Biztosították a támogatást a megyei projektekre
Utoljára módositva: 2017-12-09 10:02:52

A jövőben számos beruházás valósul meg Szatmár megyében, a támogatás már megvan. A bukaresti szakhatóság a megyeközpontban megépítendő Szamos-hidat nevezte a legfontosabb beruházásnak.

Tegnap ünnepélyes keretek között írtak alá a Szatmár Megyei Tanács kis gyűléstermében kilenc infrastrukturális fejlesztésről szóló szerződést. A szerződéseket Paul Stănescu kormányfőhelyettes, a regionális fejlesztési, közigazgatási és európai alapokért felelős miniszter és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke szignózták. Pataki elmondta: örvendetes, hogy a kormány úgy alakítja a költségvetését, hogy abban a PNDL folytatására különítenek el pénzösszegeket. „Szatmár megye a beruházások megvalósítása által korszerű úthálózattal büszkélkedik majd. Most 63 kilométer útszakasz korszerűsítésének finanszírozási pályázatát írjuk alá, melyek hozzáadódnak a régióban már létező projektekhez. A PNDL jelentős pénzösszegeket hoz Szatmár megyébe, ami hosszú távú fejlődéshez vezet majd. A pénzeket előre meghatározott kritériumok alapján osztjuk szét a területi-közigazgatási egységek között” — fogalmazott Stănescu, aki ugyanakkor gratulált a polgármestereknek az eddig kifejtett munkájukhoz, és arra kérte őket, hogy minél hamarabb juttassák el a minisztériumhoz dossziéikat a szükséges iratokkal, hogy a lehető legrövidebb időn belül alá lehessen írni a finanszírozási szerződéseket. Adrian Ionuţ Gâdea államtitkár elmondta, örül, hogy ismét megyénkbe látogathatott, és újabb finanszírozási szerződések kerülnek aláírásra, hiszen a Szatmár megyei lakosok megérdemlik a fejlesztéseket. A PNDL1 keretében, 2013 és 2016 között megyénkből 98 projekt nyert finanszírozást, míg a 2017-ben indult PNDL2 keretében megyénkből 122 pályázatot hagytak jóvá kormányhatározat által. A 122 pályázat közül 109 dokumentációját már le is adták az érintettek a minisztériumhoz, a többiektől pedig azt kérték, hogy a lehető legrövidebb időn belül juttassák el a dokumentációt a bukaresti szakhatóságnak. Stănescu kihangsúlyozta, hogy megyénkben a legfontosabb beruházás a megyeközpont önkormányzata által megnyert Szamos-híd építése, melyet 81 millió lejjel támogat a kormány, s a megyeközpont összesen 281 millió lejes támogatásban részesül a különböző projektjei által. A tegnap délelőtti esemény első fele sajtónyilvános volt, az ülés második részében a helyi önkormányzatok vezetőivel egyeztettek a bukaresti delegáció tagjai zárt ajtók mögött. A PNDL2 program keretében tanintézmények, megyei és községi utak, falusi orvosi rendelők, hidak, csatornahálózat és közvilágítás kiépítését és felújítását finanszírozzák kormánytámogatással a 2017–2020-as időszakban. A szerződések aláírását követően Pataki Csaba megígérte, hogy mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy a kivitelezők tartsák az ütemtervet, s a kiutalt pénzösszegeket hatékonyan tudják elkölteni.

 

Finanszírozott beruházások

 

Tegnap finanszírozási szerződést kötöttek a Batiz–Szatmárnémeti (Tetvesnek nevezett út; 5,8 millió lej), a Nagymajtény–Crişeni–Királydaróc (26,8 millió lej), a 19-es országút–Csengerbagos–Dacia–Nagymajtény (25,6 millió lej), a Batarcs–Avaspatak (8,27 millió lej), a Szilágy megye határa és Oláhcsaholy közötti (13 millió lej), az Erdőd–Szatmárhegy, illetve Ivácskó–Szamoskrassó (38,5 millió lej), Szatmárhegy–Résztelek (8,93 millió lej), a Nagykároly–Kaplony (7,3 millió lej) és Dara–Pusztadaróc (10,4 millió lej) útszakaszok korszerűsítéséről, amelyek javítása nagyon fontos.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 18.
Környezete nem tudja eldönteni, hogy ilyen tévedhetetlenek a megérzései vagy egyszerűen csak kiváló informátorai vannak.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...