Biztosították a támogatást a megyei projektekre
Utoljára módositva: 2017-12-09 10:02:52

A jövőben számos beruházás valósul meg Szatmár megyében, a támogatás már megvan. A bukaresti szakhatóság a megyeközpontban megépítendő Szamos-hidat nevezte a legfontosabb beruházásnak.

Tegnap ünnepélyes keretek között írtak alá a Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében kilenc infrastrukturális fejlesztésről szóló szerződést. A szerződéseket Paul Stănescu kormányfőhelyettes, a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szignózták. Pataki elmondta: örvendetes, hogy a kormány úgy alakítja a költségvetését, hogy abban a PNDL folytatására különítenek el pénzösszegeket. „Szatmár megye a beruházások megvalósítása által korszerű úthálózattal büszkélkedik majd. Most 63 kilométer útszakasz korszerűsítésének finanszírozási pályázatát írjuk alá, melyek hozzáadódnak a régióban már létező projektekhez. A PNDL jelentős pénzösszegeket hoz Szatmár megyébe, ami hosszú távú fejlődéshez vezet majd. A pénzeket előre meghatározott kritériumok alapján osztjuk szét a területi-közigazgatási egységek között” — fogalmazott Stănescu, aki ugyanakkor gratulált a polgármestereknek az eddig kifejtett munkájukhoz, és arra kérte őket, hogy minél hamarabb juttassák el a minisztériumhoz dossziéikat a szükséges iratokkal, hogy a lehető legrövidebb időn belül alá lehessen írni a finanszírozási szerződéseket. Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár elmondta, örül, hogy ismét megyénkbe látogathatott, és újabb finanszírozási szerződések kerülnek aláírásra, hiszen a Szatmár megyei lakosok megérdemlik a fejlesztéseket. A PNDL1 keretében, 2013 és 2016 között megyénkből 98 projekt nyert finanszírozást, míg a 2017-ben indult PNDL2 keretében megyénkből 122 pályázatot hagytak jóvá kormányhatározat által. A 122 pályázat közül 109 dokumentációját már le is adták az érintettek a minisztériumhoz, a többiektől pedig azt kérték, hogy a lehető legrövidebb időn belül juttassák el a dokumentációt a bukaresti szakhatóságnak. Stănescu kihangsúlyozta, hogy megyénkben a legfontosabb beruházás a megyeközpont önkormányzata által megnyert Szamos-híd építése, melyet 81 millió lejjel támogat a kormány, s a megyeközpont összesen 281 millió lejes támogatásban részesül a különböző projektjei által. A tegnap délelőtti esemény első fele sajtónyilvános volt, az ülés második részében a helyi önkormányzatok vezetőivel egyeztettek a bukaresti delegáció tagjai zárt ajtók mögött. A PNDL2 program keretében tanintézmények, megyei és községi utak, falusi orvosi rendelők, hidak, csatornahálózat és közvilágítás kiépítését és felújítását finanszírozzák kormánytámogatással a 2017–2020-as időszakban. A szerződések aláírását követően Pataki Csaba megígérte, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a kivitelezők tartsák az ütemtervet, s a kiutalt pénzösszegeket hatékonyan tudják elkölteni.

 

Finanszírozott beruházások

 

Tegnap finanszírozási szerződést kötöttek a Batiz–Szatmárnémeti (Tetvesnek nevezett út; 5,8 millió lej), a Nagymajtény–Crişeni–Királydaróc (26,8 millió lej), a 19-es országút–Csengerbagos–Dacia–Nagymajtény (25,6 millió lej), a Batarcs–Avaspatak (8,27 millió lej), a Szilágy megye határa és Oláhcsaholy közötti (13 millió lej), az Erdőd–Szatmárhegy, illetve Ivácskó–Szamoskrassó (38,5 millió lej), Szatmárhegy–Résztelek (8,93 millió lej), a Nagykároly–Kaplony (7,3 millió lej) és Dara–Pusztadaróc (10,4 millió lej) útszakaszok korszerűsítéséről, amelyek javítása nagyon fontos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...