Biztonságos közlekedés az őszi utakon
Utoljára módositva: 2014-10-17 18:00:32

Beköszöntött az ősz, és ezzel megváltoznak az út-, látási és időjárási viszonyok is. Fontos feladat az őszi, kora téli közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott időjárási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni.

 

Aki nem tudja, mikor kell használni a ködlámpát, arra bírság vár

Az őszi reggelek, az esős és hideg időjárás velejárója a gyakori köd, amit nagyon sok sofőr alábecsül. A rossz látási viszonyok miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért a rendőrök már azt is ellenőrzik, hogy bekapcsolják-e a sofőrök a ködlámpát. Aki nem tudja, mikor kell használni, azt büntetés fenyegeti.

 

Mikor használjuk a ködlámpát?

 

„Az elülső ködlámpa ködben folyamatosan be lehet kapcsolva, a hátsót viszont rossz látási viszonyok között is ki kell kapcsolni, ha hosszú kocsisorban araszolnak az autóval. A fény ugyanis megvakíthatja a mögöttünk haladó sofőröket” — mondják a közlekedésrendészek. A ködlámpák használatára főként lakott területen kívül kell gondolni, ahol gyorsabban haladnak a gépkocsik. Rossz látási viszonyoknál épp ezzel a plusz megvilágítással figyelmeztethetjük a közúti forgalom résztvevőit az autónkra.

A ködlámpák helytelen használatáért bírság is fenyeget: ha ködben vezet az autós kikapcsolt ködlámpákkal, akkor 360 lejes bírságot kaphat, de ellenkező esetben is kaphat büntetést az autós: ha olyankor van bekapcsolva a ködlámpa, amikor ez nem indokolt. Ezt a szabálysértést nagyon gyakran gondatlanságból követik el a sofőrök, mert kiérve a ködös részből-útszakaszról, egyszerűen elfelejtik lekapcsolni a lámpát. Ez főleg hosszabb utakon szokott előfordulni, ahol mondjuk 20 kilométeren át köd van, aztán a sofőr hirtelen olyan vidékre ér, ahol gyönyörűen süt a nap.

 

Egyéb veszélyek

 

A köd pedig csak egy az őszi utakon fenyegető veszélyek közül. Főként az jelent kockázatot, hogy néhány hét is eltelhet, míg a sofőrökben tudatosul, hogy az utakon már teljesen más körülmények uralkodnak, mint nyáron. A lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik az úttestet, akárcsak a mezőgazdasági gépek által felhordott sár. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után is az utakon, emiatt az arra közlekedő gépjárművek vezetői már csak későn észlelhetik őket. Ilyenkor annak is nagyobb az esélye, hogy az autó elé hirtelen vadállat fut. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal súlyosabb tragédiákhoz vezethet, ha nagy sebességnél megpróbálják elkerülni a vadat, elrántják a volánt, és megcsúsznak.

 

Biciklis és gyalogos

 

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kellékei a kerékpároknak az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű, előírásoknak megfelelő hátsó prizma, a kerékpárosnak pedig a láthatósági mellény viselése, nem csak a bírság elkerülése miatt, hanem saját biztonságuk és testi épségük érdekében. Minden évszakban érvényes, de a nedves, csúszós őszben különösen: gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre.

Célszerű, hogy a gyalogosok is változtassanak közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek féktávja is jelentősen megnő!

 

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 13:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 21:00
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 24.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...