Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2018-08-29 20:37:54

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiváljának, amelyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján rendez meg a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, amelyen Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot.

Szeptember 2-án, vasárnap 11.30-kor főhajtással kezdődik az eseménysor: a fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál —maga a múzeum is Sipos Lászlónak köszönheti a létét, hiszen már 1982-ben elkezdte az anyaggyűjtést, és a jellegzetes tövisháti magyar parasztház 300 tárgyat őriz: bútorokat, kerámiatárgyakat, bogdándi szőtteseket, háztartási eszközöket. Innen vonulnak fel a csoportok a Soroglya zenekar muzsikájára a fesztivál helyszínére, és itt perdül táncra a nagykárolyi Rekettye, az egri Csodaszarvas, az avasújvárosi Bokréta, a zilahi Terbete, a Gemeinsam és a mezőpetri német csoport, valamint a környék településeiről — Szilágylelléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról — érkező táncosok, a legtávolabbról pedig a kárpátaljai Bereginia kórus jön, amely ukrán népdalokkal örvendezteti meg a nézőket. Természetesen a Borókagyökér Egyesület kézművesei sem hiányoznak majd, akik különböző foglalkozásokkal és hagyományos népi játékokkal várják az érdeklődőket.

Fontos tudni: a szervezők most is ingyenes autóbuszjáratot indítanak Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:00
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...