Böfff …
Utoljára módositva: 2014-07-02 21:06:47

 

… és bluff és klotty … így hallani a sár-vulkánok buborékjainak hangját. A föld alól jövő büdös gázok törnek fel a felszíni sárból, bizonyítván a mélyben zajló vulkáni eseményeket. Sok turista látogatja ezeket a sár-vulkánokat, akár nálunk délen, akár az északi országokban, a Yosemite-parkban vagy Izlandon vannak.

Azt olvastam valahol, hogy a feltörő gázok elemzéséből a szakértők meg tudják állapítani a mélyben fortyogó anyagok tartalmát, földtörténeti besorolását és, ami fontos lehet, a jövőbeli viselkedését — nem csak annak a vulkánnak, de az egész vulkanikus területnek a szempontjából.

Leginkább az észak-amerikai Yosemite Nemzeti Parkban vannak nagy számban ilyen fortyogó, büdös, de érdekes jelenségek. Ugyanitt van a világ egyik legveszélyesebb vidéke: ha az itt megbújó magma-óceán fogja magát és kitör, olyan katasztrófát okoz, ami az egész világot megrendíti és beborítja hamuval és savas esővel.

Megkérdezhetik, kedves olvasóim, hogy miért most találtam ijesztgetni önöket az ilyen bugyborékoló, büdös, veszélyes és mocsok-bújtató jelenséggel?

Aktualitását adja írásomnak az a „sár-vulkán” ami a napokban tört ki a fővárosban – és nem csak ott – az elnöki nagycsalád eddig elbújtatott, eltakart, fiókba süllyesztett mocskos üzletei nyomán.

Visszaolvasva kezdő mondataimat, rájövünk, hogy ugyanúgy tör fel a büdös gáz a mélyből, mint a cigányklánokkal üzletelő és ezeket ki-kifosztó hírességek tettei, ha meggondolatlanul reátaposnak a roma-bütykökre.

Ugyanúgy buknak ki a védelmi pénzek százezernyi eurói, amikor dutyiba kerülnek az elítélt bulibasák és „becsületes ócskavasgyűjtők”. Az is biztos hogy ezek a pénzek — amelyekből senki soha nem fizet adót — mindig kezeseken keresztül jutnak a megfelelő kezekbe, amint azt maga az Elnök tanította meg a népnek a tv-ben. Persze a kezesek, segítők és informátorok is félretesznek maguknak is egy-egy autóravalót…

Nekifogtak „muszáj”-ból a mi „tudósaink – szerveink” is hogy analizálják a felszínre került büdöset, de ugye a „gáz” el tud illanni, és akkor… Az is biztos, hogy dolgos kezeiken megülepszik a mocsok, és a bűzt nehéz ám lemosni.

Mindezek után nem szabad ám elfelejteni, hogy ha (és amikor) túl sok büdös gáz, füst és por tör elő, meglehet, hogy a mélyből hirtelen kitör a magma is … és akkor már másról beszélünk!

Jó lenne minél messzibbre lenni az ilyen dolgoktól…

Szerémy Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...