Bírálja az ellenzék Iohannist, amiért nem tagadta meg a szociáldemokrata kormányfőjelölt kinevezését
Utoljára módositva: 2018-01-18 13:50:55

Saját volt pártján, a jobbközép Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül a teljes parlamenti ellenzék, az ellenzéki sajtó és a korrupcióellenes tüntetéseket szervező civil szervezetek is bírálták Romániában Klaus Iohannis államfőt, amiért a legkisebb ellenkezés nélkül kormányalakítási megbízást adott a Szociáldemokrata Párt (PSD) első jelöltjének, a PSD nőszervezetét vezető Viorica Dancila EP-képviselőnek.

 

A csütörtöki lapok Traian Basescu volt államfőt, az ellenzéki Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnökét idézik, aki szerint Iohannis semmivel sem került közelebb újraválasztásához, inkább távolodott egy második elnöki mandátumtól azáltal, hogy a “legkényelmesebb utat választva” nem tagadta meg, hogy kinevezze a PSD elnökének, Liviu Dragneának a kegyeltjét.

Basescu meggyőződése, hogy a PSD képtelen a kormányzásra, Iohannis pedig megszabadíthatta volna az országot a gazdaságpolitikai kapkodástól, ha szembeszegült volna a PSD-vel. A volt elnök szerint a parlament biztosan megszavazta volna a második jelöltet, mert ha elutasítja, feloszlatását kockáztatja.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna sajnálatosnak tartja, hogy a jobboldali elnök meg sem próbálta a “katasztrófát korlátozni” és legalább egy “elfogadható” jelöltet kérni a PSD-től. A párt arra emlékeztetett, hogy a jelölt egyedüli emlékezetes megnyilvánulása az Európai Parlamentben az volt, amikor védelmébe vette a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a több százezres tüntetések hatására visszavont kormányrendeletet.

Szerda este a közösségi oldalak is megteltek az eddigi kormányellenes tüntetéseket szervezők csalódott bejegyzéseivel, Iohannis Facebook-oldaláról pedig már a bejelentése utáni órában követők százai iratkoztak le.

A korrupcióellenes megmozdulások szervezőinek egyike, az Initiativa Romania szerda este az elnöki hivatal elé hívta híveit, ahol néhány tucatnyi tüntető ezúttal az eddigi szövetségesüknek tartott államfő ellen demonstrált, amiért a legkisebb ellenállást sem tanúsította a PSD-vel szemben és még csak feltételeket sem kötött ki – például az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálását – a miniszterelnök-jelöltjük kinevezéséhez.

Az ellenzéki hangvételű Adevarulban Paul Stan ugyanolyan csalódásnak nevezi Iohannist, mint amilyen Emil Constantinescu elnök volt, aki később bevallotta, hogy “legyőzték a titkosszolgálatok”. A szerző szerint Iohannis “lepaktálását a bűnözőkkel” sokan csak azzal tudják magyarázni, hogy ő is zsarolható, vagy nem tud felnőni tisztségéhez.

Az Adevarul egy másik szerzője, Mircea Morariu engedékenyebb hangon írva az elnökről megállapította: sokan önzéssel, cinizmussal vádolják Iohannist, amikor arra játszik, hogy “nyilvánvalóan alkalmatlan” miniszterelnökükkel és megvalósíthatatlan választási ígéreteik borítékolható kudarcával a szociáldemokraták végképp lejáratják magukat a választók előtt, de a szerző szerint a jobboldali államfőnek nem nagyon volt reális választási lehetősége. A jobboldali ellenzék nem is javasolt kormányfőt, és ha a parlament – feloszlatását meggátolandó – előbb-utóbb meg is szavazott volna egy jobboldali vagy független jelöltet, az semmit sem tehetett volna a parlamentben ülő baloldali többséggel szemben.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:40
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. november 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...