Bográcsosokkal búcsúztatták a nyarat Tasnádon
Utoljára módositva: 2019-09-15 18:16:48

Kellemes napsütésben rotyogtak szombat délelőtt a gulyáslevesek Tasnádon. A helyi Ady–Kölcsey Kulturális Egyesület szervezésében immár tizedik alkalommal jött létre a gasztronómiai verseny, amelynek a találkozásra való alkalom biztosítása a célja.

A termálstrand melletti területen megtartott idei rendezvényen minden korábbinál több, tizenhat csapat vett részt. Az ételek elkészítése mellett talán még a korábbiaknál is nagyobb gondot fordítottak a standok kidíszítésére. Szebbnél szebbek voltak — a kilátogatók közül többen megálltak, és hosszasan gyönyörködtek az ötletes „körítésben”. Egyébként a strandolók nagy számban „ruccantak” át az út másik oldalára. A szervezők célja elmondásuk szerint ez is: megismertetni az ideérkezőkkel a Tasnádra és vidékére jellemző ízvilágot.

A megnyitó rendjén a szervezők nevében Ruff Zsófia, a művelődési egyesület vezetője, illetőleg a társszervező, támogató Tasnádi Polgármesteri Hivatal vezetője, Grieb Csaba polgármester, továbbá a szintén társszervező helyi RMDSZ-szervezet elnöke, Kiskasza Balázs alpolgármester beszélt minderről. „Remélem, hogy ez egy nagyon szép, kellemes nap lesz mindannyiunk számára” — fogalmazta meg a kulturális szervezet elnöke a fő célkitűzést. Hangoztatta azt is, hogy az érdekképviseleti szövetség, illetőleg a helyhatóság nagyon is kivette a részét a szervezésből, s ezért módfelett hálás. A polgármester az üdvözlet rendjén azt kívánta minden részvevőnek, hogy „sikerüljön megvalósítani azt, amit eltervezett”. Mint megjegyezte, oly sokszor előfordul, hogy az elképzeléshez képest kissé más az eredmény. Ennek kapcsán nyomatékosította: „nem a siker a legfontosabb, hanem az, hogy jól érezzük magunkat” a közösségben. A helyettes elöljáró, Kiskasza Balázs, az RMDSZ helyi elnöke azt domborította ki, hogy a tizedik alkalommal létrejött hagyományos versenyükön minden korábbinál több, 16 csapat mérte össze a tudását.

Az ítészeknek ennek megfelelően igen nehéz feladatuk volt abban a tekintetben, hogy mindenképpen fel kellett állítaniuk egy rangsort. A zsűri „szóvivője”, Ruff Zsófia már az elején rögzítette, hogy a pontozás során igyekeznek méltatni a készítmények tálalásának módját, annak gasztroesztétikai értékét, a stand külcsínjét, de igazából az ízekre fókuszálnak. A pontozás feladatában Barabás Imre és a zsűri elnökeként Irimiás László vett részt.

 

Szezonzáró főzőverseny

 

Tulajdonképpen a hétvégi rendezvény nyárbúcsúztató is volt — tudtuk meg Kiskasza Balázs alpolgármestertől. Ezen a héten kezdődik ugyanis az a négyhetesre tervezett folyamat, amely során próbálják kitisztítani a termálstrandot ellátó kutat annak érdekében, hogy a víznyomás, a vízhozam nagyobb legyen. „Jó szezont tudhatunk magunk mögött, annak ellenére jót, hogy május–június az időjárás miatt gyenge volt. Augusztus kiemelkedően jó volt, így tudtuk tartani a tavalyi szintet” — magyarázta. Hozzátette: előreláthatóan idén is elmondhatják, hogy közel 300 ezer turista látogatta meg a termálstrandot. Tasnádon egyébként (egyelőre) nincs fedett medence, ennek ellenére télen, hidegebb időjárásban is tudják várni a látogatókat — egy kisebb medencét töltenek meg a forró, gyógyhatású vízzel. „Akár –15 Celsius-fokban is jönnek, és élvezik a vizet, főként a hosszú, ünnepi hétvégéken igaz ez” — tette hozzá.

 

Eredmények

 

A zsűri amellett, hogy (főként a díjazottak szerint) igazságos volt, igyekezett mindenkinek az előnyös tulajdonságát megbecsülni. Ennek szellemében számos díjat, elismerést odaítélt. A babgulyás kategóriában a gyémánt fakanalat a katolikus családosok közössége kapta egy igazán ízdúsra készített babgulyás okán — egyébként más kategóriákban gyémánt fokozatot nem adtak, így ez az étel tekinthető a legjobban sikerültnek. Szintén a gulyások között arany fakanalat a helyi református egyházközség Fügefa elnevezést viselő csapatának tagjai kaptak, mégpedig a palócgulyásuk elismeréseként. Ezüst fakanalat az Érszakácsi Mesterszakácsok kaptak — ők hagyományos babgulyással kápráztatták el az ítészeket, illetőleg a sok-sok vendégüket. Az ítészek bronz fakanállal méltatták a Kolping csapatot, azaz a tasnádi plébániai közösség ifitagozatát — egész pontosan a fiatalok hagyományos bográcsosát —, illetőleg a tasnádi RMDSZ csapatának a babgulyását.

A főételek között a Ham Faus Riders baráti társaság vadas borjúját — nyárson sütötték, nézni is szép volt! — találta a leginkább elismerésre méltónak a zsűri, így arany fakanalat kapott. Ezüsttel méltatták a polgármesteri hivatal csülkös babját, míg bronz fakanalat a fehérgyarmati Sapienter Egyesület tagjai kaptak pásztortarhonyájuk okán.

A következő kategóriában a könnyedebb ételeket méltatták. Arany fakanálra méltónak találta a zsűri a Wintis vállalkozás csapatának lekváros struldiját. Ezüstérmet kaptak a Magyarcsaholyi Mesterszakácsok csapatának tagjai, a bronz fakanalat jelképező oklevéllel pedig a tasnádi Caritas szervezet tagjai által elkészített zserbót méltatták.

Több különdíj is gazdára lelt. A Hildebrand csapat tagjai a legvidámabbak — ők egyébként bográcsossal készültek. A legenergikusabb csapatnak járó elismerést természetesen a tasnádi villanytelepesek kapták — az áramszolgáltatók szintén bográcsost rotyogtattak. A legesztétikusabb tálalást Az utolsó vacsora nevű kompozíciója miatt Pap Gabi csapata kapta — kókusztejes szósszal tálalt pulykahere volt a remekművük. Ennek ellenére a legkülönlegesebb ételért járó elismerést a Bajai Halászléfőző Bajnok Egyesület tagjai kapták a bajai halászlevük okán. A zsűri különdíját a sződemeteri Kölcsey csapat kapta — amely hagyományos bográcsossal érdemelte ki ezt az elismerést.

 

 

Megyeri Tamás Róbert

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...