Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2019-08-28 14:09:32

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiválnak, melyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján szervez meg a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve, immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, ahol Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot.

Szeptember 1–án, vasárnap, 11.50–kor főhajtással kezdődik az eseménysor: fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett, magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál —maga a múzeum is Sipos Lászlónak köszönheti létét, hiszen már 1982–ben megkezdte az anyaggyűjtést és a jellegzetes tövisháti magyar parasztház 300 tárgyat őriz:bútorokat, kerámiatárgyakat, bogdándi szőtteseket, háztartási eszközöket. Innen vonulnak fel a csoportok, természetesen muzsikaszóra a fesztivál helyszínére és perdül táncra a helybéli Rozsmalint, a Szamoshát, az avasújvárosi Bokréta, a szatmári Röpike, a Gemeinsaim, a tasnádi Rózsák csoport, valamint a környék településeiről — Szilágylelléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról — érkező táncosok, a legtávolabbról pedig a Nagyvárad Táncegyüttes érkezik, Népek tengere című táncösszeállításával.

Fontos tudni: a szervezők most is ingyenes autóbuszjáratot indítanak Szatmárnémetiből Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból (a Kölcsey Ferenc Főgimnázium mellől).

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...