica Dancila EP-képviselőnek.

 

A csütörtöki lapok Traian Basescu volt államfőt, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökét idézik, aki szerint Iohannis semmivel sem került közelebb újraválasztásához, inkább távolodott egy második elnöki mandátumtól azáltal, hogy a “legkényelmesebb utat választva” nem tagadta meg, hogy kinevezze a PSD elnökének, Liviu Dragneának a kegyeltjét.

Basescu meggyőződése, hogy a PSD képtelen a kormányzásra, Iohannis pedig megszabadíthatta volna az országot a gazdaságpolitikai kapkodástól, ha szembeszegült volna a PSD-vel. A volt elnök szerint a parlament biztosan megszavazta volna a második jelöltet, mert ha elutasítja, feloszlatását kockáztatja.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna sajnálatosnak tartja, hogy a jobboldali elnök meg sem próbálta a “katasztrófát korlátozni” és legalább egy “elfogadható” jelöltet kérni a PSD-től. A párt arra emlékeztetett, hogy a jelölt egyedüli emlékezetes megnyilvánulása az Európai Parlamentben az volt, amikor védelmébe vette a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a több százezres tüntetések hatására visszavont kormányrendeletet.

Szerda este a közösségi oldalak is megteltek az eddigi kormányellenes tüntetéseket szervezők csalódott bejegyzéseivel, Iohannis Facebook-oldaláról pedig már a bejelentése utáni órában követők százai iratkoztak le.

A korrupcióellenes megmozdulások szervezőinek egyike, az Initiativa Romania szerda este az elnöki hivatal elé hívta híveit, ahol néhány tucatnyi tüntető ezúttal az eddigi szövetségesüknek tartott államfő ellen demonstrált, amiért a legkisebb ellenállást sem tanúsította a PSD-vel szemben és még csak feltételeket sem kötött ki – például az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálását – a miniszterelnök-jelöltjük kinevezéséhez.

Az ellenzéki hangvételű Adevarulban Paul Stan ugyanolyan csalódásnak nevezi Iohannist, mint amilyen Emil Constantinescu elnök volt, aki később bevallotta, hogy “legyőzték a titkosszolgálatok”. A szerző szerint Iohannis “lepaktálását a bűnözőkkel” sokan csak azzal tudják magyarázni, hogy ő is zsarolható, vagy nem tud felnőni tisztségéhez.

Az Adevarul egy másik szerzője, Mircea Morariu engedékenyebb hangon írva az elnökről megállapította: sokan önzéssel, cinizmussal vádolják Iohannist, amikor arra játszik, hogy “nyilvánvalóan alkalmatlan” miniszterelnökükkel és megvalósíthatatlan választási ígéreteik borítékolható kudarcával a szociáldemokraták végképp lejáratják magukat a választók előtt, de a szerző szerint a jobboldali államfőnek nem nagyon volt reális választási lehetősége. A jobboldali ellenzék nem is javasolt kormányfőt, és ha a parlament – feloszlatását meggátolandó – előbb-utóbb meg is szavazott volna egy jobboldali vagy független jelöltet, az semmit sem tehetett volna a parlamentben ülő baloldali többséggel szemben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...