Bizalmat kapott a 4. Ponta-kormány
Utoljára módositva: 2014-12-16 08:55:33

Meggyőző többséggel — 377 szavazattal a beiktatáshoz minimálisan szükséges 285 helyett — bizalmat szavazott hétfőn a parlament Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök új kormányának.

Meggyőző többséggel bizalmat szavazott hétfőn a parlament Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök új kormányának

A negyedik Ponta-kormányban a miniszterelnök Szociáldemokrata Pártja (PSD) adja a legtöbb tárcavezetőt, mellettük a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR), a Konzervatív Párt (PC), valamint a most belépő Liberális Reform Párt (PLR) kapott két-két miniszteri posztot.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem vesz részt az új kormányban. Az RMDSZ belső parlamentje szombaton döntött arról, hogy a szövetség kilép Ponta kormányából, miután az elnökválasztáson a magyarok túlnyomó többsége nem a szociáldemokrata politikust, hanem a választásokon győztes Klaus Iohannist, a jobbközép jelöltjét támogatta.

Közben kiújult a székelyföldi „jelkép-háború” is, miután a kormány Kovászna megyei képviselője bírságot szabott ki a magyar himnusz éneklése miatt, és a köztéren lévő székely zászlók miatt is újabb büntetéseket helyezett kilátásba.

Ennek ellenére a szövetség úgy döntött, hogy megelőlegezi a bizalmat Pontának, és megszavazza az új kabinetet annak reményében, hogy folytatni fogja annak a kisebbségi fejezetnek a gyakorlatba ültetését, amely az RMDSZ-szel márciusban megkötött koalíciós megállapodáskor került a kormány programjába, és amelyet az új kabinet is átvett.

A bukaresti kormánynak az eddigi négy helyett egy miniszterelnök-helyettese lesz. A kormánytagok száma 25-ről 22-re csökkent. Kevesebb párton kívüli technokrata lesz a kormányban, a kabinet tagjainak többsége tagja a törvényhozásnak, Bogdan Aurescu külügyminiszter és az oktatási tárcát átvevő Sorin Campeanu, a Bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora kivételével.

Victor Ponta azt ígérte, megpróbál jobban együttműködni a törvényhozással és az ellenzékkel is konszenzusra törekszik olyan jelentős döntések előkészítésekor, mint a választási reform és az alkotmánymódosítás. A gazdasági célkitűzések között Ponta az autópálya-program folytatását, egyes élelmiszerek áfájának csökkentését említette.

Hazánkban 2016 végén jár le a 2012 decemberében kezdődött parlamenti ciklus. Victor Ponta novemberben megpályázta az államfői tisztséget, és alulmaradt a küzdelemben a jobbközép jelöltjével, Klaus Iohannisszal szemben. Politikai elemzők szerint a választási vereség után Ponta kormánya legitimitását akarta demonstrálni: ezért eszközölt annyi változást a kormányban, amelyhez már a törvényhozás jóváhagyására volt szükség.

A megújult Ponta-kormány nyolc új tagja várhatóan ma este teszi le a hivatali esküt.

Milyen tárcák élén volt minisztercsere?

A gazdasági, a pénzügyi, a kulturális, a távközlési tárca, a diaszpóráért felelős minisztérium, valamint az oktatási, az energiaügyi és környezetvédelmi tárcák esetében történt minisztercsere. Több olyan területet, amelyet tárca nélküli miniszter felügyelt, politikusok által vezetett, nagyobb minisztériumoknak rendelnek alá. Megszűnik többek között két párton kívüli technokrata — az ország energetikai stratégiáját kidolgozó Răzvan Nicolescu energiaügyi, illetve Florin-Nicolae Jianu kis- és középvállalkozásokért felelős tárca nélküli miniszter — posztja, hogy egy új tárcát hozzanak létre Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök vezette PLR számára, amelyet Andrei Gerea korábbi gazdasági miniszter tölt majd be. Szintén a PLR-hez kerül a környezetvédelmi tárca, amelyet eddig Korodi Attila, az RMDSZ politikusa vezetett. A vízügyekkel kiegészülő minisztérium élére Gratiela Gavrilescu képviselőtkerül. A PC elnöke, Daniel Constantin megmarad a mezőgazdasági tárca élén, de nem lesz már kormányfő-helyettes. Pártja politikai súlyát azzal növeli a kormányban, hogy a PC adja az új oktatási minisztert, Sorin Cîmpeanu, a Bukaresti Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem rektora személyében. A kulturális tárca irányítását Ionuţ Vulpescu, a PSD politikusa veszi át az RMDSZ-es Hegedüs Csillától. A szociáldemokrata politikus bejelentette: folytatni akarja a 2012-ben elfogadott kormányprogram gyakorlatba ültetését. A politikai elemzők szerint Ponta legitimitását szeretné demonstrálni: ezért eszközölt annyi változást a kormányban, amelyhez már a törvényhozás jóváhagyására is szükség van.

Ők az új miniszterek

Az átalakított kormány új felépítése, illetve a miniszterek névsora: Liviu Dragnea (regionális fejlesztés); Gabriel Oprea (belügy); Daniel Constantin (mezőgazdaság); Rovana Plumb (munkaügy); Nicolae Bănicioiu (egészségügy); Mihai Tudose (gazdaság) — Constantin Niţă helyett; Darius Vâlcov (pénzügy), a volt költségvetésért felelős tárca nélküli miniszter Ioana Petrescu helyét veszi át; Robert Cazanciuc (igazságügy); Eugen Teodorovici (európai alapok); Ioan Rus (szállításügy); Ionuţ Vulpescu (kultúra) Hegedüs Csilla tárcáját veszi át; Bogdan Aurescu (külügy); Mircea Duşa (védelem);

Gabriela Szabo (sport és ifjúság); Sorin Grindeanu (távközlés) veszi át Răzvan Cotovelea (PC) helyét; Adrian Anghel (diaszpóra) PSD-s szenátor kerül a technokrata Bogdan Stanoevici helyére; Eugen Nicolicea (parlamenti kapcsolattartás); Sorin Cîmpeanu (oktatás) a PC javaslatára veszi át Remus Pricopietől a tárca vezetését; Andrei Gerea (energia, kis- és középvállalkozások), a Tăriceanu-féle PLR jelöltje a két külön minisztériumból egybeolvasztott tárcát kapja meg, amelyeket eddig Răzvan Nicolescu, illetve Florin Jianu vezetett; Graţiela Gavrilescu (környezetvédelem) Korodi Attila helyét veszi át.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Alita: A harc angyala
Ma, 21:00
Évszázadok múlva a jövőben, Iron City roncstelepén egy kiber-doktor, Ido, rábukkan a magára hagyott, eszméletlen kiborglányra, Alitára, és magával viszi klinikájára. Magához térve, Alita képtelen felidézni, kicsoda ő, és a világról sincsenek ismeretei; minden új élményt jelent számára. Próbál hozzászokni új életéhez és Iron City veszedelmekkel teli utcáihoz, miközben Ido óvná őt rejtélyes múltjától. A lány összebarátkozik a talpraesett Hugóval, aki viszont inkább segítene neki visszanyerni emlék
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...