Bíróságon keresi az igazát
Utoljára módositva: 2019-05-21 20:53:29

Bíróságon támadta meg az EMNP elnökválasztását és a tisztújító küldöttgyűlés határozatait Soós Sándor, a párt korábbi alelnöke, az elnökválasztáson egyetlen szavazattal alulmaradt jelölt.

Erről maga Soós Sándor számolt be kedden, kolozsvári sajtótájékoztatóján. Elmondta: ha a párt vezetése egy héten belül rendkívüli országos küldöttgyűlést hív össze, és megismétli a tisztújítást, visszavonja keresetét. Soós Sándor azt is közölte: kilépett a pártból, és nem kívánja újra megmérettetni magát. Hozzátette azonban, hogy reméli, eljön az ideje, amikor visszaléphet a pártba és folytathatja a munkát.

A párt március 23-án Nagyváradon tartott országos küldöttgyűlésén a leköszönő Szilágyi Zsolt elnök által támogatott Csomortányi Istvánt választották a párt elnökévé. Az egy szavazattal kevesebbet begyűjtő Soós Sándor az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) együttműködése megerősítésének, a két párt majdani fúziójának a programját vázolta fel.

Soós Sándor elsősorban azt kifogásolja, hogy ellenjelöltjét, Csomortányi Istvánt úgy hirdették ki a tisztújítás győztesének, hogy egyikük sem kapta meg a leadott szavazatok többségét. Mint felidézte: 170 küldött szavazott, az egyszerű többséghez 86 szavazatra lett volna szükség. Három szavazat azonban érvénytelennek bizonyult, és Csomortányi István 84 szavazatot kapott, ő pedig 83-at. Úgy vélte: az ülés levezetőinek meg kellett volna ismételtetniük a szavazást, vagy új szavazással kellett volna megerősíttetniük Csomortányi István megválasztását, ezt azonban nem tették meg.

Soós Sándor a küldöttek mandátumainak az igazolását is szabályzatellenesnek tartotta. Megjegyezte: több olyan párttag is mandátumot kapott, aki nem volt valamely megyei küldöttgyűlés küldötte. Elmondta: előbb a párt szabályzatfelügyelő és etikai bizottságánál kereste az igazát, de a testület „politikai döntést hozott”. A Transindex beszámolója szerint Soós arról is beszélt, hogy az EMNP vezetése a jelek szerint nem hajlandó kompromisszumos megoldást kötni, a Szatmár megyei pártszervezet vezetőjét például egyik napról a másikra rúgták ki, mert a megye képviselői a küldöttgyűlésen mellé álltak, de szerinte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ősszel esedékes tisztújításán is félreállítások várhatók.

Megjegyezte: nem akart ártani a pártjának, de úgy érezte, ha az erdélyi magyar jobboldal szemet huny a párton belüli szabálytalanságok fölött, akkor nincs jövője. Ezért ő is a bíróságon keresi az igazát, amint azt 2002-ben Tőkés László tette a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) folytatott vitájában.

Az EMNP országos elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében azt közölte: óvandó értéknek tekinti, hogy az EMNP-ben az elnök megválasztásának tétje van, ez nem csupán egy előre egyeztetett formaság. Azt is hozzátette: a szervezet legfőbb feladatának az önkormányzati választásokra való felkészülést tekinti, és a nyilvánosság előtt nem kíván foglalkozni a legutóbbi országos küldöttgyűlés körüli nézetkülönbségekkel.

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 10.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...