Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2017-09-01 10:59:24

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiválnak, melyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján szervez meg a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Forrásközpont, idén huszonhetedik alkalommal.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása volt, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, ahol Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot. Szeptember 3-án, vasárnap 11.30-kor főhajtással kezdődik az eseménysor: a fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett, általa létrehozott magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál, majd innen vonulnak fel a csoportok a fesztivál helyszínére, és perdül táncra a nagykárolyi Rekettye, a megyét képviselő tánccsoport, a Doruri Sătmărene magyar és román táncosai, a Gemeinsam német csoport, a Fekete Rózsák, valamint a környék településeiről — Szilágyleléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról, de még Szilágycsehből és Zilahról is — érkező táncosok, a legtávolabbról, Érsemjénből érkező Ezüstperje néptánccsoport pedig 40 perces műsorral örvendezteti meg a nézőket. A szervezők ingyenes autóbuszjáratot indítanak Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. június 21.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...