Bocskai-díjjal tüntették ki Muhi Sándort
Utoljára módositva: 2019-08-05 09:41:06

Tegnap a Németi református templomban megtartott Bocskai Napon vette át az idei Bocskai-díjat Mónus József íjászvilágbajnok és Muhi Sándor tanár, grafikusművész.

Az ünnepi eseményen Lis Hainer Mortensen dán lelkésznő hirdetett igét. Az igehirdető azt a bibliai részt választotta alapigének, amikor Zebedeus fiainak anyja hozzáment Jézushoz, hogy az vegye az ő két fiát a két oldalára. Minden anya azt szeretné, ha a gyermekei a legjobb helyre kerülnének, Jézus viszont azt kérdezte az anyától: megisszák-e a fiai azt a poharat, amit ő? Az anya azt hitte, Jézusnak van hatása arra, hogy az emberek milyen sorsra jutnak. A földön a jó kapcsolatokkal bármit el lehet érni, Isten országában ez nem működik. Az igehirdető felsorolta, hogy amikor Jézusnak ki kellett innia a keserű poharat, a tanítványai szétszóródtak, Júdás annyi pénzért árulta el, amennyiért egy rabszolgát sem lehetett vásárolni. Jézus azért jött a földre, hogy az emberek felismerjék benne magukat. A szeretet titka: úgy tartozni Istenhez, amilyenek vagyunk, nem úgy, amilyenek lenni szeretnénk.

Sárkány Viola, a Bocskai Társaság elnöke Az szép szabadságra, Magyarság javára címmel tartott előadást. Ismertette Bocskai István életét és munkásságát, azokat a cselekedeteit, amiket azért tett, hogy meghozza azokat a döntéseket, megvívja azokat a harcokat, amikre szükség volt Magyarország megmaradásához. Ezt csak akkor sikerült elérni, amikor nemzeti kormánya lett Magyarországnak.

Mónus József hajdúnánási íjászbajnok a hagyományőrzésben, az íjászsportban és a magyarságtudat erősítésében kifejtett tevékenységéért részesült az elismerésben. Muhi Sándor érdemeit vitéz, lovag, nemes Kaiser Ernő negyedórán át sorolta úgy, hogy csak pontokba szedte azokat. Muhi sokrétű tevékenységét nagyon sokan elismerik, ezt számtalan visszajelzés igazolja.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere hozzászólásában elmondta, hogy több mint négyszáz éve nem volt könnyű helyzetben a magyarság, de akkor lehetett tudni, kik voltak az ellenségek. Most Iohannis és Dăncilă Romániájában, a Junckerek Európájában a lappangó magyarellenességgel szemben is nehéz szemben állni, mert mindent meg akarnak semmisíteni, ami nemzeti és keresztény.

Istentisztelet után megkoszorúzták a Bú József által faragott Hit, remény, szeretet kopjafát. Az eseményen verseket mondott v. Erdei József előadóművész, tárogatón játszott Nagy Csaba tárogatóművész.

Sárkány Viola Bocskai István Testamentumából olvasott fel részletet: „… az erdélyiek és magyarországiak mindenekben oltalommal, segítséggel légyenek egymáshoz, mert tudó dolog az, hogy az visszavonással nagy birodalmak is elromlanak, viszonylag az egyezséggel a kicsinyek is nagyra nevelkednek…”

Végül Sipos Miklós lelkipásztor mondott áldást.

 

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. április 2.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...