Bogdánd: a néptánc örömünnepe
Utoljára módositva: 2017-09-01 10:59:24

Lassan három évtizede adnak otthont a tövisháti dombok a néptánc örömünnepének, azaz a Bogdándi Nemzetiségek Folklórfesztiválnak, melyet a hagyományok szerint minden szeptember első vasárnapján szervez meg a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Forrásközpont, idén huszonhetedik alkalommal.

A rendezvény kezdeti célja a tövisháti települések szokásainak, táncainak, népviseletének, dalvilágának bemutatása volt, ám az évtizedek során ezt a célt túllépve immár egy rangos fesztivállá nőtte ki magát, ahol Bogdánd és környéke mellett számos vidék tánca színesíti a kavalkádot. Szeptember 3-án, vasárnap 11.30-kor főhajtással kezdődik az eseménysor: a fesztivál megálmodójára és elindítójára, Sipos Lászlóra emlékeznek, koszorút helyezve el a róla elnevezett, általa létrehozott magyar néprajzi múzeum falán lévő emléktáblánál, majd innen vonulnak fel a csoportok a fesztivál helyszínére, és perdül táncra a nagykárolyi Rekettye, a megyét képviselő tánccsoport, a Doruri Sătmărene magyar és román táncosai, a Gemeinsam német csoport, a Fekete Rózsák, valamint a környék településeiről — Szilágyleléből, Hadadról, Szérből, Nádasdról, de még Szilágycsehből és Zilahról is — érkező táncosok, a legtávolabbról, Érsemjénből érkező Ezüstperje néptánccsoport pedig 40 perces műsorral örvendezteti meg a nézőket. A szervezők ingyenes autóbuszjáratot indítanak Bogdándra, amely 10 órakor indul az A. I. Cuza (Eötvös) utcai megállóból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...