Bizonytalanság az egészségügyben
Utoljára módositva: 2014-03-11 10:22:38

Nicolae Bănicioiu miniszter kinevezése után úgy döntött, minden korábban hozott intézkedést felülvizsgál, így csúszik a keretszerződés és az ártámogatott gyógyszerek listájának elfogadása.

 

Április elsejétől kellene életbe lépnie az új egészségügyi törvénynek, melyet Eugen Nicolăescu korábbi egészségügyi miniszter terjesztett elő. Ennek értelmében a családorvosok naponta legfeljebb húsz pácienst fogadhatnának, a huszonegyedik betegnek már fizetnie kellene az orvosi vizsgálatért, emellett ingyenes és ártámogatott receptet sem lehet felírni a számára. Ezek az elképzelések nem találtak kedvező fogadtatásra az egészségügyi berkekben, s egyre többször hangzott el, hogy az orvosok nem írják alá a keretszerződést. A felmerült gondokkal kapcsolatban megkerestük a Román Orvosi Kamara alelnökét, dr. Călin Bumbuluţot — aki egyben a Szatmár Megyei Orvosi Kamara elnöke is —, s megtudtuk, hogy egyelőre semmilyen változásra nem kell számítani az egészségügyi ellátás terén, ugyanis a jelenlegi egészségügyi miniszter, Nicolae Bănicioiu kinevezése után úgy döntött: minden olyan rendeletet, programot megvizsgál, amelyet elődje kezdeményezett. Június elsejéig semmilyen változás nem történik az egészségügyi keretszerződés tekintetében, addig minden a jelenlegi szabályok szerint működik. „Az elkövetkező időszakban tárgyalássorozat veszi kezdetét, melyek során a keretszerződés tartalmát is megbeszéljük az új miniszterrel, s június elsején kiderül, hogy a jelenlegi keretszerződést hosszabbítjuk-e meg, vagy az új keretszerződés módosított változatát fogadjuk el. Kinevezése óta a miniszter nem találkozott az Egészségügyi Koalíciós Egyesület tagjainak képviselőivel, így nem tudjuk, hogy milyen tervei vannak. Ami biztos, a pácienseket semmilyen hátrány nem éri a közeljövőben” — nyilatkozta Bumbuluţ.

Nem csak az egészségügyi keretszerződés megkötése csúszik, hanem az ártámogatott gyógyszerek listájának jóváhagyása is várat magára. Emiatt a betegek nem juthatnak hozzá a korszerű gyógyszerkészítményekhez. Annak ellenére, hogy a korábbi egészségügyi miniszter kétszer is megígérte, hogy elfogadják a frissített listát, Nicolăescu lemondása után Bănicioiu a lista elfogadásának halasztásáról döntött a páciensek nagy elégedetlenségére. Az új jegyzékbe ugyanis bekerülnének az elmúlt hat évben megjelent termékek is, ezáltal megközelítőleg 130 új, daganatos és szívbetegség, illetve hepatitisz kezelésére alkalmas gyógyszer kerülne fel a listára. Míg az egészségügyi minisztérium szintjén halogatják a korszerű készítményeket tartalmazó lista elfogadását, addig a romániai betegek lassú és fájdalmas halálra vannak ítélve, vélik a betegek jogait védő egyesületek, akik kérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül hagyják jóvá az ártámogatott gyógyszerek hat év után frissített jegyzékét.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 78 ár beltelek a Vetési úton. Tel.:...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mivel leped meg a párod Valentin-nap alkalmából?
Mozival
Romantikus vacsorával
Virággal vagy édességgel
Ékszerrel
Nem szoktuk ünnepelni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...