Biztonságos vakációzás — néhány szabály, amit ajánlott betartani
Utoljára módositva: 2018-07-05 13:14:13

A vakáció rengeteg (zömében felnőtt nélküli) szabadidőt jelent, s ezzel együtt azt is, hogy a gyerkőcök sokkal több balesetveszélynek vannak kitéve — pár unalomig ismert dologra nem árt figyelni.

Teljében a gyermekek által annyira várt nyári szünet, amelynek napjaiban rengeteg mindent lehet csinálni, hiszen a következő két hónap korosztálytól függetlenül minden diák számára a szórakozásról, játszásról, strandolásról, bringázásról és focizásról szól — amely nagyon sokszor felnőtt felügyelet nélküli szabadsággal jár együtt, hiszen a szülők szabadsága lényegesen rövidebb, mint a nagyvakáció, s nincsenek minden családban „vidéki nagyszülők”, akikhez el lehet küldeni a gyerkőcöket. Annak érdekében, hogy a vakáció valóban gondtalan és minden problémától mentes legyen, fontos, hogy a szülők felkészítsék csemetéiket a rájuk leselkedő esetleges veszélyekre, ugyanis (bármennyire unalomig ismerten hangzik) a vakációk napjaiban jelentősen megnő a gyermekek veszélyeztetettsége, kezdve a közlekedési balesetektől, az otthoni, játszás közbeni baleseteken át akár az áldozattá válásukig.

A kisgyermekek (de nem csak) számára legfontosabb szabály, hogy idegenekben — még ha kedvesek is — ne bízzanak meg, és soha ne menjenek velük sehová, még útbaigazítás céljából sem; ha pedig egyedül vannak otthon, ne nyissanak ajtót, és ne engedjenek be a lakásba idegent, még akkor sem, ha valamilyen közszolgáltató (gáz, víz, áram) egyenruháját viseli. De ugyanilyen fontos (és az egyik legnehezebben betartható szabály), hogy értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen és ne adják oda játszótéri, negyedbeli félismerősöknek szemrevételezés céljából. Az pedig magától értetődik — legalábbis a rendőrség szerint —, hogy már az 5–6 évesek is ismerjék az egységes segélyhívó telefonszámát (112), valamint szüleik mobilszámát. A nagyobbak, kiskamaszok esetében már az is fontos, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja tölteni az idejét, ezért mikor elmegy otthonról, kérdezzenek rá, hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét is, ha pedig este későig elhúzódik a focizás, játszás vagy mozizás-fagyizás, lehetőség szerint ne egyedül induljanak haza, hanem egymást kísérve! Persze a gyerkőcök a lakás falai között is veszélybe kerülhetnek — a számítógép/laptop előtt. Lerágott csont már a téma, de egyrészt számtalan olyan számítógépes program, szűrő van, amelynek telepítésével a szülő lehetővé teszi a veszélytelen böngészést a világhálón, másrészt nem árt elismételni a vakációzó ifjúnak: kezelje óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel vele a kapcsolatot, hiszen sokszor még a felnőttek sem tudják biztosan, ki van valójában a profil mögött, akivel beszélgetni kezdenek; gondolja meg, mit oszt meg a közösségi oldalakon, mert ami egyszer felkerült a világhálóra, az teljesen soha nem törölhető onnan, a létrehozott profiloldalon pedig a lehető legkevesebb információt adják meg magukról, családjukról, elérhetőségeikről! Napjainkban sajnos egyre nagyobb teret hódít az online zaklatás (sértő, megfélemlítő vagy épp fenyegető levelek, üzenetek), s az esetek zömében nem is rossz szándékú felnőttek a zaklatók, hanem kis- és nagy kamaszok egykorú ismerősei, osztály- vagy iskolatársai — a szülőknek mindenképp hasznos elbeszélgetniük gyermekeikkel arról, hogyan is kezeljék az ilyen helyzeteket, ha megtörténnek, s ne restelljenek/féljenek szólni, ha valaki(k)nek a céltáblája lettek.

A vakáció rengeteg szabadidőt jelent — s ezzel együtt azt is, hogy a gyerkőcök sokkal gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban, játszótereken és az utak mentén, legtöbbször biciklizve vagy épp gördeszkázva, görkorizva. Nem véletlen, hogy ezekben a hónapokban ugrásszerűen megnő a gyermekbalesetek száma (zömük biciklis baleset), a legérintettebb korosztály pedig a 10–14 évesek — a rendőrség arra kéri a szülőket, hogy tanítsák meg és tudatosítsák a legfontosabb közlekedési szabályokat; a közlekedőket pedig arra: vegyék figyelembe, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük, és teljesen másként látják a világot, időnként kalandot keresve minden észlelt dologban.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Kókusz Kokó, a kis sárkány - Irány a dzsungel
Ma, 15:00
Készüljetek fel a valaha volt legtüzesebb vakációra! Kókusz Kokó családjával és legjobb barátjával, Oszkárral indul életük legnagyobb kalandjára, egyenesen a dzsungel mélyére. A nyaralás nem indul jól. A kis tűzokádó sárkány bár számos történetet halott már nagypapájától a goromba vízi sárkányokról, eddig eggyel sem találkozott, most azonban útjukat állja néhány jól megtermett példány, így hajójuknak új útvonalat kell keresni. Az ismeretlen vizeken váratlanul léket kapnak, amiért a gyanú szerint
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Oh, Ramona
Ma, 16:35
Román vígjáték
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Dermesztő hajsza
Ma, 18:35
A fagyos coloradói síközpontban hókotró-sofőrként dolgozó Nels (Liam Neeson) nyugodt élete fenekestül felfordul, mikor fiát, a helyi, nagyhatalmú drogbáró meggyilkolja. Az Év Polgára cím birtokosa még sosem tért le a helyes útról, egészen mostanáig: a feldühödött apa kezébe veszi az irányítást, extrém előítéletekkel és nehézfegyverekkel felvértezve bosszúhadjáratba kezd. A gyilkos tempójú Nelst egyetlen cél élteti, egytől egyig ki akarja iktatni a kartell embereit… és az egykor feddhetetlen hómu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Alelnök
Ma, 20:50
Az Oscar-díjas és igen szórakoztató A NAGY DOBÁS-ban Adam McKay író-rendező a 30-as évekbeli nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb pénzügyi összeomláshoz vezető Wall Street-i trükközésről rántotta le a leplet. Új filmje, az ALELNÖK egy újabb igaz sztorit vázol: a jelenkori amerikai politika egyik legzárkózottabb és legtitkolódzóbb elméjét, Richard Bruce (Dick) Cheneyt állítja a középpontba, Christian Bale újabb nagy átalakulást prezentáló alakításában. Szereplőtársai Amy Adams, Steve Carel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 22.
Legmerészebb álmait is megvalósíthatja ma, bár tény, hogy keményen meg kell dolgoznia a sikerért, de nem fogja sajnálni a befektetett energiát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. február 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...