Bogdánd: a néptánc és a népi kultúra ünnepe
Utoljára módositva: 2014-09-08 09:35:41

Lebbentek a szoknyák, repültek a pántlikák, nagyokat csattantak a csizmaszárakon a tenyerek és „porzott a padló” a több mint 400 táncos lába alatt, akik vasárnap déltől késő délutánig ropták a különböző táncokat Bogdándon, az immár XXIV. alkalommal megszervezett Néptáncfesztiválon. A néptáncosok seregszemléjére a megye minden szegletéből – és annak határain túlról is – érkeztek magyar, sváb, roma, román és ukrán tánccsoportok, a Bogdándra érkezők pedig a fenséges finom béles és egy-egy pohár jóféle bor elfogyasztása mellett a mesterségek „utcáját” is végigjárhatták, ahol a Borókagyökér Egyesület és az Aranykapu Kulturális Egyesület mesterei engedtek betekintést a különböző népi mesterségek titkaiba.

A lassan negyed évszázados múltra visszatekintő néptánc-seregszemle a térség legjelentősebb néptánctalálkozója, amely idén is minőségi szórakozást és feltöltődést nyújtott azok számára — a fellépő 400 táncos jóvoltából —, akik vasárnap Bogdándra látogattak.
Idén is nagyon sokan voltak kíváncsiak a huszonnegyedik alkalommal megszervezett Bogdándi Néptáncfesztiválra és a szervezők figyelmességének hála — ugyanúgy, mint tavaly — olyanok is eljuthattak a helyszínre, akiknek nincs autójuk, hiszen kora délelőtt ingyenes autóbuszjárat indult Szatmárnémetiből, így sokkal több néptánckedvelő és hagyományszerető nézhette meg a több mint 400 táncos fellépését.

Vasárnap délben a polgármesteri hivatalnál gyülekeztek a meghívottak: politikusok, intézményvezetők és más vendégek, akiket a nap folyamán fellépő népi együttesek tagjainak egy része kísért egészen a színpadig. A néptáncfesztivált Mészáros Lőrinc főszervező nyitotta meg, emlékeztetve: ha szeptember második hétvégéje, akkor az a néptánc és a népi kultúra ünnepnapja, majd Bogdánd polgármestere, Aurel Bojan üdvözölte a jelenlevőket, „Bogdánd barátait” és mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte ezt a rendkívüli eseményt — amely a helyiek számára nagy büszkeség és ékes példája a toleranciának, a békés egymás mellett élésnek és egymás tiszteletének. „Meg tudtuk őrizni hagyományainkat, mert mi, itt élők, tiszteltük, tiszteljük egymást és egymás kultúráját” — mondta Eugeniu Avram kormánybiztos is, a falu szülötte, aki „rettenetesen büszke arra”, hogy szülőfaluja ilyen nagyságrendű fesztiválnak ad otthont lassan negyed évszázada – s a hazatérő, otthon lévő ember boldog mosolyával az arcán kívánta: mindenki érezze nagyon jól magát Bogdándon.

Pataki Csaba szenátor nem csak a nézőket, hanem a szervezőket és a táncosokat is köszöntötte, hiszen „a munka neheze rájuk vár. A táncosok is színesek — ők láthatóan, a mellettem lévő politikusok is színesek — csak nem olyan láthatóan” — fogalmazott az Adrian Ştef, Ovidiu Silaghi és Mircea Govor mellett álló RMDSZ-es politikus, akit külön örömmel töltött el, hogy a fesztiválon fellépő közel 20 néptánccsoport zöme Szatmár megyéből érkezett. És ez az öröm töltötte volna el a nemzetközileg is elismert Bogdándi Néptáncfesztivál megálmodóját és elindítóját, az 1999-ben elhunyt Sipos Lászlót is. „Az ő emlékének is szól, az ő emlékének is adózik ez a fesztivál” — mondta Erdei D. István parlamenti képviselő.

A néptánc, a népi kultúra mindenhol a világon fontos, de főleg a kisebbségi helyzetben élők számára bír különösen nagy jelentőséggel — a köszöntők után elkezdődött az esemény főszereplőinek, a néptáncosoknak a fellépése, akik közel hatórás műsorral kápráztatták el a nézőket: szatmári, erdélyi, felcsíki, illetve az erdélyi régies gyors férfitáncok legfejlettebb, legvirtuózabb változatával, a kalotaszegi legényessel is készültek. Egymást váltották a színpadon a bogdándi Rozsmalint, a nagykárolyi Ceatăra, a szilágycsehi Berekenye, a csomaközi sváb néptánccsoport, a nagykárolyi Károly Csillagai roma néptánccsoport, a nagykárolyi Rekettye, az egri Csodaszarvas, a szilágyszéri Kukuró, a zilahi Terbete, a kárpátaljai Veljatino, a lázári Tulipán, a szatmárnémeti Gemeinsam német néptánccsoport, a szilágykorondi néptánccsoport, az avasújvárosi Bokréta és a székelykeresztúri Pipacsok — a nézők nagy gyönyörűségére, akik közül sokan énekelték halkan vagy hangosabban a színpadon szóló népdalokat, és moccant a lábuk egy-egy ismert ritmusra.

„Amikor én fiatal voltam — mondja mosolyogva az egyik hetven év körüli néni —, mindenki tudott ám táncolni. Az volt a szórakozásunk. És minél jobban tudta cifrázni egy legény, annál nagyobb sikere volt a lányoknál. Jó dolog most látni ez a sok fiatalt, ahogy perdülnek.”
Perdültek a fiatalok — nem csak a színpadon, hanem előtte is, hiszen a sok gyermek igyekezett elsajátítani néhány lépést a táncosoktól. Ki ügyesebben, ki kevésbé, de ugyanakkora lelkesedéssel ropta fáradhatatlanul.

 

 

Szabó Kinga Mária

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 13.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...