Biztonságos közlekedés az őszi utakon
Utoljára módositva: 2014-10-17 18:00:32

Beköszöntött az ősz, és ezzel megváltoznak az út-, látási és időjárási viszonyok is. Fontos feladat az őszi, kora téli közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozott időjárási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni.

 

Aki nem tudja, mikor kell használni a ködlámpát, arra bírság vár

Az őszi reggelek, az esős és hideg időjárás velejárója a gyakori köd, amit nagyon sok sofőr alábecsül. A rossz látási viszonyok miatt ilyenkor nagyobb a balesetveszély, ezért a rendőrök már azt is ellenőrzik, hogy bekapcsolják-e a sofőrök a ködlámpát. Aki nem tudja, mikor kell használni, azt büntetés fenyegeti.

 

Mikor használjuk a ködlámpát?

 

„Az elülső ködlámpa ködben folyamatosan be lehet kapcsolva, a hátsót viszont rossz látási viszonyok között is ki kell kapcsolni, ha hosszú kocsisorban araszolnak az autóval. A fény ugyanis megvakíthatja a mögöttünk haladó sofőröket” — mondják a közlekedésrendészek. A ködlámpák használatára főként lakott területen kívül kell gondolni, ahol gyorsabban haladnak a gépkocsik. Rossz látási viszonyoknál épp ezzel a plusz megvilágítással figyelmeztethetjük a közúti forgalom résztvevőit az autónkra.

A ködlámpák helytelen használatáért bírság is fenyeget: ha ködben vezet az autós kikapcsolt ködlámpákkal, akkor 360 lejes bírságot kaphat, de ellenkező esetben is kaphat büntetést az autós: ha olyankor van bekapcsolva a ködlámpa, amikor ez nem indokolt. Ezt a szabálysértést nagyon gyakran gondatlanságból követik el a sofőrök, mert kiérve a ködös részből-útszakaszról, egyszerűen elfelejtik lekapcsolni a lámpát. Ez főleg hosszabb utakon szokott előfordulni, ahol mondjuk 20 kilométeren át köd van, aztán a sofőr hirtelen olyan vidékre ér, ahol gyönyörűen süt a nap.

 

Egyéb veszélyek

 

A köd pedig csak egy az őszi utakon fenyegető veszélyek közül. Főként az jelent kockázatot, hogy néhány hét is eltelhet, míg a sofőrökben tudatosul, hogy az utakon már teljesen más körülmények uralkodnak, mint nyáron. A lehulló falevelek rendkívül csúszóssá teszik az úttestet, akárcsak a mezőgazdasági gépek által felhordott sár. Az állati erővel vont járművek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után is az utakon, emiatt az arra közlekedő gépjárművek vezetői már csak későn észlelhetik őket. Ilyenkor annak is nagyobb az esélye, hogy az autó elé hirtelen vadállat fut. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sokkal súlyosabb tragédiákhoz vezethet, ha nagy sebességnél megpróbálják elkerülni a vadat, elrántják a volánt, és megcsúsznak.

 

Biciklis és gyalogos

 

A kerékpárosoknak célszerű járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen egyre hamarabb köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Nélkülözhetetlen kellékei a kerékpároknak az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű, előírásoknak megfelelő hátsó prizma, a kerékpárosnak pedig a láthatósági mellény viselése, nem csak a bírság elkerülése miatt, hanem saját biztonságuk és testi épségük érdekében. Minden évszakban érvényes, de a nedves, csúszós őszben különösen: gyalogátkelőhely előtt szálljanak le kerékpárjukról, s körültekintőbben lépjenek le az úttestre.

Célszerű, hogy a gyalogosok is változtassanak közlekedési szokásaikon, hiszen a rosszabb látási viszonyok miatt biztonságosabb világosabb öltözetet viselni. Az úttestre való lelépés előtt alaposan szét kell nézni és figyelembe kell venni azt a körülményt, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek féktávja is jelentősen megnő!

 

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Sokkal több mint testőr
Ma, 19:15
Nem könnyű a testőrök sorsa. Pláne, ha egy folyton rinyáló gyilkost kell pátyolgatniuk. A profi védelmi ügynököt (Ryan Reynolds) egy nap szokatlan küldetéssel bízzák meg: halálos ellenségét, a világ egyik leghírhedtebb és legkeresettebb bérgyilkosát (Samuel L. Jackson) kell az oltalmazó szárnyai alá vennie. Bár eddig a stukker másik végéről szagolták a puskaport, az eltökélt testőrnek és a stiklikben járatos gengszternek ezúttal össze kell fognia, hogy - lehetőleg élve - eljussanak a hágai bírós
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc őszi italod?
Forró, citromos tea
Jó meleg kakaó
Isteni forrócsoki
Fűszeres forralt bor
Egyik sem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 20.
Képes kiolvasni kedvese szeméből annak kívánságait és ez bizony elbűvöli őt. Alakítsák úgy időbeosztásukat, hogy az estét zavartalanul együtt tölthessék.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...