Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2018-08-29 20:37:54

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiváljának, amelyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján rendez meg a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, amelyen Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot.

Szeptember 2-án, vasárnap 11.30-kor főhajtással kezdődik az eseménysor: a fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál —maga a múzeum is Sipos Lászlónak köszönheti a létét, hiszen már 1982-ben elkezdte az anyaggyűjtést, és a jellegzetes tövisháti magyar parasztház 300 tárgyat őriz: bútorokat, kerámiatárgyakat, bogdándi szőtteseket, háztartási eszközöket. Innen vonulnak fel a csoportok a Soroglya zenekar muzsikájára a fesztivál helyszínére, és itt perdül táncra a nagykárolyi Rekettye, az egri Csodaszarvas, az avasújvárosi Bokréta, a zilahi Terbete, a Gemeinsam és a mezőpetri német csoport, valamint a környék településeiről — Szilágylelléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról — érkező táncosok, a legtávolabbról pedig a kárpátaljai Bereginia kórus jön, amely ukrán népdalokkal örvendezteti meg a nézőket. Természetesen a Borókagyökér Egyesület kézművesei sem hiányoznak majd, akik különböző foglalkozásokkal és hagyományos népi játékokkal várják az érdeklődőket.

Fontos tudni: a szervezők most is ingyenes autóbuszjáratot indítanak Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...