Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be
Utoljára módositva: 2019-06-12 16:59:48

Romániának Európa-párti jövőképpel rendelkező kormányra, és a 27 helyett legtobb 15 minisztériumra van szüksége, amelyek az ország prioritásaival foglalkozna – olvasható a bizalmatlansági indítványban.

 

 

A bizalmatlansági indítványt ellenzéki pártok terjesztették szerdán a parlament elé. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói által kezdeményezett beadvány szerint a leendő kormánynak kötelessége egy korszerű szavazási rendszert bevezetni, amely lehetővé teszi a külföldön tartózkodó román állampolgárok számára is az akadálymentes voksolást. Az aláírók szerint május 26-án az ország szavazópolgárai egyértelműen ‘az utóbbi 30 év legártalmasabb kormánya elleni bizalmatlansági indítványra szavaztak’, és nemet mondtak a Szociáldemokrata Párt Európa-ellenes és igazságszolgáltatás-ellenes diskurzusára. A PNL, az USR és a PMP képviselői szerint véget ért Viorica Dăncilă miniszterelnöki mandátuma, és Teodor Meleşcanu külügyminiszterrel, valamint Carmen Dan belügyminiszterrel együtt felelnie kell a május 26-i, külföldön lezajlott szavazás néhezségei miatt. ‘Ha nem sikerült elgázosítani augusztus 10-én Bukarestben azokat a román állampolgárokat, akik nem akartak egy inkompetensek és korruptak által vezetett országot, most jónak tartotta megalázni őket, csúfot űzni belőlük, vég nélküli sorokban tartani őket, amelyeket kiállva végül még csak nem is tudtak szavazni. Vallja be ma a román nép előtt, hogy mi lett volna a május 26-i választások eredménye a PSD-re nézve, ha a külhoni románok is tudtak volna szavazni! Sajnos ön utána se hazudtolta meg önmagát, és ahelyett, hogy lemondott volna és megkövetné a románokat az ön által irányított demokráciaellenes merényletért, ön továbbra is fittyet hányt mindenkire, és Titus Corlăţeant szándékozott a kormány tagjává kinevezni, aki 2014-ben űzött csúfot a románokból és megakadályozta őket a szavazásban’ – olvasható a kormányfőhöz intézett szövegben. Az indítvány aláírói úgy vélik: nem lehet már bízni abban, hogy a PSD és az ALDE végleg lemondott volna az igazságszolgáltatás, a büntetőjog elleni ‘támadásról’, mert ‘a PSD talán fellélegzett, miután megszabadult Liviu Dragneától, de a pártállam új vezetőségét ugyanazok veszik körül, akiknek komoly gondjaik vannak az igazságszolgáltatással, és türelmetlenül dörzsölik a kezüket, hogy újabb sürgősségi kormányrendeletet adjanak ki, amely a korruptaknak kedvez.’ Az ellenzék azt is nehezményezi, hogy a kormány párt- és állampropagandára használja fel a közszolgálati rádiót és televíziót, valamint, hogy ‘futószalagon’ adja ki a sürgősségi rendeleteket. ‘Minden, a PSD-t vagy az ALDE-t támogató szavazat a románok május 26-én kifejezett akarata elleni szavazat! Minden, a bizalmatlansági indítványt támogató szavazat egy újabb esélyt jelent Romániának’ – érvelnek a beadvány megszövegezői.

Aláírta a bizalmatlansági indítványt – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Kelemen Hunor. „Aláírtam az indítványt és azt javasolom kollégáimnak, hogy szavazzuk is meg. Formálisan kedden, a frakcióink együttes ülésén hozunk erről döntést” – mondta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Kelemen arról is tájékoztatott, hogy az RMDSZ javaslatára bekerült a beadvány szövegébe az úzvölgyi katonai temető körül kialakult helyzet és a megyeitanács-elnökök megválasztását módosító sürgősségi kormányrendelet kérdése is. A beadvány szövegét szerdán olvasták fel a parlamentben és június 18-án, kedden vitáznak róla.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...