Biztosítsuk be magunkat utazáskor!
Utoljára módositva: 2019-08-07 12:40:33

Nem mindenki köt biztosítást, ha külföldi nyaralásra utazik, pedig nem árt, ha van. Az idei első fél évben a biztosítás nélkül elindult utazók közel negyedével történt előreláthatatlan esemény.

A külföldön nyaraló romániaiak közel 64 százaléka nem szokott utasbiztosítást kötni, a biztosítás nélkül útra indulók 36 százaléka pedig úgy érzi, vele nem történhet semmi előreláthatatlan a vakáció időtartama alatt — derítette ki egy friss hazai felmérés. Az Eurolife által készített közvélemény-kutatás alapján azok, akik kötnek utasbiztosítást, mielőtt külföldre indulnak, főként olyan európai országokba utaznak, mint Olaszország, Görögország, Németország, Ausztria, Bulgária vagy Spanyolország, míg az olyan egzotikus országokat, mint az Egyesült Arab Emirátusok, a Fülöp-szigetek, Jamaica, Marokkó, Thaiföld, Ausztrália vagy Egyiptom, a 11 százalékuk választja. Utazásonként egy személy egyébként átlagosan 36 lejt költ biztosításra.

Az idei év első hat hónapja során átlagosan 6 napot töltöttek el más országokban az említett romániaiak: 56 százalékuk üdülni ment, 10 százalékuk city break típusú kiránduláson vett részt, 10 százalékuk üzleti céllal utazott más országba, míg 7 százalékuk sporteseményeken, koncerteken, csapatépítőkön vagy táborokban vett részt. Mindehhez a preferált utazási eszköz 76 százalékuk számára a repülő volt, 26 százalékuk a saját autójával vágott neki az útnak, míg 4 százalékuk busszal ment. Az is kiderült egyébként, hogy az év első hat hónapjában a biztosítás nélkül elindult utazók közel negyedével történt előreláthatatlan esemény — egészségügyi problémájuk akadt, vagy éppen elvesztek a csomagjaik, irataik.

A szakemberek szerint külföldi utazás előtt — főleg az Unión kívüli úti céllal — mindenképp érdemes általános, mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, de az európai egészségbiztosítási kártya is rendkívül hasznos, ha sürgős egészségügyi segítségre van szükség a tagállamokon belül. Sok Unión kívüli országgal azonban nincs olyan megállapodása Romániának, amely ingyenes orvosi ellátást biztosít a hazai utazóknak. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a román egészségbiztosítástól a belföldi költség mértékének megfelelő térítést kaphatunk. A felmerült sürgősségi ellátás vagy járóbeteg-ellátás költségét a bajba került üdülőnek kell kifizetnie a kórházban, majd a romániai egészségbiztosítóhoz kell benyújtania a térítési igényt. Mindenképpen meg kell őrizni az eredeti külföldi számlát és a kifizetésre vonatkozó igazolást, továbbá a kórházi zárójelentést.

 

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. január 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 6 ek. olívaolaj, 1–2 szelet szikkadt kenyér, 50 dkg csirkemellfilé (darálva), 1 db tojás, só, ...