Bizonytalan a 2018-as büdzsé
Utoljára módositva: 2017-11-10 17:45:52

A jövedelemadó csökkentése következményeként a megyei tanács számára visszaosztott pénzösszeg megfeleződhet jövőre, az idei 60 millióról 30 millióra, mondta Pataki Csaba tanácselnök.

Sok gondot fog okozni a 2018-as esztendőben a helyi és megyei költségvetésekben a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra való csökkentése. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy egyelőre kíváncsian várják a 2018-as évre vonatkozó központi költségvetést, abból majd kiderül, hogy mire lehet számítani helyi szinten. „Egyelőre annyit mondhatok, hogy a megyei tanács az idei esztendőre 60 millió lejt kapott a jövedelemadó visszaosztása során, ám a jövőt illetően szomorú előrejelzések vannak. Mi két típusú számolást végeztünk a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján, s elmondhatom, egyik esetben sem haladta meg az összeg a 30 millió lejt, tehát az idei összeg felét” — fogalmazott Pataki Csaba. A tanács elnöke elmondta, hogy a kormány még az idei, azaz a 2017-es költségvetési ígéreteit sem tartotta be, hiszen a a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) idei évi költségvetését már 20 millió lejjel egészítették ki azért, hogy se az alkalmazottak, se a támogatottak nem maradjanak fizetés, juttatás nélkül. A tanács elnöke ugyanakkor ismét beszámolt arról, hogy a kormány különböző rendeletek által meghatározta, hogy a közintézmények alkalmazottainak bére milyen mértékben kell növekedjen, mint ahogy egyes esetekben a létszámnövekedésről is határoztak, azonban a költségvetési ígéreteiknek eddig nem tettek eleget. A DGASPC kapcsán Pataki elmondta, jelenleg is azon dolgoznak, hogy átcsoportosítsanak a költségvetésből pénzösszeget, hogy biztosítani tudják az intézmény alkalmazottainak decemberi bérét is, illetve az intézmény fenntartását. A tanács elnöke úgy véli, érdekes év elé nézünk, s nem lehet tudni, mit hoz, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy minden pályázat, projekt rejt olyan költségeket, melyeket a megyei tanács saját költségvetéséből kell kigazdálkodjon, az európai uniós finanszírozású projektek esetén önrészt kell biztosítani, míg a határon átívelő projektek előfinanszírozási rendszerben működnek, de azzal is számolni kell, hogy közbejöhetnek sürgősségi beavatkozást igénylő problémák.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 19.
Kedvese sokszor eltúlozza kicsit a dolgait, de ne nevesse ki ezért. Mindez arra szolgál, hogy elrejtse bizonytalanságát és önbizalomhiányát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 19.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...