Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2017-09-01 10:59:24

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiválnak, melyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján szervez meg a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Forrásközpont, idén huszonhetedik alkalommal.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása volt, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, ahol Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot. Szeptember 3-án, vasárnap 11.30-kor főhajtással kezdődik az eseménysor: a fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett, általa létrehozott magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál, majd innen vonulnak fel a csoportok a fesztivál helyszínére, és perdül táncra a nagykárolyi Rekettye, a megyét képviselő tánccsoport, a Doruri Sătmărene magyar és román táncosai, a Gemeinsam német csoport, a Fekete Rózsák, valamint a környék településeiről — Szilágyleléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról, de még Szilágycsehből és Zilahról is — érkező táncosok, a legtávolabbról, Érsemjénből érkező Ezüstperje néptánccsoport pedig 40 perces műsorral örvendezteti meg a nézőket. A szervezők ingyenes autóbuszjáratot indítanak Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 24.
Találkozik valakivel, akinek úgy érzi, bármit el tudna mesélni saját belső érzéseiről. Az ilyen kitárulkozások rendkívül fontosak mindenki számára!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. február 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...