Bizonytalanság az egészségügyben
Utoljára módositva: 2014-03-11 10:22:38

Nicolae Bănicioiu miniszter kinevezése után úgy döntött, minden korábban hozott intézkedést felülvizsgál, így csúszik a keretszerződés és az ártámogatott gyógyszerek listájának elfogadása.

 

Április elsejétől kellene életbe lépnie az új egészségügyi törvénynek, melyet Eugen Nicolăescu korábbi egészségügyi miniszter terjesztett elő. Ennek értelmében a családorvosok naponta legfeljebb húsz pácienst fogadhatnának, a huszonegyedik betegnek már fizetnie kellene az orvosi vizsgálatért, emellett ingyenes és ártámogatott receptet sem lehet felírni a számára. Ezek az elképzelések nem találtak kedvező fogadtatásra az egészségügyi berkekben, s egyre többször hangzott el, hogy az orvosok nem írják alá a keretszerződést. A felmerült gondokkal kapcsolatban megkerestük a Román Orvosi Kamara alelnökét, dr. Călin Bumbuluţot — aki egyben a Szatmár Megyei Orvosi Kamara elnöke is —, s megtudtuk, hogy egyelőre semmilyen változásra nem kell számítani az egészségügyi ellátás terén, ugyanis a jelenlegi egészségügyi miniszter, Nicolae Bănicioiu kinevezése után úgy döntött: minden olyan rendeletet, programot megvizsgál, amelyet elődje kezdeményezett. Június elsejéig semmilyen változás nem történik az egészségügyi keretszerződés tekintetében, addig minden a jelenlegi szabályok szerint működik. „Az elkövetkező időszakban tárgyalássorozat veszi kezdetét, melyek során a keretszerződés tartalmát is megbeszéljük az új miniszterrel, s június elsején kiderül, hogy a jelenlegi keretszerződést hosszabbítjuk-e meg, vagy az új keretszerződés módosított változatát fogadjuk el. Kinevezése óta a miniszter nem találkozott az Egészségügyi Koalíciós Egyesület tagjainak képviselőivel, így nem tudjuk, hogy milyen tervei vannak. Ami biztos, a pácienseket semmilyen hátrány nem éri a közeljövőben” — nyilatkozta Bumbuluţ.

Nem csak az egészségügyi keretszerződés megkötése csúszik, hanem az ártámogatott gyógyszerek listájának jóváhagyása is várat magára. Emiatt a betegek nem juthatnak hozzá a korszerű gyógyszerkészítményekhez. Annak ellenére, hogy a korábbi egészségügyi miniszter kétszer is megígérte, hogy elfogadják a frissített listát, Nicolăescu lemondása után Bănicioiu a lista elfogadásának halasztásáról döntött a páciensek nagy elégedetlenségére. Az új jegyzékbe ugyanis bekerülnének az elmúlt hat évben megjelent termékek is, ezáltal megközelítőleg 130 új, daganatos és szívbetegség, illetve hepatitisz kezelésére alkalmas gyógyszer kerülne fel a listára. Míg az egészségügyi minisztérium szintjén halogatják a korszerű készítményeket tartalmazó lista elfogadását, addig a romániai betegek lassú és fájdalmas halálra vannak ítélve, vélik a betegek jogait védő egyesületek, akik kérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül hagyják jóvá az ártámogatott gyógyszerek hat év után frissített jegyzékét.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...